Tampereen yliopisto

Tarua vai totta? Viestintätieteiden studia generalia avaa aikamme ilmiöitä tutkitun tiedon avulla

Jaa

Miten somekuvastot vaikuttavat päätöksiimme? Korvaako tekoäly meidät puhuvilla koneilla vai vieläkö kannattaa opetella viestintätaitoja itse? Entä sitten, kun taitavinkin viestintä tyssää tiedonkulun esteisiin? Mitä tästä kaikesta tiedämme ja emme tiedä? Mikä on tarua ja mikä totta?

Tarua vai totta? -yleisöluentosarja käynnistyy tiistaina 5. marraskuuta 2024.
Tarua vai totta? -yleisöluentosarja käynnistyy tiistaina 5. marraskuuta 2024. Jonne Renvall / Tampereen yliopisto

Tampereen yliopiston viestintätieteiden tutkimuskeskus Taru kutsuu kaikkia aikamme ilmiöistä ja niiden viestinnällisistä kytköksistä kiinnostuneita Tarua vai totta? -yleisöluennoille. Avoin ja ilmainen yleisöluentosarja avaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin tutkitun tiedon näkökulmia yleistajuisesti ja esimerkkien valossa.

Luentoja on kuusi. Ne pidetään kerran kuukaudessa marraskuusta 2024 huhtikuuhun 2025 Tampereen yliopiston keskustakampuksella. Alustajina ovat Tutkimuskeskus Tarun tutkijat ja edustettuina kaikki Tarun tutkimusalueet eli informaatio-, peli- ja mediatutkimus sekä journalismin, viestinnän, visuaalisuuden ja esiintyvien taiteiden tutkimus. Yleisökeskustelua luennoilla kuljettaa journalistiikan työelämäprofessori Laura Saarikoski.

Tarua vai totta? -luennot sopivat yleissivistäväksi katsaukseksi mediasta ja viestinnästä kiinnostuneille aikuisille, maistiaisiksi alan korkeakouluopintoja suunnitteleville nuorille, päivitykseksi viestintätieteitä joskus opiskelleille tai parhaillaan opiskeleville, opettajille, tutkijoille, viestintäammateissa toimiville – kaikille kiinnostuneille.

Johtavatko uutisotsikot ja pelimainokset meitä tahallaan harhaan?

Tarua vai totta? -luentosarja käynnistyy tiistaina 5. marraskuuta 2024. Ensimmäisen yleisöluennon aiheena on yleisöjen harhaanjohtaminen uutisten klikkiotsikoissa ja somen mobiilipelimainoksissa.

Miksi ja miten klikkauksiamme seurataan? Miksi väkivalta ja muu arveluttava aineisto saa rehottaa pelimainonnassa? Alustajina ovat Pauliina Penttilä ja Kati Alha.

Katso koko Tarua vai totta? -sarjan ohjelma ja lue lisää tulevista luennoista.


Tutkimuskeskus Taru on osa Tampereen yliopiston informaatioteknologian ja viestinnän tiedekuntaa
. Se tutkii yhteiskunnallisia ja kulttuurisia ilmiöitä viestinnän, median ja taiteen näkökulmista. Tarussa tehty tutkimus kuuluu ihmistieteiden alaan ja edustaa kriittistä, monitieteistä ja tieteidenvälistä näkemystä ihmisen viestinnällisestä toiminnasta.

 

Lisätietoja:
Satu Seppä, projektipäällikkö, Taru – Tampereen yliopiston viestintätieteiden tutkimuskeskus
satu.seppa@tuni.fi
040 190 4131

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tampereen yliopisto

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Asuntorakennuttajien uudisasuntokohteiden myyntiehdot toimivat riskienhallinnan välineinä18.12.2024 08:11:56 EET | Tiedote

Väitöstutkimuksessaan TkL Tuija Lönnrot tutki asuntorakennuttajien uudisasuntokohteiden myyntiehtoja ja niihin sisältyviä riskejä sekä riskienhallintaa myyntiehdoissa. Tutkimustulokset auttavat eri toimijoita tiedostamaan muun muassa myyntiehtojen suuren määrän ja suunnittelemaan toimenpiteitä riskien hallitsemiseksi. Asunto-osakeyhtiömuotoisten uudisasuntojen myyntiehtoja, niiden riskejä sekä riskienhallintaa ei ole aiemmin tutkittu kattavasti.

Väitös: Sairaalaorganisaatioiden osastonhoitajat kohtaavat vaateita ja odotuksia kliinisen työn johtamisessa13.12.2024 12:04:50 EET | Tiedote

Sairaalaorganisaatioissa kliinisen työn johtaminen ja hallinnollisten tehtävien yhteensovittaminen voi olla haastavaa. Näin kertoo terveystieteiden maisteri Mirja Ottman-Salminen, joka kehitti väitöskirjatutkimuksessaan sairaalaorganisaatioiden osastonhoitajien kliinisen työn johtamisen toimintamallia. Asiakaslähtöinen, kliinisen työn johtaminen ja sen tutkimus on ajankohtaista, jotta SOTE-uudistuksen tavoite eli sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen asiakaslähtöinen integraatio saavutetaan.

Tampereen yliopistosta valmistuu yli 4 000 tutkinto-opiskelijaa tänä vuonna – Pirkanmaa pitää tulevaisuuden osaajat13.12.2024 10:09:38 EET | Tiedote

Tänä vuonna Tampereen yliopistosta valmistuu yli 4 000 tutkinto-opiskelijaa. Määrässä ovat mukana kandidaatintutkinnon suorittaneet opiskelijat. Yli puolet valmistuneista suoritti ylemmän korkeakoulututkinnon (esim. diplomi-insinööri ja maisteri). Pirkanmaa houkuttelee ja pitää tulevaisuuden osaajia, sillä puolet valmistuneista jää maakuntaan.

Väitös: Neuvolaterveydenhoitajat tarvitsevat koulutusta varmistamaan pitkäkestoisen imetyksen ohjausosaamista12.12.2024 15:13:45 EET | Tiedote

Yli yksivuotiaan lapsen imetyksellä on merkittäviä terveyshyötyjä niin lapselle kuin äidille. Pitkäkestoista imetystä ei kuitenkaan nähdä länsimaisessa kulttuurissa yleisesti hyväksyttävänä, ja terveydenhuollon ammattilaisten ohjausosaaminen siitä on puutteellista maailmanlaajuisesti. Terveystieteiden maisteri Oona Ojantausta tutki väitöskirjassaan vauvavuoden jälkeen jatkuvaa imetystä äitien kokemusten ja neuvolaterveydenhoitajien imetysohjausosaamisen näkökulmista.

Väitös: Maria Jotunin dialogikerronta kommentoi naisten yhteiskunnallista asemaa12.12.2024 14:46:01 EET | Tiedote

Dialogikerronta on kaunokirjallisuuden vakiintunut mutta verrattain vähän tutkittu kerronnallinen ilmiö. Väitöstutkimuksessaan Anna Kuutsa tutkii dialogikerronnan, avioliittokertomusten ja yhteiskunnallisen teeman suhdetta Maria Jotunin (1880–1943) proosafiktiossa. Ensimmäisenä Jotunin proosatuotantoa käsittelevänä monografiana tutkimus tarjoaa uutta tietoa kotimaisen klassikkokirjailijan tuotannon keskeisistä ja kirjallisuushistoriallisesti merkittävistä ominaispiirteistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye