Mikroelektroniikan ja fotoniikan alan osaajille riittää kysyntää
Erasmus Mundus RADMEP (Radiation and its Effects on MicroElectronics and Photonics Technologies) -ohjelma tarjoaa varman työpaikan mikroelektroniikan ja fotoniikan aloilla. Yhteistutkinto-ohjelmasta vuonna 2023 valmistuneet ovat kaikki työllistyneet. Tänä syksynä valmistui 18 opiskelijaa ja suurin osa heistäkin on jo löytänyt työpaikan.

Yhteiskunta on täysin riippuvainen elektronisista järjestelmistä ja tarvitsee koko ajan luotettavampia järjestelmiä kuten esimerkiksi satelliitteja. Elektroniikkakomponenttien ja materiaalien, sekä viime aikoina kasvavissa määrin myös fotoniikan, säteilynkeston tutkimisesta ja alan osaajien kouluttamisesta on tullut yhä tärkeämpää. Myös Euroopan unioni on määritellyt kyseiset alat tulevaisuuden mahdollistavaksi teknologiaksi.
Opinnoista monipuolista perustietoa säteilystä
Kansainvälinen RADMEP-ohjelma on Euroopan unionin rahoittama Erasmus Mundus yhteistutkinto-ohjelma, joka tarjoaa mikroelektroniikan ja fotoniikan opintoja. Ohjelmaa koordinoi University Jean Monnet (UJM) Saint Etiennestä Ranskasta. Jyväskylän yliopiston lisäksi mukana on University of Montpellier (UM) ja KU Leuven (KUL).
- Opintojen pääpaino on säteilyn vaikutusten huomioiminen sovellettaessa näitä teknologioita erilaisissa säteily-ympäristöissä, kuten avaruudessa, ydinvoimaloissa ja hiukkaskiihdyttimillä. Jyväskylän yliopistossa opetetaan elektroniikkaa, puolijohdemateriaalien fysiikkaa, ohjelmointia sekä ydinfysiikkaa. Opiskelijat voivat valita opintoja oman mielenkiinnon mukaan, kertoo yliopistotutkija Arto Javanainen, joka on ohjelman akateeminen koordinaattori Jyväskylän yliopistossa.
Opiskelijat valitaan yliopistojen yhteisellä päätöksellä ja he aloittavat opintonsa Jyväskylän yliopistossa. Kevätlukukauden opiskelijat jatkavat opintojaan Belgiassa Katholieke Universiteit Leuvenissa. Seuraavan syyslukukauden opiskelut jatkuvat Ranskassa joko Jean Monnet yliopistossa Saint Etiennessä tai Montpellierin yliopistossa riippuen opiskelijan valitsemasta erikoistumisalasta. Fotoniikkaan erikoistuvat opiskelijat jatkavat Saint Etiennen kaupungissa, kun taas mikroelektroniikasta kiinnostuneet muuttavat Ranskan Montpellieriin.
- Kansainväliseen ohjelmaan mukaan lähtiessä kannattaa aina muistaa, että kulttuurit eroavat ja myös opetustapa on erilainen riippuen paikasta. Suomalaiselle opiskelijalle moni asia saattaa tuntua yllättävältä, mutta siihen tottuu, kunhan lähtee avoimin mielin, kertoo ohjelmasta juuri valmistunut Alla Marchenko Jyväskylän yliopistosta.
Uusia kansainvälisiä ystäviä
Kansainvälinen ohjelma lisää luonnostaan vuorovaikutus- ja verkostoitumismahdollisuuksia. Opiskelijat hyödyntävät työharjoittelumahdollisuudet myös arvokkaiden kontaktien luomiseen.
- Ohjelman myötä olen ehdottomasti saanut enemmän kansainvälistä kokemusta. On ollut mahtavaa saada asua useassa eri maassa, tavata ja integroitua paikalliseen kulttuuriin. Kaikki opiskelijat olivat hyvin avoimia ja helposti lähestyttäviä, iloitsee Marchenko.
Opinnäytteestä parhaan liiman tutkimusta
Viimeinen kevätlukukausi on pyhitetty pro gradu –tutkielmille, joita tehdään niin kansainvälisissä yrityksissä sekä korkeakoulujen laboratorioissa. Esimerkiksi Hossameldin Elsayed teki pro gradu -tutkielmansa Tampereen yliopistossa kevään 2024 aikana. Hänen tutkielmansa aihe oli "Advanced techniques in hybrid assembly of tunable lasers: UV-adhesive integration and packaging", jossa tutkittiin parhaan liiman ominaisuuksia laserjärjestelmän eri osien kiinnittämiseksi luotettavasti toisiinsa. Hän sai parhaan pro gradun maininnan.

Varma työpaikka!
Ohjelma on melko uusi ja opiskelijoita on valmistunut vasta kahtena vuonna. Ensimmäinen sisäänotto ohjelmassa oli vuonna 2021. Heistä kaikki 11 opiskelijaa valmistui vuonna 2023 ja ovat saaneet työpaikan. Toisen sisäänoton 18 opiskelijaa valmistui tänä syksynä ja suurin osa heistäkin on jo löytänyt työpaikan.
- Opiskelijoista 75% tulee Euroopan ulkopuolelta, mutta suurin osa työllistyy Eurooppaan tai sen lähialueille. Työllisyys näkymät ohjelmasta valmistuvilla ovat hyvät ja osaajille riittää kysyntää, kertoo Jyväskylän yliopiston kansainvälisten asioiden suunnittelija Leena Mattila, joka on myös RADMEP-ohjelman paikallinen hallinnollinen koordinaattori.
Jyväskylässä tutkitaan avaruuden säteilyolosuhteita
Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksen tutkimus linkittyy vahvasti ohjelman opetukseen. Kiihdytinlaboratoriossa tutkitaan maailmanlaajuisesti avaruuteen lähetettävien laitteiden osia ja elektroniikkaa, jotta ne kestäisivät avaruuden vaativat olosuhteet. Jyväskylän säteilytestausasemalla (RADEF, RADiation Effects Facility) simuloidaan avaruudessa käytettävissä komponenteissa havaittavia säteilyilmiöitä, ja selvitetään satelliittikomponenttien heikot kohdat. Näin saadaan arvioitua satelliittien vikaantumistiheyksiä sekä elinaika lopullisella kiertoradalla. Satelliittien osia testataan pommittamalla niitä energeettisillä hiukkasilla, jotka tuotetaan Jyväskylän yliopiston Kiihdytinlaboratorion hiukkaskiihdyttimellä. Eri massaisia hiukkasia ammutaan komponentteihin etsien säteilytetyistä komponenteista niitä kohtia, joissa virheitä syntyy.
- Tutkimme hiukkassuihkuilla, miten hiukkaset vaikuttavat satelliitteihin asennettaviin komponentteihin, jolloin saamme selville niistä kestävimmät, jotta ne toimisivat mahdollisimman pitkään luotettavasti avaruudessa, kertoo RADEF-tutkimusryhmän tutkija Arto Javanainen Jyväskylän yliopiston fysiikan laitokselta.
Lisätietoja:
-
RADMEP-ohjelman www-sivut: https://master-radmep.org/
-
RADiation Effects Facility: https://www.jyu.fi/en/science/accelerator-laboratory/facilities-and-instruments/radiation-effects-facility
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Yliopistontutkija Arto Javanainen, arto.javanainen@jyu.fi, +358406146881
Kansainvälisten asioiden suunnittelija Leena Mattila, leena.m.mattila@jyu.fi, +358400247976
Elina LeskinenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 461 7880elina.leskinen@jyu.fiKuvat
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitöstutkimuksen mukaan humanitaarisen avun kestävyys edellyttää paikallisten organisaatioiden vahvistamista2.4.2025 08:01:00 EEST | Tiedote
Humanitaarisen avun lokalisaation tavoitteena on vahvistaa paikallisia organisaatioita, ja siirtää heille avustustoimien resurssit ja johtajuus. Samalla lokalisaatio edistää avun pitkän aikavälin kestävyyttä. Usein julkilausutut lokalisaatiotavoitteet eivät kuitenkaan toteutudu, kun ulkopuoliset kansainväliset toimijat jatkavat lokalisaation johtamista. Väitöskirjatutkimuksessaan Abdul Kadir Khan tarkastelee tätä dynamiikkaa analysoiden kriittisesti Bangladeshin Cox’s Bazarissa rohingya-avustustyöhön osallistuvien organisaatioiden näkökulmia.
Muuttolintujen kevät innoittaa luonnonystäviä 8.4. – mukana tapahtumassa myös Mikko ”Peltsi” Peltola2.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Kansalaistieteen Lähde: Muuttolintujen kevät -tapahtuma ti 8.4.2025 klo 12–19, yliopiston kirjasto Lähde
Keski-Suomen korkeakouluviikko: Tulevan opintopolun suunta voi löytyä opiskellen1.4.2025 12:03:00 EEST | Tiedote
Keski-Suomen toisen asteen oppilaitoksissa opiskellaan 7.–11.4.2025 korkeakouluopintoja. Korkeakouluviikko mahdollistaa tutustumisen korkeakouluopiskeluun ja kiinnostaviin aloihin osana toisen asteen opintoja. Tavoitteena on uuden oppimisen lisäksi tukea opiskelijoita oman opintopolun suunnittelua ja madaltaa kynnystä korkeakouluun hakeutumisessa.
Korona-aika auttoi toisia esikoisperheitä kukoistamaan, samalla se lannisti toiset, tutkimus kertoo1.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin, kuinka osa esikoislapsensa koronarajoitusten aikaan saaneista perheistä löysi selviytymiskykyisyytensä ja sopeutui vallitseviin olosuhteisiin, samalla kun osa perheistä kertoi jääneensä kasaantuvien stressitekijöiden alle – pahimmillaan ilman tukea.
Jyväskylän yliopiston tilinpäätös 2024: Tutkimuksessa ja koulutuksessa menestystä, taloudessa käänne parempaan31.3.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Vuosi 2024 oli tutkimuksen ja koulutuksen osalta menestyksekäs. Vertaisarvioitujen julkaisujen määrä jatkoi kasvua. Myös kilpaillussa tutkimusrahoituksessa vuosi oli tuloksekas. Euroopan tutkimusneuvosto myönsi yliopistoon tieteellisiä läpimurtoja tavoittelevalle kokeneelle tutkijalle tarkoitetun ERC Advanced Grant -hankerahoituksen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme