Tampereen yliopisto

Väitös: Vagushermon stimulaatiohoito parantaa vaikeaa epilepsiaa sairastavien toiminnanohjausta ja tarkkaavuutta

Jaa

Kognitiiviset oireet, kuten toiminnanohjauksen ja tarkkaavuuden ongelmat, ovat yleisiä vaikeaa epilepsiaa sairastavilla. Oireet voivat heikentää elämänlaatua merkittävästi. Lääketieteen lisensiaatti Niina Lähde tunnisti väitöstutkimuksessaan epilepsiaan ja sen hoitoon liittyviä tekijöitä, jotka vaikuttivat potilaan kognitiivisiin toimintoihin.

Henkilö ruskeassa takissa ja sinisissä korvakoruissa seisoo vihreän pensaan edessä.
Lääketieteen lisensiaatti Niina Lähde havaitsi väitöstutkimuksessaan, että vaikeaa epilepsiaa sairastavien toiminnanohjausta ja tarkkaavuutta voidaan parantaa vagushermon stimulaatiohoidolla. Kuva: Samppa Valtamäki

Epilepsia on neurologinen sairaus, johon liittyy taipumus saada epileptisiä kohtauksia. Noin kolmasosa epilepsiapotilaista sairastaa vaikeaa epilepsiaa, jossa kohtauksia esiintyy lääkehoidosta huolimatta. Vaikeaan epilepsiaan liittyy usein myös kognitiivisia eli tiedonkäsittelytoimintoihin liittyviä ongelmia, jotka heikentävät elämänlaatua entisestään.

Vagushermon stimulaatio (VNS) on kirurginen hoitomuoto vaikeaa epilepsiaa sairastaville potilaille. Viime vuosina VNS-hoidon kognitiivisten vaikutusten tutkiminen on saanut maailmalla kasvavaa huomiota. Tutkimukset, joissa arvioidaan VNS-hoidon pitkäaikaisia vaikutuksia kognitiivisiin toimintoihin, ovat kuitenkin edelleen harvinaisia.

Niina Lähde arvioi väitöstutkimuksessaan vaikeaa epilepsiaa sairastavien toiminnanohjausta ja tarkkaavuutta ja tutki VNS-hoidon pitkäaikaisvaikutuksia kyseiseen kognitiiviseen osa-alueeseen. Lisäksi hän pyrki tunnistamaan niitä kliinisiä ja hoitoon liittyviä tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa vaikeaa epilepsiaa sairastavien toiminnanohjaukseen ja tarkkaavuuteen sekä VNS-hoidon kognitiiviseen hoitovasteeseen.

Tutkimuksessa Lähde hyödynsi laajaa neuropsykologista tutkimusta sekä EpiTrack-testisarjaa, joka soveltuu epilepsiapotilaiden kognition kliiniseen seurantaan ja jonka avulla voidaan arvioida erityisesti toiminnanohjausta ja tarkkaavuutta.

Lähde havaitsi tutkimuksessaan, että toiminnanohjauksen ja tarkkaavuuden ongelmat olivat merkittävämpiä potilailla, jotka käyttivät yli kahta epilepsialääkettä ja joilla oli psykiatrisia liitännäissairauksia. VNS-hoidon aikana potilaiden toiminnanohjaus ja tarkkaavaisuus kuitenkin paranivat.

– Kognitiivisesti VNS-hoidosta hyötyivät erityisesti he, joilla oli psykiatrisia liitännäissairauksia, jotka käyttivät alle kolmea epilepsialääkettä, tai jotka sairastivat otsalohkoepilepsiaa, Lähde kertoo.

VNS-hoidon positiiviset vaikutukset painottuivat erityisesti toiminnan joustavuuteen, visuaaliseen ennakointiin ja suunnittelukykyyn.

– Tämän väitöstutkimuksen avulla voidaan tulevaisuudessa tunnistaa paremmin ne vaikeaa epilepsiaa sairastavat potilaat, jotka voivat saada merkittävää kognitiivista hyötyä VNS-hoidosta. Näin hoito voidaan kohdistaa juuri näille potilaille, mikä puolestaan parantaa heidän elämänlaatuaan, Lähde sanoo.

Niina Lähde asuu Kangasalla ja työskentelee Tampereen yliopistollisen sairaalan epilepsiapoliklinikalla neurologian erikoislääkärinä.

Väitöstilaisuus perjantaina 25. lokakuuta

Lääketieteen lisensiaatti Niina Lähteen neurologian alaan kuuluva väitöskirja Attention and Executive Functions in Patients with Drug-Resistant Epilepsy: Focus on vagus nerve stimulation tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnassa perjantaina 25.10.2024 klo 12 alkaen Arvo-rakennuksen Keltaisessa salissa (Arvo Ylpön katu 34). Vastaväittäjänä toimii professori Christoph Helmstaedter Bonnin yliopistosta. Kustoksena toimii professori Jukka Peltola Tampereen yliopistosta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Niina Lähde
nlahde@gmail.com

Kuvat

Henkilö ruskeassa takissa ja sinisissä korvakoruissa seisoo vihreän pensaan edessä.
Lääketieteen lisensiaatti Niina Lähde havaitsi väitöstutkimuksessaan, että vaikeaa epilepsiaa sairastavien toiminnanohjausta ja tarkkaavuutta voidaan parantaa vagushermon stimulaatiohoidolla.
Kuva: Samppa Valtamäki
Lataa
Henkilö seisoo ulkona vihreän taustan edessä ja katsoo hymyillen sivulle, päällään ruskea kukkakuviollinen takki.
Lääketieteen lisensiaatti Niina Lähde havaitsi väitöstutkimuksessaan, että vaikeaa epilepsiaa sairastavien toiminnanohjausta ja tarkkaavuutta voidaan parantaa vagushermon stimulaatiohoidolla.
Kuva: Samppa Valtamäki
Lataa

Linkit

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Tutkijat onnistuivat rakentamaan kaksi toisiinsa yhdistynyttä verisuoniverkostoa9.10.2024 11:40:00 EEST | Tiedote

Tampereen yliopiston tutkijat kehittivät soluviljelyalustan, jolla voidaan rakentaa kaksi erillistä, toisiinsa yhdistynyttä verisuoniverkostoa. Edistysaskeleella voi olla mullistava vaikutus biolääketieteen tutkimukseen. Ihmiskudosten tutkimusmallien eli kudossirujen kehitys tuo merkittäviä taloudellisia hyötyjä lääkekehitykseen, vähentää eläinkokeiden tarvetta ja mahdollistaa personoidut hoidot.

Tutkimus tarkensi ruutuajan yhteyttä lapsen psykososiaaliseen oireiluun7.10.2024 14:15:08 EEST | Tiedote

Tuore tutkimus lisää tietoa digitaalisen median parissa vietetystä ajasta lasten arkielämässä. Tulokset vahvistavat aiempien tutkimuksen havaintoja siitä, että lisääntynyt ruutuaika on yhteydessä lasten psykososiaaliseen oireiluun kuten tarkkaavuus- ja keskittymisvaikeuksiin. Tutkijat korostavat vanhempien hyvinvoinnin merkitystä ja lapsen ohjaamisen roolia arvioitaessa ruutuajan vaikutuksia. Ruutuajan yhteys lapsen oireiluun havaittiin tutkimuksessa voimakkaampana, kun myös lapsen äiti raportoi omasta heikentyneestä hyvinvoinnistaan.

Väitös: Itsekasvatuksesta eväitä ekologisiin kriiseihin7.10.2024 08:15:00 EEST | Tiedote

Väitöstutkimuksessaan kasvatustieteen maisteri Johanna Kallio tutki itsekasvatusta eli aikuisten omaehtoista eettistä kasvatusprosessia maailmassa, joka parhaillaan järkkyy ekologisesti. Kallio syventyi tutkimuksessaan luontosuhteen tietoisen kehittämisen tapoihin, joiden avulla esimerkiksi sivistysalan toimijat sekä aktivistit voivat kehittää koulutustoimintaansa. Väitöskirja osallistuu Sivistyksen teemavuoden 2024 keskusteluihin tuomalla esiin ekologisen sivistymisen keskeistä merkitystä ajassamme.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye