Tampereen yliopisto

Tutkijat onnistuivat rakentamaan kaksi toisiinsa yhdistynyttä verisuoniverkostoa

Jaa

Tampereen yliopiston tutkijat kehittivät soluviljelyalustan, jolla voidaan rakentaa kaksi erillistä, toisiinsa yhdistynyttä verisuoniverkostoa. Edistysaskeleella voi olla mullistava vaikutus biolääketieteen tutkimukseen. Ihmiskudosten tutkimusmallien eli kudossirujen kehitys tuo merkittäviä taloudellisia hyötyjä lääkekehitykseen, vähentää eläinkokeiden tarvetta ja mahdollistaa personoidut hoidot.

Henkilö seisoo käytävällä laboratoriotakissa pidellen sinistä kansiota.
– Kahden erillisen verisuoniverkoston yhdistäminen toisiinsa on merkittävä edistysaskel biolääketieteen tutkimuksessa, sanoo Alma Yrjänäinen Tampereen yliopiston Monikudosmallintamisen huippuyksiköstä. Kuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto

Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnan tutkijat onnistuivat kehittämään soluviljelyalustan, jolla kaksi kasvatettua verisuoniverkostoa saatiin yhdistymään toisiinsa. Muodostuneet verisuonet vastasivat kokonsa ja rakenteensa puolesta ihmisen hiussuonia, mikä mahdollistaa ihmisen hiussuoniverkoston tutkimisen myös laboratorio-olosuhteissa. Tutkimus julkaistiin Scientific Reports -lehdessä 2.10.2024.

– Kahden erillisen verisuoniverkoston yhdistäminen toisiinsa on merkittävä edistysaskel työssämme. Nyt voimme lisätä kunkin verisuoniverkoston ympärille tietylle kudokselle tyypillisiä soluja, kuten esimerkiksi rasvakudoksen ja maksakudoksen soluja, ja tutkia siten kudosten välistä vuorovaikutusta verisuonituksen välityksellä, kertoo tutkimuksen tehnyt väitöskirjatutkija Alma Yrjänäinen Monikudosmallintamisen huippuyksiköstä.

Kudossirut yhdistelevät mikrovalmistusteknologiaa ja solubiologiaa kudosten toiminnan selvittämiseksi. Kudossiruissa pyritään luomaan tutkittaville soluille kudoksen kaltainen ympäristö. Tämä toteutetaan esimerkiksi tuottamalla pumpun tai painovoiman avulla nestevirtaus kudosminiatyyrin läpi, mikä jäljittelee verenvirtauksen aiheuttamaa ärsykettä. Kudosmallin solujen lomaan pystytään lisäämään myös hermotusta ja verisuonia.

Kudosmallien avulla voidaan saada merkittäviä taloudellisia hyötyjä esimerkiksi lääkeainekehitykseen. Asiantuntijat ovat arvioineet, että kudossiruteknologia voisi vähentää lääkekehityksen kuluja jopa neljänneksen.

Myös kansallinen terveydenhuolto hyötyisi kudosmallien käyttöönotosta. Sen eteen on kuitenkin vielä tehtävä paljon kehitystyötä.

– Kuvittele, että tulevaisuudessa voisit saada verenpainetautiin juuri sinulle sopivan lääkityksen yhden verikokeen avulla. Verestäsi eristetyillä kantasoluilla muodostettaisiin verisuoniverkosto, jonka avulla voitaisiin laboratorio-oloissa testata, mitkä markkinoilla olevat verenpainetautilääkkeet olisivat sinun soluillesi sopivia. Näin voitaisiin karsia pois tehottomat tai jopa haitalliset lääkkeet, Yrjänäinen kuvailee.

Kudossiruteknologian huiput kokoontuvat lokakuussa Tampereella

Suomalaiset ja kansainväliset kudossiruteknologian osaajat kokoontuvat Tampereella Finnish Organ-on-Chip kokouksessa 23.–24.10.2024. Tapahtumassa käsitellään myös tieteenalan eettistä näkökulmaa kansainvälisesti tunnetun biolääketieteen etiikan tutkijan Jeremy Sugarmanin johdolla. Tapahtuman järjestää Monikudosmallintamisen huippuyksikkö Tampereen yliopiston Kaupin kampuksella.

Tutustu tapahtumaan ja sen ohjelmaan


Mikä kudossiruteknologia?

  • Kudossiruteknologia on 2010-luvulla alkanut monitieteellinen tutkimusala, jossa tutkittavasta kudoksesta tuotetaan sen toimintaa jäljittelevä malli.
  • Kantasoluteknologia mahdollistaa sen, ettei esimerkiksi potilaan sydämestä tarvitse eristää soluja sydänmallia varten. Malli voidaan sen sijaan muodostaa helposti eristettävistä verisoluista, jotka uudelleenohjelmoidaan kantasoluiksi ja edelleen sydänsoluiksi.
  • Kudosmallin avulla voidaan tutkia esimerkiksi kullekin kudokselle tyypillistä sairautta, ja siten parantaa olemassa olevia hoitokeinoja. Lisäksi mallien avulla voidaan analysoida lääkevasteita ja löytää uusia hoitokeinoja.
  • Kudossiruteknologian avulla voidaan vähentää ja korvata eläinkokeita.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Alma Yrjänäinen (tutkimus)
alma.yrjanainen@tuni.fi
0504782107

Miina Björninen (tapahtuma)
miina.bjorninen@tuni.fi
0504780585

Kuvat

Henkilö seisoo käytävällä laboratoriotakissa pidellen sinistä kansiota.
– Kahden erillisen verisuoniverkoston yhdistäminen toisiinsa on merkittävä edistysaskel biolääketieteen tutkimuksessa, sanoo Alma Yrjänäinen Tampereen yliopiston Monikudosmallintamisen huippuyksiköstä.
Kuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto
Lataa
Henkilö hymyilee kameralle, tausta on tumma.
Väitöskirjatutkija Alma Yrjänäinen työskentelee Tampereen yliopiston Monikudosmallintamisen huippuyksikössä.
Kuva: Larri Toivonen
Lataa
Tuoreen tutkimuksen tulokset pähkinänkuoressa.
Tuoreen tutkimuksen tulokset pähkinänkuoressa.
Kuva: Alma Yrjänäinen
Lataa

Linkit

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Asuntorakennuttajien uudisasuntokohteiden myyntiehdot toimivat riskienhallinnan välineinä18.12.2024 08:11:56 EET | Tiedote

Väitöstutkimuksessaan TkL Tuija Lönnrot tutki asuntorakennuttajien uudisasuntokohteiden myyntiehtoja ja niihin sisältyviä riskejä sekä riskienhallintaa myyntiehdoissa. Tutkimustulokset auttavat eri toimijoita tiedostamaan muun muassa myyntiehtojen suuren määrän ja suunnittelemaan toimenpiteitä riskien hallitsemiseksi. Asunto-osakeyhtiömuotoisten uudisasuntojen myyntiehtoja, niiden riskejä sekä riskienhallintaa ei ole aiemmin tutkittu kattavasti.

Väitös: Sairaalaorganisaatioiden osastonhoitajat kohtaavat vaateita ja odotuksia kliinisen työn johtamisessa13.12.2024 12:04:50 EET | Tiedote

Sairaalaorganisaatioissa kliinisen työn johtaminen ja hallinnollisten tehtävien yhteensovittaminen voi olla haastavaa. Näin kertoo terveystieteiden maisteri Mirja Ottman-Salminen, joka kehitti väitöskirjatutkimuksessaan sairaalaorganisaatioiden osastonhoitajien kliinisen työn johtamisen toimintamallia. Asiakaslähtöinen, kliinisen työn johtaminen ja sen tutkimus on ajankohtaista, jotta SOTE-uudistuksen tavoite eli sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen asiakaslähtöinen integraatio saavutetaan.

Tampereen yliopistosta valmistuu yli 4 000 tutkinto-opiskelijaa tänä vuonna – Pirkanmaa pitää tulevaisuuden osaajat13.12.2024 10:09:38 EET | Tiedote

Tänä vuonna Tampereen yliopistosta valmistuu yli 4 000 tutkinto-opiskelijaa. Määrässä ovat mukana kandidaatintutkinnon suorittaneet opiskelijat. Yli puolet valmistuneista suoritti ylemmän korkeakoulututkinnon (esim. diplomi-insinööri ja maisteri). Pirkanmaa houkuttelee ja pitää tulevaisuuden osaajia, sillä puolet valmistuneista jää maakuntaan.

Väitös: Neuvolaterveydenhoitajat tarvitsevat koulutusta varmistamaan pitkäkestoisen imetyksen ohjausosaamista12.12.2024 15:13:45 EET | Tiedote

Yli yksivuotiaan lapsen imetyksellä on merkittäviä terveyshyötyjä niin lapselle kuin äidille. Pitkäkestoista imetystä ei kuitenkaan nähdä länsimaisessa kulttuurissa yleisesti hyväksyttävänä, ja terveydenhuollon ammattilaisten ohjausosaaminen siitä on puutteellista maailmanlaajuisesti. Terveystieteiden maisteri Oona Ojantausta tutki väitöskirjassaan vauvavuoden jälkeen jatkuvaa imetystä äitien kokemusten ja neuvolaterveydenhoitajien imetysohjausosaamisen näkökulmista.

Väitös: Maria Jotunin dialogikerronta kommentoi naisten yhteiskunnallista asemaa12.12.2024 14:46:01 EET | Tiedote

Dialogikerronta on kaunokirjallisuuden vakiintunut mutta verrattain vähän tutkittu kerronnallinen ilmiö. Väitöstutkimuksessaan Anna Kuutsa tutkii dialogikerronnan, avioliittokertomusten ja yhteiskunnallisen teeman suhdetta Maria Jotunin (1880–1943) proosafiktiossa. Ensimmäisenä Jotunin proosatuotantoa käsittelevänä monografiana tutkimus tarjoaa uutta tietoa kotimaisen klassikkokirjailijan tuotannon keskeisistä ja kirjallisuushistoriallisesti merkittävistä ominaispiirteistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye