Tarua vai totta? Viestintätieteiden studia generalia avaa aikamme ilmiöitä tutkitun tiedon avulla
Miten somekuvastot vaikuttavat päätöksiimme? Korvaako tekoäly meidät puhuvilla koneilla vai vieläkö kannattaa opetella viestintätaitoja itse? Entä sitten, kun taitavinkin viestintä tyssää tiedonkulun esteisiin? Mitä tästä kaikesta tiedämme ja emme tiedä? Mikä on tarua ja mikä totta?
Tampereen yliopiston viestintätieteiden tutkimuskeskus Taru kutsuu kaikkia aikamme ilmiöistä ja niiden viestinnällisistä kytköksistä kiinnostuneita Tarua vai totta? -yleisöluennoille. Avoin ja ilmainen yleisöluentosarja avaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin tutkitun tiedon näkökulmia yleistajuisesti ja esimerkkien valossa.
Luentoja on kuusi. Ne pidetään kerran kuukaudessa marraskuusta 2024 huhtikuuhun 2025 Tampereen yliopiston keskustakampuksella. Alustajina ovat Tutkimuskeskus Tarun tutkijat ja edustettuina kaikki Tarun tutkimusalueet eli informaatio-, peli- ja mediatutkimus sekä journalismin, viestinnän, visuaalisuuden ja esiintyvien taiteiden tutkimus. Yleisökeskustelua luennoilla kuljettaa journalistiikan työelämäprofessori Laura Saarikoski.
Tarua vai totta? -luennot sopivat yleissivistäväksi katsaukseksi mediasta ja viestinnästä kiinnostuneille aikuisille, maistiaisiksi alan korkeakouluopintoja suunnitteleville nuorille, päivitykseksi viestintätieteitä joskus opiskelleille tai parhaillaan opiskeleville, opettajille, tutkijoille, viestintäammateissa toimiville – kaikille kiinnostuneille.
Johtavatko uutisotsikot ja pelimainokset meitä tahallaan harhaan?
Tarua vai totta? -luentosarja käynnistyy tiistaina 5. marraskuuta 2024. Ensimmäisen yleisöluennon aiheena on yleisöjen harhaanjohtaminen uutisten klikkiotsikoissa ja somen mobiilipelimainoksissa.
Miksi ja miten klikkauksiamme seurataan? Miksi väkivalta ja muu arveluttava aineisto saa rehottaa pelimainonnassa? Alustajina ovat Pauliina Penttilä ja Kati Alha.
Katso koko Tarua vai totta? -sarjan ohjelma ja lue lisää tulevista luennoista.
Tutkimuskeskus Taru on osa Tampereen yliopiston informaatioteknologian ja viestinnän tiedekuntaa. Se tutkii yhteiskunnallisia ja kulttuurisia ilmiöitä viestinnän, median ja taiteen näkökulmista. Tarussa tehty tutkimus kuuluu ihmistieteiden alaan ja edustaa kriittistä, monitieteistä ja tieteidenvälistä näkemystä ihmisen viestinnällisestä toiminnasta.
Lisätietoja:
Satu Seppä, projektipäällikkö, Taru – Tampereen yliopiston viestintätieteiden tutkimuskeskus
satu.seppa@tuni.fi
040 190 4131
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mediapalveluarkisin 10-15
Puh:+358294520800viestinta.tau@tuni.fiLinkit
Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Väitös: Kirjallisuuden näkymättömät sankarit nostavat esiin suomentajien ammatillisen toimijuuden ja alan haasteet11.11.2024 09:34:49 EET | Tiedote
FM Anu Heinon väitöstutkimus antaa äänen suomalaisille kirjallisuuden suomentajille ja tuo esiin tämän kulttuurisesti merkittävän, mutta usein melko näkymättömäksi jäävän ammattiryhmän työn ja roolin suomalaisessa kirjallisuuskentässä. Tutkimus keskittyy suomentajien omiin kertomuksiin. Sen keskeinen tavoite on korostaa suomentajien työn merkitystä ja vahvistaa heidän toimijuuttaan omalla alallaan.
Väitös: Ideologiset valinnat ovat ohjanneet suomalaista koulutuspolitiikkaa 2000-luvulla4.11.2024 08:30:00 EET | Tiedote
Väitöstutkimuksessaan kasvatustieteen maisteri Tuomas Tervasmäki tutki 2000-luvun suomalaisia koulutuspoliittisia uudistuksia ja paljasti, miten ideologiset valinnat ovat ohjanneet suomalaisen koulutuspolitiikan kehittymistä tällä vuosituhannella. Tutkimus lisää ymmärrystä koulutuspolitiikan ideologisista piirteistä ja avaa poliittisia arvovalintoja julkiseen keskusteluun.
Tampereella keskustellaan kestävästä kriminaalipolitiikasta31.10.2024 10:27:07 EET | Tiedote
Kriminologian päivillä kuullaan esityksiä rikollisuuden ilmenemisestä, ennaltaehkäisystä ja kestävästä kriminaalipolitiikasta. Päivät keräävät 31.10–1.11 yhteensä 250 osallistujaa Tampereen yliopistoon. Tanskalainen professori Peter Fallesen tarkastelee kriittisesti lasten ja nuorten palveluiden vaikuttavuutta, sillä rikoskäyttäytymistä edeltää usein asiakkuus lastensuojelussa.
Väitös: Silkkipaperia ohuemmilla lasereilla ratkotaan tietoliikenteen, ilmastotutkimuksen ja lääketieteen haasteita31.10.2024 08:30:00 EET | Tiedote
Miten valmistaa jotain, mitä ei voi nähdä paljain silmin tai koskettaa käsin? Heidi Tuorila etsii vastauksia tähän kysymykseen väitöstutkimuksessaan, joka käsittelee mikrometrikokoisten lasersirujen kehittyneitä valmistusmenetelmiä. Näillä hädin tuskin paljaalla silmällä näkyvillä siruilla voidaan luoda uuden sukupolven monikäyttöisiä valoa hyödyntäviä puolijohdepiirejä. Siruja voidaan käyttää esimerkiksi älykelloissa ja datakeskuksissa, mutta niitä on vaikea valmistaa.
Väitös: Kulttuurisen selviytymisen ymmärtäminen vaatii yhteisöllistä tietoa29.10.2024 08:15:00 EET | Tiedote
Ihmisten selviytymistä ja selviytymiskykyisyyttä lähestytään usein yksilötason ilmiönä. Selviytymisellä on kuitenkin myös kulttuurinen ulottuvuutensa, joka tulee huomioida ekologisessa siirtymässä. Yhteiskuntatieteiden maisteri Miina Kaartinen syventyi väitöstutkimuksessaan selviytymiseen monitieteisenä ilmiönä. Tutkimuksen tuloksena syntyi jäsennys kulttuurisesta sosiaalityöstä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme