Parlamentti unohti paremman sääntelyn – metsäkatoasetukseen muutoksia kalkkiviivoilla?
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) pettyi Euroopan parlamentin päätökseen esittää muutoksia jo hyväksytyn metsäkatoasetuksen sisältöön vain puolitoista kuukautta ennen lain soveltamisen alkamista. Päätös lisää epävarmuutta yrityksissä ja vaarantaa asetuksen toimeenpanoon esitetyn 12 kuukauden lisäajan.
EU:n metsäkatoasetus astui voimaan kesäkuussa 2023 ja sen soveltamisen on määrä alkaa 30.12.2024. Komissio esitti lokakuun alussa asetuksen toimeenpanoon 12 kuukauden lisäaikaa.
Elintarviketeollisuusliitto ja lukuisat ruoka-alan eurooppalaiset etujärjestöt pyysivät parlamenttia äänestämään komission muutosehdotuksen puolesta ilman uusia sisältöön liittyviä muutosehdotuksia. Parlamentti hyväksyi komission ehdotuksen vuoden lisäajasta, mutta päätyi esittämään muutoksia myös lainsäädännön sisältöön. Tämä tarkoittaa, että ennen lopullisia päätöksiä edessä on kolmikantaneuvottelut komission ja neuvoston kanssa.
Asetuksen toimeenpanossa on ollut lukuisia haasteita, mutta parlamentin muutosehdotukset lisäävät epävarmuutta edelleen.
– Aikataulun venyessä yritykset joutuvat pohjaamaan päätöksensä arvauksiin, sillä pahimmassa tapauksessa sopua ei saada aikaan ennen vuodenvaihdetta ja nykyiset vaatimukset astuvat voimaan ilman lisäaikaa, Elintarviketeollisuusliiton vastuullisuusjohtaja Satumaija Levón sanoo.
Suomessa on satoja elintarvikealan yrityksiä, jotka jalostavat ja valmistavat tuotteita, joiden raaka-aineena käytetään metsäkatoasetuksen soveltamisalaan lukeutuvia hyödykkeitä, kuten kaakaota, kahvia, nautaa, palmuöljyä tai soijaa. Yritykset ovat tehneet jo puolitoista vuotta töitä metsäkatoasetuksen vaatimusten täyttämiseksi ja investoineet muun muassa uusiin tietojärjestelmiin.
– Parlamentin päätös osoittaa, miten arvaamaton yritysten toimintaympäristö tällä hetkellä on. Tämä on myös vastaan paremman sääntelyn periaatteita, joita uusi parlamenttikin on peräänkuuluttanut, Levón harmittelee.
Elintarviketeollisuuden huolena on, että vaikka parlamentti, komissio ja neuvosto pääsisivät sopuun uusista muutoksista, niin parlamentin esittämät muutokset monimutkaistavat kokonaisuutta entisestään ja lisäaika kuluu uusia tulkintaohjeita odottaen. Levónin mukaan vaatimusten yksinkertaistamista voitaisiin edistää ja hallinnollista taakkaa keventää myös ilman asetuksen sisältöä koskevia muutoksia komission tulkintaohjeilla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Satumaija LevónJohtaja, Vastuullisuus ja kestävä kehitys
Puh:040 752 8537satumaija.levon@etl.fiTietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 320 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
Kutsu medialle: Miten elintarviketeollisuuden investoinnit saadaan rullamaan – elintarvikealan talouskatsaus ja investoinnit19.11.2024 11:57:50 EET | Kutsu
Elintarviketeollisuuden vipuvaikutus työllisyyteen on eri toimialoista suurin, joten alan kasvulla on kokoaan suurempi merkitys kansantaloudelle. Suomalaisen elintarviketeollisuuden tuotanto laski vuosina 2022–2023 ja elintarvikkeiden tuonti on noussut ennätystasolle. Keväällä odotettiin kotimaisen tuotannon elpymisen alkaneen. Millainen on tilanne nyt? Entä miltä näyttää vuosi 2025?
Yrityskysely: Ruoka-alan digitalisaatio ja datatalous selvässä kasvussa14.11.2024 10:10:00 EET | Tiedote
Ruoka-ala uudistuu datalla, mutta työ on vielä kesken, ilmenee Elintarviketeollisuusliiton (ETL) tuoreesta kyselystä. Koko ruokaketjun tuottavuus paranee, kun dataa jaetaan ja hyödynnetään tehokkaasti. Digitalisaatiolla ja datataloudella voidaan tukea myös elintarvikeyritysten kansainvälistymistä ja kilpailukykyä. Datatalous vaatii luottamusta osapuolten kesken sekä yhteisiä sääntöjä tiedon saumattomaan jakamiseen.
Metsäkatoasetuksen muutosesitys hyväksyttävä pikaisesti16.10.2024 09:15:28 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) kiirehtii EU:n metsäkatoasetuksen muutosesityksen käsittelyä ja hyväksymistä pikaisesti sekä Euroopan parlamentissa että jäsenmaiden ministerien kesken. Myöskään komission lokakuun alussa julkaisemat asetuksen soveltamisohjeet eivät vastaa vielä riittävästi elintarvikealan yritysten avoimiin kysymyksiin.
Elintarvikealalla rakennetaan monimuotoista yrityskulttuuria1.10.2024 08:30:00 EEST | Tiedote
Kansainvälisten osaajien merkitys elintarvikealalla kasvaa. Työhön johtavan maahanmuuton lisäksi tarvitaan osaamista kansainvälisten työntekijöiden rekrytoinnista ja inklusiivisen työyhteisön rakentamisesta.
Elintarviketeollisuus elpyy pienin askelin10.9.2024 09:00:00 EEST | Tiedote
Elintarvikealan tilanne on vakautunut ja alan näkymät ovat hieman edellisvuosia valoisammat. Tuotannon määrä kääntyi hentoon kasvuun ja osalla yrityksistä myös kustannustaakka on helpottanut. Raaka-ainekustannusten erisuuntainen kehitys näkyy suomalaisten aamupalapöydässä asti.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme