Tampereen yliopisto

Tiedon saatavilla olo ei riitä – tarvitaan myös koko kansan tiedonlukutaitoa

Jaa

Kansalaisten tiedonlukutaito ei ole ainoastaan yksityiselämän kyvykkyyttä. Se on myös hyvinvoivan yhteiskunnan mahdollistama osallistumisen edellytys, tehokkaan julkisen hallinnon voimavara sekä elinkeinoelämän kilpailutekijä. Tiedonlukutaito tulisi saattaa kansalaistaidon asemaan, todetaan PROSHADE-tutkimuskonsortion tuoreessa politiikkasuosituksessa. 

Kuva: Essi Kannelkoski

Politiikkasuositus ehdottaa, että tiedonlukutaidon pitäisi olla maassamme kansalaistaito.

– Tietoa on saatavilla paljon ja erilaista, joten kansalainen tarvitsee nykyään erityistä lukutaitoa. Tässä korostuvat kyky ja mahdollisuus hyödyntää, arvioida ja tuottaa tietoa digitaalisilla alustoilla, Tampereen yliopiston tutkijatohtori Tuuli Turja sanoo.

Hyvinvoiva, tiedollisesti ja taloudellisesti kilpailukykyinen yhteiskunta edellyttää tiedonlukutaitoisia kansalaisia. Tiedonlukutaito tuottaa yhteiskunnallista osallisuutta ja on ehto sille, että saavutamme tavoitellut kansantaloudelliset edut.

– Resurssiviisaassa yhteiskunnassa digitalisointi voi tehostaa palveluja, mutta koko tavoite vaarantuu, jos kansalaisten tiedonlukutaitoja tai resursseja osallistua ei mahdollisteta, apulaisprofessori Anna-Aurora Kork huomauttaa. Kork on toinen Tiedonlukutaito – avain yhteiskuntaan -politiikkasuosituksen kirjoittajista.

Tiedonlukutaito antaa ihmisille mahdollisuudet osallistua sekä vaikuttaa päätöksentekoon, omaan elämäänsä ja oppimiseensa. Monipuoliset tiedonlukutaidot ovat nykyisin myös ehto sille, että kansalaiset voivat ylipäätään olla yhteiskunnallisesti aktiivisia, osallistuvia ja innovatiivisia. Tutkijat suosittelevat, että yhteiskunnassa on lisättävä osallistavia tietokäytäntöjä. Toisin sanoen kansalaisten monipuolisia tiedonlukutaitoja edistäviä toimenpiteitä, jotka tukevat tiedon hyödyntämisessä ja tuottamisessa.

– Ei riitä, että tietoa on saatavilla, vaan kansalaiset tarvitsevat taitoja, resursseja ja kyvykkyyttä osallistua, Anna-Aurora Kork muistuttaa.  

Suosituksen on tuottanut PROSHADE-hanke, jota rahoittaa Suomen Akatemian alainen Strategisen tutkimuksen neuvosto (STN). Hankkeessa tutkitaan tietoon pohjaavaa jaettua päätöksentekoa terveydenhuollossa. Tutkimuskonsortio tuottaa ratkaisuja resurssiviisaaseen terveydenhuoltoon. Hankkeen toteuttavat Itä-Suomen, Tampereen ja Oulun yliopistot sekä Duodecim.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa ja haastattelupyynnöt:
Jarkko Kumpulainen, tiedottaja, PROSHADE
jarkko.kumpulainen@uef.fi
046 923 2563

Linkit

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Koulutustaso, selkäkivut ja fyysinen työkuormitus keski-iässä ennustavat vanhuuden toimintakykyä26.9.2024 11:59:18 EEST | Tiedote

Fysioterapeutti ja terveystieteiden maisteri Saila Kyrönlahden väitöstutkimus käsittelee koulutustason sekä työuran loppupuoliskolla koettujen alaselkäkipujen ja fyysisen työkuormituksen vaikutuksia vanhuuden toimintakykyyn. Tutkimus osoittaa, kuinka nämä tekijät voivat vaikuttaa ikääntyvien työntekijöiden toimintakykyyn pitkällä aikavälillä ja korostaa ennaltaehkäisevien toimenpiteiden oikea-aikaista kohdentamista.

Tampere University to carry out pioneering battery research with EU funding25.9.2024 08:15:00 EEST | Tiedote

Tampere University has been awarded €1 million in Horizon Europe funding for two ground-breaking projects aimed at advancing the development and large-scale production of next-generation (Gen4b) lithium metal anode solid-state batteries (LiM-SSBs). The projects, called SOLVE and HyList, are set to revolutionise battery technology by focusing on the development of safer and more durable batteries for mobility applications.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye