Konkurssiaalto jatkunee syksyllä, vaikka maksuviiveellisten yritysten määrä on laskenut
Intrumin maksuviivetutkimus kuluvan vuoden kolmannelta neljännekseltä kertoo, että maksuviiveellisten yritysten suhteellinen määrä on laskenut hieman viime vuodesta. Toimialavertailussa majoitus- ja ravitsemistoimialalla on yhä eniten haasteita, mutta julkisen hallinnon, maanpuolustuksen ja kaivostoiminnan aloilla maksuviiveellisten yritysten määrä on noussut suhteellisesti eniten. Alueellisesti maksuviiveellisiä yrityksiä on eniten Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Vireille pantujen konkurssien määrä on jatkanut edelleen kasvuaan. Vaikka talouskasvu on ollut edelleen vaisua, näkymät loppuvuodelle ovat varovaisen positiivisia.

Intrumin maksuviivetutkimus vuoden 2024 kolmannelta neljännekseltä kertoo, että maksuviiveellisten yritysten suhteellinen osuus on laskenut 2,38 prosentilla vuoden takaiseen verrattuna ja säilynyt samalla tasolla toiseen vuosineljännekseen verrattuna. Maksuviiveitä oli 18 408 yrityksellä, mikä on yli viisi prosenttia Suomen yrityksistä. Maksuviiveellisten yritysten määrän lasku vuoden takaiseen verrattuna selittynee talouden yleisen aktiivisuuden laskuna. Korkotaso on laskenut selvästi kolmannen vuosineljänneksen aikana, mutta se ei vielä näy yritysten toiminnassa.
Julkisen hallinnon, maanpuolustuksen ja kaivostoiminnan toimialoilla huolestuttavaa kehitystä maksuviiveissä
Suhdanneherkän majoitus- ja ravitsemistoimialan haasteet jatkuvat yhä, mutta julkisen hallinnon, maanpuolustuksen sekä kaivostoiminnan ja louhinnan aloilla maksuviiveellisten yritysten määrä on kasvanut suhteellisesti eniten. Kasvua on myös vesihuolto, viemäri- ja jätevesihuollon, maa-, metsä- ja kalatalouden, informaatio ja viestinnän, ammatillinen, tieteellinen ja teknisen toiminnan sekä rahoitus- ja vakuutustoiminnan toimialoilla.
– Yritysten maksukykyä ovat heikentäneet korkea inflaatio ja korot sekä kysynnän heikkeneminen, sanoo Intrumin kaupallinen johtaja Juha Iskala.
Alueellisesti eniten maksuvaikeuksista kärsiviä yrityksiä on Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Myös Etelä-Savossa, Kymenlaaksossa, Etelä-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Pohjanmaalla maksuviiveellisten yritysten osuus on hieman kasvanut viime vuoteen verrattuna.

Yrityskokovertailussa sekä henkilömäärällä että liikevaihtoluokalla mitattuna maksuviiveellisten yritysten suhteellinen osuus laski eniten suurimmissa yrityksissä ja vähiten pienimmissä yrityksissä. Pienillä yrityksillä ei ole haastavassa taloustilanteessa samanlaisia taloudellisia puskureita ja siksi niiden on vaikeampaa selvitä laskuistaan.
– Tutkimuksemme mukaan luottotappiot ja maksuviiveet ovat vähentyneet viimeisen kolmen vuoden aikana. Silti 59 prosenttia pienistä ja keskisuurista yrityksistä on aiempaa enemmän huolissaan asiakkaidensa kyvystä maksaa ajallaan. Maksamatta jäänyt lasku aiheuttaa ongelmia paitsi laskuja lähettävälle yritykselle myös koko taloudelle, kun raha ei kierrä normaalisti, korostaa Iskala.
Konkurssien odotetaan säilyvän korkealla tasolla
Konkurssien määrä on jatkanut kasvuaan ja on selvästi viime vuoden tahtia edellä elokuun loppuun mennessä. Tilastokeskuksen mukaan konkurssien määrä on kasvanut jo yli kaksi vuotta. Tänä vuonna elokuuhun mennessä oli haettu konkurssiin jo yli 2 000 yritystä.
Yritysten toimintaympäristö on korkojen laskun myötä muuttumassa paremmaksi, mutta yritykset kärsivät kuitenkin edelleen vähäisestä yksityisestä kulutuksesta ja sitä kautta matalasta kysynnästä sekä epävarmasta taloustilanteesta.
– Yleensä maksuviiveiden määrän laskun jatkuessa konkurssien määrä kääntyy laskuun. Talouden kääntyminen vie kuitenkin aikansa. Jos suuret yritykset kaatuvat, se heikentää alihankintaketjujen toimintakykyä ja lisää konkursseja, kertoo Iskala.
Nyt nähtyyn konkurssiaaltoon vaikuttaa korkea korkotaso, inflaatio ja kysynnän heikkeneminen.
– Konkurssit tulevat pysymään korkealla tasolla vielä tämän syksyn, sillä positiivinen käänne taloudessa välittyy reaalitalouteen viiveellä. Yritysten heikentyneet talousnäkymät nostavat luottokaupan riskejä. Yrittäjien olisi hyvä arvioida luottotappioita jo ennakkoon ja minimoida niiden riskit, jolloin moni konkurssi olisi vältettävissä. Reaaliaikainen perintätieto antaa ensimmäisenä tietoa yritysten maksuvaikeuksista, Iskala jatkaa.
Kääntyykö talous kasvuun loppuvuodesta?
Suomen taloudessa on nähtävissä pieniä valonpilkahduksia, vaikka muuhun euroalueeseen verrattuna talouskehitys on meillä yhä heikkoa. Aallonpohja on taloudessa jo nähty ja yritykset odottavat varovaista kasvua vuoden viimeiselle neljännekselle. Elinkeinoelämän luottamus on pysynyt lähes ennallaan, vaikka teollisuudesta ja rakennussalalta on saatu yhä heikkoja signaaleja. Sen sijaan vähittäiskaupassa luottamus toipui.
Korkojen lasku ja hidastunut inflaatio ovat parantaneet kuluttajien ostovoimaa, mutta työllisyyden heikentyminen vaikuttaa kuluttajien tulevaisuudennäkymiin. Se hidastaa talouden elpymistä. Suomen Pankki ennustaa talouskasvun hidastuvan loppuvuodesta, mutta kääntyvän 1,1 prosentin kasvuun ensi vuonna.
– Tutkimuksemme mukaan yritykset suhtautuvat varovaisen optimistisesti tulevaisuuteen. Yrityspäättäjistä 42 prosenttia arvioi, ettei heillä ole suuria huolia yrityksen kassavirran suhteen tulevaisuudessa. Maailmankaupan toipuminen lisää meillä vientikysynnän kasvua, mutta tähän arvioon liittyy riskitekijöitä ja epävarmuutta. Geopoliittisten riskien lisäksi Saksan ja koko euroalueen talouden näkymät ovat hieman synkistyneet kesän aikana ja nähtäväksi jää miten ne vaikuttavat viennin toipumiseen Suomessa. Jos Euroopan keskuspankki laskee vielä ohjauskorkoaan loppuvuodesta kuten on ennustettu, yritysten tilanne voi helpottua, Iskala toteaa.
Intrum julkaisee neljännesvuosittain yritysten maksuviiveiden kehitystä kuvaavan raportin pohjautuen yhtiön omaan dataan lähes 350 000 suomalaisesta yrityksestä. Tämän raportin data on kerätty ajanjaksolta 1.7. - 30.9.2024. Seuraava maksuviiveraportti ilmestyy joulukuussa.
Muut lähteet:
Tilastokeskus 8/2024, Suomen Pankki: Suomen talouden ennuste 9/2024, Elinkeinoelämän keskusliitto, Luottamusindikaattori 9/2024, Intrum European Payment Report 2024 Suomi
Lataa yritysten maksuviivetutkimus Q3/2024
Lataa Suomea koskeva Eurooppalainen yritysten maksutaparaportti 2024
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha IskalaKaupallinen johtajaIntrum Oy
Puh:+358 50 370 6333juha.iskala@intrum.comMediadeskIntrum Oy, viestintä
Puh:046 5002 8693viestinta@intrum.comKuvat
Tietoja julkaisijasta
Intrum on alan johtava luotonhallintapalvelujen tarjoaja 20 markkina-alueella Euroopassa. Auttamalla yrityksiä saamaan maksunsa ja tukemalla ihmisiä viivästyneiden maksujen kanssa Intrum näyttää tietä kohti tervettä taloutta ja on ratkaisevassa asemassa yhteiskunnassa. Intrumilla on noin 10 000 omistautunutta ammattilaista, jotka palvelevat noin 80 000 yritystä eri puolilla Eurooppaa. Vuonna 2023 liikevaihto oli 20,0 miljardia Ruotsin kruunua. Intrumin pääkonttori sijaitsee Tukholmassa, Ruotsissa ja Intrumin osake on noteerattu Nasdaq Tukholman pörssissä. Lisätietoja on osoitteessa www.intrum.com.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Intrum Oy
Tutkimus: Huoli taloudesta ja työstä varjostaa suomalaisnaisten uskoa tulevaisuuteen7.3.2025 08:09:16 EET | Tiedote
Naiset suhtautuvat talouden ja työllisyyden tulevaisuuden näkymiin miehiä pessimistisemmin, paljastaa luotonhallintayhtiö Intrumin Eurooppalainen kuluttajien maksutaparaportti. Tutkimuksessa ilmenee selkeitä eroja naisten ja miesten tulevaisuuden näkymissä työllistymisen ja taloudellisen hyvinvoinnin osalta. Velkaongelmat ja niiden taustalle olevat syyt voivat selittää naisten huolia tulevaisuudesta.
Kuluttajien maksukyky laskussa kevään kynnyksellä20.1.2025 08:10:00 EET | Tiedote
Kuluttajien perintätapausten määrät kääntyivät kasvuun loppuvuonna 2024, kertoo luotonhallintayhtiö Intrumin katsaus. Samaan aikaan perintään siirtyneiden maksujen summat laskivat ja pitkän aikavälin perintäonnistuman kehitys heikkeni, mikä viittaa kuluttajien maksukyvyn alentumiseen. Heikot työllisyysnäkymät nakertavat kuluttajien luottamusta ja hidastavat kulutuksen elpymistä.
Yritysten maksuviiveet laskeneet vain hieman viime vuodesta – talouden käännettä odotetaan9.1.2025 07:55:00 EET | Tiedote
Luotonhallintayhtiö Intrumin tuore maksuviivetutkimus vuoden 2024 viimeiseltä neljännekseltä osoittaa, että maksuviiveellisten yritysten suhteellinen määrä on laskenut hieman sekä vuoden 2023 vastaavaan ajankohtaan että edelliseen vuosineljännekseen verrattuna. Joillakin toimialoilla ja alueilla maksuviiveellisten yritysten määrä on kuitenkin noussut. Toimialavertailussa maksuviiveellisiä yrityksiä on yhä eniten majoitus- ja ravitsemistoimialalla. Suhteellisesti eniten nousua on puolestaan ollut julkisen hallinnon ja maanpuolustuksen toimialoilla. Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan yritykset ovat kärsineet eniten maksuviiveistä. Vaikka talouskasvu on edelleen vaisua, ennusteet näyttävät varovaista elpymistä alkaneelle vuodelle 2025.
Kuluttajatutkimus: Heräteostoksia tehdään aiempaa enemmän – nuorten aikuisten perintätapaukset kasvaneet kiihtyvällä tahdilla17.12.2024 07:50:00 EET | Tiedote
Luotonhallintayhtiö Intrumin tutkimukset paljastavat huolestuttavia ilmiöitä nuorten maksu- ja ostokäyttäytymisessä. Yhtiön tuore Eurooppalainen kuluttajien maksutaparaportti kertoo nuorten tekevän aiempaa enemmän heräteostoksia ja olevan erityisen alttiita somemainonnalle. Perintätietoon pohjautuvan analyysin perusteella nuorten aikuisten velkaantuminen on kasvanut kiihtyvällä tahdilla jo useana vuonna peräkkäin.
Tutkimus: Huolestuttava ilmiö – yli kolmannes suomalaisista maksaa laskun luotolla28.11.2024 07:55:00 EET | Tiedote
Yhä useampi suomalainen maksaa laskunsa ajallaan viime vuosiin verrattuna. Huolestuttavaa on, että luotonhallintayhtiö Intrumin tuore Eurooppalainen kuluttajien maksutaparaportti paljastaa luoton käytön yleistyneen laskujen maksamisessa ja jopa 35 prosenttia kuluttajista kertoi maksaneensa yhden tai useamman laskun luotolla. Intrumin tutkimuksen mukaan suomalaisten kuluttajien taloustilanne on kohentunut, mutta kehitys jää reilusti jälkeen muihin Euroopan maihin verrattuna. Suurin osa selviytyy pakollisista kuluistaan, mutta taloudellinen hyvinvointi on hauraalla pohjalla ja tulevaisuudennäkymät synkät. Suomalaisista 57 prosenttia uskoo, että työttömyys nousee jyrkästi seuraavan kahden vuoden aikana, kun Euroopan keskiarvo on 43 prosenttia. Suomalaisilla on myös maksuvaikeuksia lähes kaksi kertaa enemmän kuin eurooppalaisilla keskimäärin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme