Svenska handelshögskolan

Uusi alusta tukee kestävien ratkaisujen kehittämistä humanitaarisessa työssä ja terveydenhuollossa maailmanlaajuisesti

Jaa

Uusi alusta, joka auttaa humanitaarisen alan ja terveydenhuollon toimijoita hyödyntämään biopohjaisia tuotteita kriittisissä pelastustoimissa ja terveysohjelmissa maailmanlaajuisesti, on lanseerattu.

Alustan käyttöönotto on osa hankettaWaste in Humanitarian Operations: Reduction and Minimization (WORM). Se on 16 eurooppalaisen ja kansainvälisen toimijan yhteishanke, jota koordinoi Kauppakorkeakoulu Hankenin HUMLOG-instituutti. WORM-hankkeen tavoitteena on vähentää humanitaarisen toiminnan ympäristövaikutuksia.

Uutta Biobased Solutions Catalogue ‑alustaa ylläpitää hollantilainen sosiaalinen yritys Solvoz. Alusta tarjoaa avoimen tietoportaalin ja luettelon sekä integroidun kattavan markkina-arviointityökalun, joka on suunniteltu tukemaan humanitaarisia järjestöjä, terveydenhuollon ammattilaisia ja kestävän kehityksen asiantuntijoita.

Hanke tarjoaa keskeisille sidosryhmille läpinäkyvän ja tietoon perustuvan biopohjaisten tuotteiden ja vaihtoehtojen markkinapaikan. Alustalle kutsutaan valmistajia ja toimittajia eri puolilta maailmaa esittelemään biopohjaisia ratkaisujaan ja vaihtoehtojaan maksutta, mikä parantaa kestävien vaihtoehtojen ja innovaatioiden saatavuutta.

Portaali keskittyy aluksi viiteen korkean prioriteetin tuoteryhmään: henkilönsuojaimiin, kuten käsineisiin, pukuihin ja saappaisiin, ruiskuihin ja neuloihin, teräesineille tarkoitettuihin säiliöihin, ruumispusseihin ja tilapäisiin vesi-/lietesäiliöihin. Alustan kehittyessä tuotekategorioita lisätään.

Humanitaarisella alalla ja terveydenhuollossa käytetään maailmanlaajuisesti miljardeja käsineiden, ruiskujen ja suojavarusteiden kaltaisia kertakäyttötuotteita, mikä aiheuttaa merkittävän jätekuorman etenkin alhaisen tulotason ja keskitulotason maissa. Esimerkiksi pelkästään vuonna 2020 maailmassa käytettiin arviolta 129 miljardia kasvomaskia ja 65 miljardia käsinettä, mikä kasvatti muovijätekriisiä.

Kestäviä hankintavaihtoehtoja

Biobased Solutions Catalogue on myös markkina-arviointityökalu, joka tukee kestäviä hankintavaihtoehtoja etsiviä organisaatioita. Alustan avulla käyttäjät voivat tehdä markkina-arviointeja, pyytää tarjouksia ja tehdä hankintoja integroidulla sähköisellä hankinta-alustalla, joka on kansainvälisten asetusten mukainen.

– Tämän alustan avulla voidaan paremmin puuttua humanitaarisen toiminnan ympäristövaikutuksiin. Kun tuomme yhteen humanitaarisia toimijoita, toimittajia ja vastuullisuusasiantuntijoita, luomme tilan innovaatioille ja yhteistyölle, mikä voi muuttaa alan kestävämmäksi, toteaa Kauppakorkeakoulu Hankenin professori ja WORM-hankkeen päätutkija ja koordinaattori Gyöngyi Kovács.

– Avoimella tiedolla on keskeinen merkitys humanitaarisen alan ja terveydenhuollon innovaatioiden edistämisessä. Tietoa ja biopohjaisia ratkaisuja on runsaasti, mutta ne ovat usein hajanaisia tai vaikeasti saatavilla. Alustamme tarjoaa avoimuuden lisäksi myös julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuksia. Haluamme yksityisen sektorin esittelevän aktiivisesti biopohjaisia vaihtoehtojaan, jotta humanitaarisen alan ja terveydenhuollon toimijat voivat tehdä tietoon perustuvia päätöksiä. Jakamalla tuotemäärityksiä ja ‑vaatimuksia voimme myös vahvistaa paikallista valmistuskapasiteettia, auttaa rakentamaan kestäviä toimitusketjuja ja edistää kestävää kehitystä paikallisella tasolla, Solvozin toimitusjohtaja Claire Barnhoorn lisää.

Lisätietoja:

Gyöngyi Kovács, professori, Kauppakorkeakoulu Hanken, puhelin: 040 352 1241, sähköposti: gyongyi.kovacs@hanken.fi
Claire Barnhoorn, toimitusjohtaja, Solvoz, WhatsApp: +31640792461, sähköposti: claire@solvoz.com

Tietoja julkaisijasta

Kauppakorkeakoulu Hanken on Suomen vanhin kauppakorkeakoulu, joka toimii
Helsingissä ja Vaasassa. Se on johtava, kansainvälisesti akkreditoitu yliopisto, jolla on yli
sadan vuoden kokemus koulutuksesta ja tutkimuksesta talouden ja kauppatieteiden aloilta.
Kaikki Hankenin opetus perustuu sen korkeatasoiseen tutkimukseen. Hankenilla on läheiset
suhteet yritysmaailmaan ja yli 14 000 alumnin verkosto yli 70 maassa.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Svenska handelshögskolan

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye