Audiomedia Oy

Metsäalan yrittäjä Roope Tonteri: Metsänomistajia ei kuulla riittävästi metsäkeskustelussa

Jaa
Metsäalan yrittäjä Roope Tonteri.
Metsäalan yrittäjä Roope Tonteri.

Kolminkertainen lumilautailun maailmanmestari valkealalainen Roope Tonteri toimii metsäalan yrittäjänä ja seuraa ihmetellen mustavalkoista metsäkeskustelua. – Siinä puhutaan metsänomistajien ylitse, kun ympäristöväellä on oma kuplansa ja teollisuudella omansa. Metsänomistaja jää puun ja kuoren puristukseen. Ei siellä A-studiossa kovin usein metsänomistajia näy.

–Kun itsekin tähän keskusteluun olen osallistunut, tunnistan että tietyt mediat ovat valinneet puolensa tukea ympäristönäkökohtia. Vaikka suurin ilmastomuutoksen syy on fossiilisten päästöissä, ympäristöjärjestöt ovat onnistuneet kääntämään ilmastokeskustelun metsiin. Ne saavat medioissa viestinsä varmasti läpi, koska hallitsevat viestinnän paremmin kuin metsänomistajat.

Tonteri ihmettelee, kun televisiossa puhutaan ilmastonmuutoksesta, kuvassa on uudistushakkuualue ja metsäkone. –Voisiko siihen joskus laittaa kuvaa kaupungista, jossa liikenne ja asutus tuottavat fossiilisia päästöjä. Vaikutelmaksi tulee, että maaseutu on syyllinen ilmastonmuutokseen.

Metsänomistajat harrastavat hiljaista metsien suojelua

Raakkutuhojen jälkeen teollisuus sopii ministerin kanssa metsänomistajien ylitse suojakaistoista, vaikka maksumieheksi Tonterin mukaan jää metsänomistaja. – Sama koskee niin sanottuja ikimetsiä, joissa on tehty hakkuita. Kun media julkaisee niistä uutisia yksipuolisten tietojen varassa, metsäyhtiöt pelästyvät kielteistä julkisuutta ja lopettavat ostot sen perusteella. Ja taas maksumieheksi jää metsänomistaja.

–On väärin väittää, ettei meillä ole vanhoja metsiä, koska niitä löytyy joka puolelta Suomea. Toki niitä on vähän ja näiden suojeluun tarvitaan rahallista panosta. Paremmalla korvauksella suojeltavia kohteita alkaa löytyä enemmän. Meillä on hienoja luonnontilaisen kaltaisia metsiä, missä metsänomistaja harrastaa hiljaista suojelua eikä edes halua, että niistä tiedetään. Saatan ehkä itsekin harrastaa tällaista suojelua.

Elokapina sai kutsun, mutta ei tullut metsätöihin

Tonteri kaipaa ympäristöaktivisteilta konkreettisia ideoita ja innovaatioita kadulla istumisen sijaan. – Kouluttautuisivat sellaisiin ammatteihin, joissa pääsee näyttämään osaamistaan ja vaikuttamaan aidosti asioihin. Yritin keskustella elokapinanalaisten kanssa mielenosoituksessa, mutta emme me kunnollista keskustelua saaneet aikaan.

–Olen kutsunut heitä metsään ja ehdottanut, että rajataan ensiharvennukseen soveltuva männikkö, minkä metsänhoidolliset toimet he saavat suunnitella. Minä toteutan sen moottorisahatyönä ja mönkijälle mahdollisimman kevyesti ja heidän ohjeistuksensa mukaan. Sain vastaukseksi, että emme voi tulla, kun ei tiedetä miten se pitäisi tehdä.

Tonterin viesti poliittisille päättäjille on sama. – Tulkaa metsiin keskustelemaan metsänomistajien kanssa, niin opitte tuntemaan meidän ajatteluamme. Kun valtamedioissa ei metsänomistajia juurikaan näy tai kuulu, jollain tavallahan meidän täytyy viestimme saada perille.

–Olisi hienoa nähdä esimerkiksi metsää omistavia urheilijoita osallistumassa metsäkeskusteluun vahvemmin. Heillä kuitenkin on seuraajakuntaa ja heidän olisi helpompi saada viestiä eteenpäin kuin tavallisen yksityisen metsänomistajan.

–Tiedän, että harva on valmis julkiseen keskusteluun kuten minä. Minunkin mielipiteeni aiheuttavat paljon keskustelua niin puolesta kuin vastaan metsänomistajissa, ympäristöväessä kuin varmaan myös teollisuudessa, sanoo Tonteri.

Metsien ekologiset ja taloudelliset tavoitteet voidaan yhdistää

Tonteri tuottaa yrityksellään monipuolisia metsänhoitopalveluita erityisesti Kouvolan seudulla. –Toimintani perustuu arvoihin, joissa otetaan huomioon niin ympäristötekijät kuin metsänomistajan tavoitteet, jotka voidaan yhdistää.

–Tämän ajan vaatima metsänhoito merkitsee minulle pieniä metsätyökoneita, oikeaan aikaan tehtyjä metsänhoitotoimenpiteitä, sekametsiä ja luonnonhoitoa. Näitä arvoja kannatan itsekin metsänomistajana ja metsäpalvelujen tuottajana.

Tonteri muistuttaa, että kun metsä ei voi sitoa itseensä hiiltä määräänsä enempää, pelkkä suojeleminen tai hakkuiden rajoittaminen ei ole ratkaisu nielujen kasvattamiseen. – Jos emme hakkaisi metsiämme lainkaan vaan ne saisivat suojeltuina vanheta, hiilensidonta loppuisi kokonaan. Päästöjen leikkaaminen on ensisijainen ratkaisu ilmastomuutoksen hillinnässä.

–Me tarvitsemme metsiimme niiden uudistamista, hiiltä sitovaa nuorta metsää, kasvavia taimikoita, lannoitusta, pidempiä metsän kiertoaikoja ja jossain määrin jatkuvaa kasvatusta siellä, minne se sopii.

Suomessa puhutaan Tonterin mielestä liikaa avohakkuista, joiden merkitystä metsien uudistamisessa ei ymmärretä. – Avohakkuu ei välttämättä merkitse luontokatoa, vaan pohjaa uudelle metsän kasvulle ja erilaisille lajeille. Jos kaikki olisi niin sanottua vanhaa metsää, niin olisiko se kovinkaan monimuotoista. Minulle metsien monimuotoisuus merkitsee lajien kirjoja eikä yksinomaan vanhojen metsien lajeja.

Metsäalalle tarvitaan toimiva hiilimarkkina

Tonterin mukaan metsäala on nyt murroksessa ja tulee muuttumaan seuraavan vuosikymmenen aikana. – Vaikka paperin kysyntä laskee digitalisaation myötä, puulle tulee paljon muuta uutta käyttöä pakkaus- ja tekstiiliteollisuudessa, puurakentamisessa, uusiutuvan energian valmistuksessa ja monissa muissa kohteissa, joilla voidaan korvata fossiilisia.

–Tulee olemaan paljon uusia mahdollisuuksia, joihin liittyy myös hiilimarkkina ja kompensaatiokauppa. Sitä varten tulee luoda toimiva hiilimarkkina ja pelisäännöt. Hiilimarkkinassa harrastetaan aktiivista metsänhoitoa ja paneudutaan kasvattamaan metsän hiilensidonnan kykyä. Tähän tarvitaan tutkimustietoa esimerkiksi siitä, mikä on paras harvennusmalli pöllin sijaan hiilinielua kasvavalle metsälle.

Metsäala tarvitsee tulevaisuudessakin tekijöitä

Tonteri kantaa huolta siitä, että tulevaisuudessakin löytyy metsäpäähän tekijöitä. –Olen ollut mukana metsäliigassa kertomassa, millainen työpaikka tämä on ja kannustamassa nuoria alalle. Tiedän, että tämä on kovaa fyysistä työtä, voi olla kylmää ja pimeää, joskus kastuu, joskus kuumaa, niin onhan se haastavaa saada nuoria tähän innostumaan. Jos jostain muusta työstä saa vähemmillä tunneilla saman euron, niin pitää olla kova palo metsätöihin ja oikeasti tykätä tästä hommasta.

–Yrittäjän päivä on pitkä. Joskus saattaa iskeä stressi, kun kesken urakan koneet hajoavat, lainat rullaavat ja vastuu työn tilaajalle painaa.  Mutta vastapainona on itsenäisen työn vapaus ja luonnossa eri vuodenaikoina liikkuminen. Mutta Suomen huoltovarmuuden ja koko metsäalan tulevaisuuden kannalta on elintärkeää, että saamme tulevaisuudessa tänne metsiinkin tekijöitä, muistuttaa Tonteri.

Markku Laukkanen

markku.laukkanen@audiomedia.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Roope Tonteri
roope.tonteri@gmail.com

Kuvat

Metsäalan yrittäjä Roope Tonteri.
Metsäalan yrittäjä Roope Tonteri.
Lataa
Metsäalan yrittäjä Roope Tonteri.
Metsäalan yrittäjä Roope Tonteri.
Lataa

Lisätietoja julkaisijasta

Marjatta ja Eino Kollin Säätiön rahoittama ”Puussa on tulevaisuus” –viestintähanke julkaisee ajankohtaisia metsätaloutta ja sen parissa tehtävää tutkimustyötä koskevia artikkeleita. Säätiö tukee erityisesti maa- ja metsätalouteen sekä rakentamiseen liittyvää tutkimus- ja kehitystyötä painottaen erityisesti toimintaa, jolla on elinympäristömme kannalta positiivinen vaikutus pitkällä tähtäimellä. Säätiön toiminnan keskeisiin teemoihin perustuvat artikkelit ovat vapaasti hyödynnettävissä joko lähdemateriaalina tai julkaistavissa sellaisenaan. Artikkelit julkaistaan myös   www.puussaontulevaisuus.fi ja https://www.kollinsaatio.fi/saatio/ajankohtaista sivustoilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Audiomedia Oy

Heikki Vedenojan Italia: Italian sekatyömies räätälöi matkoja ja tarjoaa arjen luksusta18.10.2024 08:20:00 EEST | Artikkeli

Pitkän uran myynnin ja markkinoinnin asiantuntijana tehnyt Heikki Vedenoja vaihtoi yritysten suurasiakkaat Italian pikkukaupunkeihin 10 vuotta sitten. Hän on onnistunut yhdistämään vuosikymmenten kokemuksensa italialaiseen elämäntapaan ja rakentanut yrityksen, joka kattaa laajan kirjon palveluja räätälöidyistä matkoista loma-asuntojen välittämiseen sekä viinien ja oliiviöljyn maahantuontiin. Suomalaiset tekivät viime vuonna 300 tuhatta matkaa Italiaan, joka oli viidenneksi suosituin ulkomaan matkakohde. Italiasta tuli elämäntapa Italiasta on kasvanut Vedenojalle elämäntapa, joka on vähitellen muovautunut työn, kulttuurin ja luonnon kautta osaksi arkea. Yksi hänen vahvuuksistaan on maan laaja tuntemus Sisiliasta Dolomiiteille. - En suosittele mitään, mitä en ole nähnyt. Jokainen kohde on tarkkaan tutkittu, omistajat tavattu ja palvelut varmistettu, Vedenoja muistuttaa. Loma-asuntojen välittäminen alkoi pienestä etruskimuuriin rakennetusta asunnosta Toscanan Lucignanossa. Nyt hän toimii

Suomi on edelläkävijä metsän ja ilmaston keskinäisessä tutkimuksessa2.10.2024 08:13:00 EEST | Artikkeli

Helsingin yliopiston Itä-Aasian tutkimuskoordinaattorina toimivan metsätieteen tohtori Joni Kujansuun mukaan Suomen osaaminen metsän ja ilmaston välisessä tutkimuksessa on maailman huippuluokkaa. –Korona keskeytti Japanin ja Kiinan yliopistojen kanssa tehtäviä yhteistyöhankkeita, joita pyritään saamaan uudelleen käyntiin. – Meillä on esimerkiksi paras ymmärrys siitä, miten eri kemialliset yhdisteet reagoivat toisiinsa ilmakehässä erilaisissa sääolosuhteissa ja ilmasto-olosuhteissa. Myös tutkimustiedon datan analysoinnissa olemme maailmalaajuisestikin vertailtuna edelläkävijöitä, kuvailee Kujansuu. Helsingin yliopiston SMEAR II –asemalla Hyytiälässä on tutkittu metsäekosysteemin ja ilmakehän välisiä suhteita jo lähes 30 vuoden ajan. Mittauksista saadaan tietoa muun muassa metsän hiilitaseesta ja sen vaihtelun syistä sekä metsien kokonaismerkityksestä ilmastolle. –Olemme metsän ja ilmaston keskinäisen tutkimuksen kannalta ylivoimaisia edelläkävijöitä maailmassa. Meillä on yli sata todell

Professori Ilkka Leinonen: Suomen ilmastopolitiikka on tehotonta - teknisten nielujen käyttöönotto välttämätöntä25.9.2024 08:25:16 EEST | Artikkeli

Tutkimusprofessori Ilkka Leinosen mielestä Suomi ei ole onnistunut vähentämään fossiilisia päästöjä riittävästi, sähköntuotannon päästöjä lukuun ottamatta. – EU:n ja Suomen ilmastopolitiikka on tehotonta, koska se nojaa liikaa metsien heikkeneviin nieluihin, eikä panosta tarpeeksi fossiilisten alasajoon, uusiutuvaan energiaan eikä hiilen talteenottoon. On luotettu liikaa metsänielujen kompensoivaan vaikutukseen, siitä huolimatta, että näiden nielujen kasvattaminen nykyisestä on käytännössä mahdotonta. – Sen sijaan, että puhutaan päästöoikeuksien ostamisesta päästöjen kompensaationa, Suomen tulisi edelleen vauhdittaa fossiilisten käytön vähentämistä ja investoida teknologisiin hiilinieluihin. 17 vuotta Britanniassa työskennellyt Leinonen ihmettelee, että Suomen ilmastokeskustelua käydään julkisuudessa etupäässä metsistä ja niiden nieluista. – Ilmastopolitikka on epäonnistunut, jos politiikan tavoitteena on vain hakkuiden rajoittaminen ja metsien nielujen kasvattaminen. – Suomella on mah

Metsänhoitoa pidetään Japanissa suojelua parempana ilmastotoimena18.9.2024 10:35:48 EEST | Artikkeli

–Jos täällä ei olisi metsätaloutta, ei olisi kylääkään, sanoo Higashishirakawa kylän Metsänhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Kouki Taguchi. Kun 92 prosenttia kylän pinta-alasta on metsää, metsänkorjuu, kuljetukset ja sahat työllistävät kyläläisiä niin, että aluetalous pyörii sen varassa. Higashishirakawa on kylä Kamon alueella, Gifun prefektuurissa Japanissa. Kylässä on runsaat 2000 asukasta ja 800 kotitaloutta, joista joka toisella on metsäomaisuutta. Kylä on valittu yhdeksi Japanin kauneimmista kylistä. Kylässä on metsiä noin 8200 hehtaaria, josta ylipuolet on talouskäytössä. Valtio omistaa metsistä noin 400 hehtaaria, kylä noin 450 hehtaaria ja loput ovat noin tuhannen yksityishenkilön omistuksessa. –Yksityisten omistamat metsälöt ovat pirstaloituneet pieniksi palstoiksi ja niiden omistajat asuvat kaupungeissa. Heitä ei kiinnosta pienten metsien hoito eivätkä hakkuut, koska niistä ei saa mitään taloudellista hyötyä. Korjuukustannusten kanssa puun kuutiohinta on järeissä puissa 140 euro

Metsäteollisuuden Lindström: Suomeen saatava korkean arvonlisän teollisia investointeja11.9.2024 14:33:24 EEST | Artikkeli

Metsäteollisuus ry:n johtaja ja pääekonomisti Maarit Lindström odottaa uudelta EU:n komissiolta aiempaa fiksumpaa teollisuuspolitiikkaa. – Me tarvitsemme visiota eurooppalaisesta teollisesta tulevaisuudesta, jossa myös bio- ja kiertotalous on uudella tavalla huomioitu ja jossa houkutellaan uusia korkean arvonlisän teollisia investointeja myös Suomeen. – Kuten olemme nähneet, uusien investointien saaminen on haasteellista, kun niitä on mennyt Suomen ohi. Eri maiden kesken käydään investoinneista kovaa kilpailua. Tätä eriarvoistaa monien maiden kansallisesti räätälöimät tukipaketit esimerkiksi energiasektorille. Teollisuuspolitiikalle tulee antaa jatkossa uutta sisältöä esimerkiksi biotalouden kautta. Lindström muistuttaa, että metsäteollisuuden taloudelliset mahdollisuudet ovat Euroopassa suuret. – Kukapa ei haluaisi tulevaisuudessa käyttää uusiutuvaa, biohajoavaa, kierrätettävää ja hiiltä sitovaa materiaalia tuotteidensa pohjana pikemminkin kuin fossiilisista, ehtyvistä materiaaleista

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye