Turun kauppakamari

Teollisuusyrityksille kasvava sähkön hintavaihtelu on riski

Jaa

Yritykset suhtautuvat varsin rauhallisesti sähkön riittävyyteen tulevana talvena, kertoo tuore kauppakamarikysely. Kasvava sähkön hintavaihtelu huolettaa kuitenkin erityisesti teollisuusyrityksiä.

Teollisuusyrityksistä lähes 60 prosenttia pitää kasvavaa hintavaihtelun riskinä ja vajaa 6 prosenttia mahdollisuutena.
Teollisuusyrityksistä lähes 60 prosenttia pitää kasvavaa hintavaihtelun riskinä ja vajaa 6 prosenttia mahdollisuutena. AdobeStock

Syyskuun loppupuolella tehdyn kauppakamarien yhteisen kyselyn mukaan valtaosa eli 84 prosenttia kaikista yritysvastaajista luottaa siihen, että sähkö riittää tulevana talvena. Vastaajista 11 prosenttia oli huolissaan sähkön riittävyydestä. Myös Turun kauppakamarin jäsenyritykset Varsinais-Suomen seudulta vastasivat kyselyyn.

”Meille teollisuusyrityksenä sähkön hinta ja saatavuus ovat elintärkeitä toiminnan ylläpitämiseksi. Suomen vastuullisimpana mehutalona haluamme turvata vihreän sähkön saannin tarpeemme mukaan”, sanoo Juha Helokoski, Eckes-Granini Finland Oy Ab.

”Olemme jo vuosia käyttäneet sähkönhankintaan ulkopuolista meklaria. Ennustettavuus ja varmuus sähkön saatavuudesta ja hinnasta on meille tärkeintä”, painottaa Helokoski.

Sähkön hinta talvella huolestuttaa 27 prosenttia kyselyn yritysvastaajista. Enemmistö, 71 % yrityksistä ei ole huolissaan sähkön hinnasta. Kuten kuluttajat, myös yritykset voivat suojata sähkön hinnan kiinteillä sopimuksilla tai hankkia pörssisähkösopimuksia sekä näiden välimalleja.

Paljon sähköä käyttävät teollisuusyritykset ovat muita vastaajia varmempia sähkön riittävyydestä, mutta niistä yli kolmasosa on huolissaan sähkön hinnasta.

”Venäjän hyökkäyssodan aiheuttama akuutti energiakriisi on Suomen osalta takanapäin. Yritykset suhtautuvat tulevan talven sähkön riittävyyteen rauhallisesti,” arvioi Keskuskauppakamarin johtava elinkeino- ja ilmastoasiantuntija Teppo Säkkinen.

Kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan sähkön riittävyys talvella näyttää vakaalta, mikäli merkittävät tuotantolaitosten vikaantumiset vältetään ja sähkön tuonti toimii normaalisti.

Kasvava sähkön hintavaihtelu on riski

Sähkön hintavaihtelu kasvaa edelleen tulevaisuudessa sääriippuvaisen tuotannon lisääntyessä. Yrityksiltä kysyttiin myös, nähdäänkö hintavaihtelu enemmän riskinä vai mahdollisuutena yritykselle. Teollisuusyrityksistä lähes 60 prosenttia pitää kasvavaa hintavaihtelun riskinä ja vajaa 6 prosenttia mahdollisuutena.

Keskuskauppakamari katsoo, että Suomessa on tartuttava sähköjärjestelmän murrokseen ajoissa sähkön saatavuuden ja yritysten ja kuluttajien sähkön hinnan ennakoitavuuden turvaamiseksi.

Kaikista vastaajista hintavaihtelua piti riskinä 39 prosenttia ja mahdollisuutena vajaa 5 prosenttia. Enemmistö vastaajista, 53 prosenttia ei pitänyt sitä kumpanakaan.

Kauppakamarien talouskysely tehtiin 24.-26.9.2024 ja siihen vastasi 1460 yritystä eri toimialoilta eri puolilta Suomea. Varsinaissuomalaisia vastaajia oli 144. Kyselyn aineisto on kerätty sähköpostitse kauppakamarien jäsenyrityksiltä. Kyselyyn on voinut vastata yhden kerran jäsenyritystä kohden.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Teppo Säkkinen
Johtava asiantuntija, elinkeino- ja ilmastopolitiikka
050 516 2868
teppo.sakkinen@chamber.fi

Kuvat

Teollisuusyrityksistä lähes 60 prosenttia pitää kasvavaa hintavaihtelun riskinä ja vajaa 6 prosenttia mahdollisuutena.
Teollisuusyrityksistä lähes 60 prosenttia pitää kasvavaa hintavaihtelun riskinä ja vajaa 6 prosenttia mahdollisuutena.
AdobeStock
Lataa

Turun kauppakamari on Varsinais-Suomen alueella elinkeinoelämän edunvalvojana, kouluttajana ja asiantuntijana toimiva organisaatio. Kauppakamari on linkki yritysten ja julkisten päättäjien välillä, ja sen toiminta perustuu kauppakamarilakiin ja vapaaehtoiseen jäsenyyteen. Turun kauppakamari on perustettu vuonna 1917, ja se on yksi Pohjoismaiden suurimmista kauppakamareista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Turun kauppakamari

Varsinais-Suomen alueen yrityksiltä arvosanaksi 7 työvoiman saatavuuteen liittyvästä politiikasta19.9.2024 07:20:00 EEST | Tiedote

Kauppakamarien jäsenyritykset antavat hallitukselle kouluarvosanaksi 6,7 eli ”7-” osaavan työvoiman saatavuuteen liittyvästä politiikasta. Turun kauppakamarin toiminta-alueella Varsinais-Suomessa keskiarvo on 7,03. Asia ilmenee Keskuskauppakamarin kauppakamarien jäsenille tekemästä osaajakyselystä, johon vastasi noin tuhat yritystä elo-syyskuun vaihteessa.

Varsinaissuomalainen viestintäteko -tunnustus Carita Varjoselle16.9.2024 15:00:00 EEST | Tiedote

SHIFT Events Oy:n toimitusjohtaja Carita Varjonen on tämänkertaisen varsinaissuomalainen viestintäteko -tunnustuksen saaja. Tunnustuksen myöntää joka toinen vuosi Turun kauppakamarin viestintä- ja markkinointivaliokunta, johon kuuluu yli 40 alan tekijää Varsinais-Suomen alueelta. Tunnustuksella haluttiin huomioida tänä vuonna erityisesti taho, joka on vaikuttanut seudun elinkeinoelämään viestinnän ja markkinoinnin keinoin rohkealla tavalla.

Tuore selvitys: Lentoliikenteen taloudelliset vaikutukset ovat Varsinais-Suomelle ylivertaiset4.9.2024 12:03:09 EEST | Tiedote

Lentoliikenteen taloudelliset vaikutukset ovat Varsinais-Suomen kasvulle ja menestykselle merkittävät. Lentoliikenteen aluetaloudellisia vaikutuksia selvittivät Turun kauppakamarin lisäksi seitsemän muuta alueellista kauppakamaria. Vastaavaa näin laajaa selvitystä ei ole aiemmin tehty. Selvityksessä mukana olleiden lentoasemien aluetaloudellinen merkitys on 38 miljardia euroa ja 96 000 työpaikkaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye