Arvonlisäveron korotus ei nostanut hintoja täysimääräisesti
Arvonlisävero (ALV) nousi syyskuussa 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Kuluttajahinnoissa muutos näkyi kuitenkin varsin vaihtelevasti, kertovat Tilastokeskuksen tiedot.
”Käytännössä arvonlisäveron muutos tarkoittaisi kuluttajahintoihin 1,2 prosentin nousua. Sen oletettiin siirtyvän täysimääräisesti tätä verokantaa soveltaviin hintoihin”, toteaa Tilastokeskuksen yliaktuaari Kristiina Nieminen.
Syyskuun kuluttajahintaindeksin lukujen perusteella näyttää kuitenkin siltä, että osa tuotteista ja palveluista kallistui heti, mutta toisissa kehitys on paljon hitaampaa. Jotta voidaan arvioida, ovatko hinnat nousseet ja ovatko ne nousseet täydet 1,2 prosenttia, täytyy verrata yksittäisten tuotteiden yhdenmukaista kuluttajahintaindeksiä (YKHI) tuotteista kiintein verokannoin laskettuun indeksiin (YKHI-Kive).
”Tarkempi tarkastelu osoittaa, että elokuulta syyskuulle 1,2 prosentin hintojen nousu toteutui esimerkiksi alkoholijuomissa, vaatteissa, jalkineissa ja kodinkalusteissa. Palveluissa vastaava hintojen nousu toteutui odotuksen mukaisesti muun muassa vesihuollossa, jätteiden keruussa ja lämpöenergiassa sekä laajakaistamaksuissa ja matkapuhelumaksuissa”, selvittää Nieminen.
”Hintakehitys näyttää sen sijaan olleen ALV-korotusta hitaampi esimerkiksi kodinhoito- ja taloustarvikkeissa, leluissa ja hygienia- ja kosmetiikkatuotteissa.”
Kaikkiaan kuluttajahintojen vuosimuutos oli syyskuussa 0,8 prosenttia. Inflaation hidastuminen elokuusta syyskuulle johtui muun muassa asuntolainojen keskikoron lievemmästä noususta ja sähkön halpenemisesta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kristiina NieminenYliaktuaari
Puh:029 551 2957kristiina.nieminen@stat.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI
Vaihde 029 551 1000
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus
Perintöverot kasaantuvat pienelle väestönosalle21.11.2024 13:02:40 EET | Tiedote
Noin 42 prosenttia perinnönsaajista eli noin 63 400 henkilöä sai maksettavakseen perintöveroa vuonna 2021. Maksettavaksi määrätyistä perintöveroista puolet oli alle 3 000 euroa.
Tilastokeskus tekee muutoksia tilastotuotantoon vuonna 202514.11.2024 10:29:28 EET | Tiedote
Tilastokeskus on päättänyt supistaa tilastotuotantoa valtionhallinnon säästöistä johtuen. Tilastokeskus lakkauttaa 4 tilastoa ja supistaa 12 tilaston tuotantoa. Kahden tilaston osalta on käynnissä jatkoselvitykset. Muutokset tulevat voimaan vuoden 2025 aikana.
Viidesosa nuorista naisista on kokenut vakavaa väkivaltaa tai raiskauksen12.11.2024 10:12:38 EET | Tiedote
Puolet 16–25-vuotiaista naisista on joutunut fyysisen väkivallan, väkivallalla uhkaamisen tai seksuaaliväkivallan uhriksi, ja joka viides on kokenut vakavaa väkivaltaa tai raiskauksen. Parisuhteessa olleista 16–25-vuotiaista naisista joka viides on kokenut parisuhdeväkivaltaa.
Teollisuustuotanto kasvaa jo neljättä kuukautta peräkkäin – uudet tilaukset sen sijaan laskussa8.11.2024 08:01:18 EET | Tiedote
Teollisuuden (BCD) työpäiväkorjattu tuotanto on kasvanut yhtäjaksoisesti jo neljä kuukautta vuodentakaiseen tilanteeseen verrattuna. Syyskuussa kasvoivat erityisesti metsäteollisuus ja sähkö- ja elektroniikkateollisuus.
Ulkomaalaistaustaisten erityisasiantuntijoiden palkkataso ohitti suomalaiset – kaikkien palkansaajien joukossa ero on yhä toiseen suuntaan4.11.2024 09:19:32 EET | Tiedote
Ulkomaalaistaustaisten erityisasiantuntijoiden palkkataso on viime vuosina ohittanut suomalaistaustaisten tason. Johtajien kohdalla näin on ollut jo aiemmin. Kokonaisuutena ulkomaalaistaustaiset tienaavat silti keskimäärin noin 15 % matalampia tuntipalkkoja kuin suomalaistaustaiset.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme