Tampereen yliopisto

Tarua vai totta? Viestintätieteiden studia generalia avaa aikamme ilmiöitä tutkitun tiedon avulla

Jaa

Miten somekuvastot vaikuttavat päätöksiimme? Korvaako tekoäly meidät puhuvilla koneilla vai vieläkö kannattaa opetella viestintätaitoja itse? Entä sitten, kun taitavinkin viestintä tyssää tiedonkulun esteisiin? Mitä tästä kaikesta tiedämme ja emme tiedä? Mikä on tarua ja mikä totta?

Tarua vai totta? -yleisöluentosarja käynnistyy tiistaina 5. marraskuuta 2024.
Tarua vai totta? -yleisöluentosarja käynnistyy tiistaina 5. marraskuuta 2024. Jonne Renvall / Tampereen yliopisto

Tampereen yliopiston viestintätieteiden tutkimuskeskus Taru kutsuu kaikkia aikamme ilmiöistä ja niiden viestinnällisistä kytköksistä kiinnostuneita Tarua vai totta? -yleisöluennoille. Avoin ja ilmainen yleisöluentosarja avaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin tutkitun tiedon näkökulmia yleistajuisesti ja esimerkkien valossa.

Luentoja on kuusi. Ne pidetään kerran kuukaudessa marraskuusta 2024 huhtikuuhun 2025 Tampereen yliopiston keskustakampuksella. Alustajina ovat Tutkimuskeskus Tarun tutkijat ja edustettuina kaikki Tarun tutkimusalueet eli informaatio-, peli- ja mediatutkimus sekä journalismin, viestinnän, visuaalisuuden ja esiintyvien taiteiden tutkimus. Yleisökeskustelua luennoilla kuljettaa journalistiikan työelämäprofessori Laura Saarikoski.

Tarua vai totta? -luennot sopivat yleissivistäväksi katsaukseksi mediasta ja viestinnästä kiinnostuneille aikuisille, maistiaisiksi alan korkeakouluopintoja suunnitteleville nuorille, päivitykseksi viestintätieteitä joskus opiskelleille tai parhaillaan opiskeleville, opettajille, tutkijoille, viestintäammateissa toimiville – kaikille kiinnostuneille.

Johtavatko uutisotsikot ja pelimainokset meitä tahallaan harhaan?

Tarua vai totta? -luentosarja käynnistyy tiistaina 5. marraskuuta 2024. Ensimmäisen yleisöluennon aiheena on yleisöjen harhaanjohtaminen uutisten klikkiotsikoissa ja somen mobiilipelimainoksissa.

Miksi ja miten klikkauksiamme seurataan? Miksi väkivalta ja muu arveluttava aineisto saa rehottaa pelimainonnassa? Alustajina ovat Pauliina Penttilä ja Kati Alha.

Katso koko Tarua vai totta? -sarjan ohjelma ja lue lisää tulevista luennoista.


Tutkimuskeskus Taru on osa Tampereen yliopiston informaatioteknologian ja viestinnän tiedekuntaa
. Se tutkii yhteiskunnallisia ja kulttuurisia ilmiöitä viestinnän, median ja taiteen näkökulmista. Tarussa tehty tutkimus kuuluu ihmistieteiden alaan ja edustaa kriittistä, monitieteistä ja tieteidenvälistä näkemystä ihmisen viestinnällisestä toiminnasta.

 

Lisätietoja:
Satu Seppä, projektipäällikkö, Taru – Tampereen yliopiston viestintätieteiden tutkimuskeskus
satu.seppa@tuni.fi
040 190 4131

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tampereen yliopisto

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Vagushermon stimulaatiohoito parantaa vaikeaa epilepsiaa sairastavien toiminnanohjausta ja tarkkaavuutta10.10.2024 08:20:00 EEST | Tiedote

Kognitiiviset oireet, kuten toiminnanohjauksen ja tarkkaavuuden ongelmat, ovat yleisiä vaikeaa epilepsiaa sairastavilla. Oireet voivat heikentää elämänlaatua merkittävästi. Lääketieteen lisensiaatti Niina Lähde tunnisti väitöstutkimuksessaan epilepsiaan ja sen hoitoon liittyviä tekijöitä, jotka vaikuttivat potilaan kognitiivisiin toimintoihin.

Tutkijat onnistuivat rakentamaan kaksi toisiinsa yhdistynyttä verisuoniverkostoa9.10.2024 11:40:00 EEST | Tiedote

Tampereen yliopiston tutkijat kehittivät soluviljelyalustan, jolla voidaan rakentaa kaksi erillistä, toisiinsa yhdistynyttä verisuoniverkostoa. Edistysaskeleella voi olla mullistava vaikutus biolääketieteen tutkimukseen. Ihmiskudosten tutkimusmallien eli kudossirujen kehitys tuo merkittäviä taloudellisia hyötyjä lääkekehitykseen, vähentää eläinkokeiden tarvetta ja mahdollistaa personoidut hoidot.

Tutkimus tarkensi ruutuajan yhteyttä lapsen psykososiaaliseen oireiluun7.10.2024 14:15:08 EEST | Tiedote

Tuore tutkimus lisää tietoa digitaalisen median parissa vietetystä ajasta lasten arkielämässä. Tulokset vahvistavat aiempien tutkimuksen havaintoja siitä, että lisääntynyt ruutuaika on yhteydessä lasten psykososiaaliseen oireiluun kuten tarkkaavuus- ja keskittymisvaikeuksiin. Tutkijat korostavat vanhempien hyvinvoinnin merkitystä ja lapsen ohjaamisen roolia arvioitaessa ruutuajan vaikutuksia. Ruutuajan yhteys lapsen oireiluun havaittiin tutkimuksessa voimakkaampana, kun myös lapsen äiti raportoi omasta heikentyneestä hyvinvoinnistaan.

Väitös: Itsekasvatuksesta eväitä ekologisiin kriiseihin7.10.2024 08:15:00 EEST | Tiedote

Väitöstutkimuksessaan kasvatustieteen maisteri Johanna Kallio tutki itsekasvatusta eli aikuisten omaehtoista eettistä kasvatusprosessia maailmassa, joka parhaillaan järkkyy ekologisesti. Kallio syventyi tutkimuksessaan luontosuhteen tietoisen kehittämisen tapoihin, joiden avulla esimerkiksi sivistysalan toimijat sekä aktivistit voivat kehittää koulutustoimintaansa. Väitöskirja osallistuu Sivistyksen teemavuoden 2024 keskusteluihin tuomalla esiin ekologisen sivistymisen keskeistä merkitystä ajassamme.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye