Varsinais-Suomen ELY-keskus

Lähiruokapäivän avajaisia vietetään tulevina vuosina Varsinais-Suomessa

Jaa

Valtakunnallisen Lähiruokapäivän avajaiset saadaan kahtena seuraavana vuonna Varsinais-Suomeen. Vuonna 2025 avajaisia vietetään Laitilassa KasiTorilla ja vuonna 2026 Loimaalla Sarka-museossa.

Kasviksia lautasella.
@maaseutuverkosto

Lähiruokapäivää vietetään Suomessa perinteisesti syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Päivän aikana ihmiset pääsevät tutustumaan paikallisiin ruuantuottajiin ja ruoka-alan yrityksiin, nauttimaan maaseudun ainutlaatuisista palveluista sekä ostamaan lähiruokaa suoraan tiloilta. Monissa Lähiruokapäivän kohteissa on myös mahdollisuus päästä tutustumaan eläimiin, koneisiin ja nykyaikaiseen ruuantuotantoon. Kyseessä on siis oikea maaseudun avointen ovien tapahtuma!

Vuosina 2025 ja 2026 Lähiruokapäivän valtakunnallisia avajaisia vietetään Varsinais-Suomessa – ensin Laitilassa ja sitten Loimaalla. Valtakunnalliset tilaisuudet tarjoavat Varsinais-Suomelle loistavan tilaisuuden esitellä maakunnan monipuolista ruuantuotantoa. Varsinais-Suomi on koko Suomen ruokavakka. Valtakunnallisessa vertailussa Varsinais-Suomi on ykkösenä muun muassa viljatilojen, siipikarjatilojen ja sikojen lukumäärässä sekä erikoiskasvien tuotannossa.

Tervetuloa Laitilaan ja Vakka-Suomeen!

Vuonna 2025 avajaiset pidetään Laitilan KasiTorilla lauantaina 6. syyskuuta. Tapahtuman järjestelyistä vastaa Ukipolis Oy lukuisten yhteistyötahojen kanssa.

– Tervetuloa mukaan ideoimaan ja järjestämään ohjelmaa. Ensimmäinen ideointipalaveri pidetään joulukuussa, joten nyt on pari kuukautta aikaa miettiä, mitä kaikkea tapahtuma voisi pitää sisällään. Toivomme, että mukaan haluavat olisivat meihin yhteydessä jo tässä vaiheessa, kannustaa Ukipoliksen projektipäällikkö Mirja Junkola.

Tähän mennessä suunnitelmissa on muun muassa koko Varsinais-Suomen yhteinen lähiruokatori, bussikierroksia lähitiloille, toiminnallista ohjelmaa lapsiperheille ja monenlaista ruuan ympärille rakennettua lavaohjelmaa.

Avajaisten keskipisteenä toimii Untamalan elävässä raittikylässä sijaitseva lähiruokamyymälä KasiTori, jonka yrittäjät Jari ja Marja Seikola toivottavat ihmiset lämpimästi tervetulleiksi Laitilaan.

– Laitila on tunnettu erityisesti kananmunista ja varhaisvihanneksista. Ja sadan kilometrin säteeltä löytyy kaikki vihannekset, joita Suomessa tuotetaan, Jari Seikola kehuu.

Vakka-Suomessa tuotetaan esimerkiksi 87 % maakunnan sipuleista, 85 % maakunnan punajuurista ja 81 % maakunnan porkkanoista. Koko Suomen varhaisperunoista 44 % tulee Vakka-Suomesta.

Lähiruokapäivän suojelijat mukana

Valtakunnallisen Lähiruokapäivän järjestää Ruokaviraston maaseutuverkostoyksikkö, joka koordinoi ja kehittää Suomen maaseutuverkoston toimintaa ja tuo tekijöitä yhteen. Lähiruokapäivän tapahtumissa on perinteisesti käynyt noin 100 000 ihmistä ja avajaisissa yli 2 000 ihmistä.

Varsinais-Suomi on osallistunut Lähiruokapäiviin aiempina vuosina sankoin joukoin. Tänäkin vuonna maakunnassa oli yli 30 tapahtumaa. Nyt Varsinais-Suomella on myös kaksi Lähiruokapäivän suojelijaa: Henna Kyyrä ja Heli Nieminen, jotka pitävät lähiruokasanomaa esillä.

Henna Kyyrä työskentelee Yrityssalossa lähiruokayrittäjien parissa ja auttaa heitä kehittämään omaa liiketoimintaansa. Heli Nieminen taas työskentelee Visit Turku Archipelagon viestinnässä ja kehittää Turun kaupungin kanssa Turun seutua entistä houkuttelevammaksi ruokakohteeksi.

Varsinais-Suomen ruuantuotantoa tuetaan EU:n maatalous- ja maaseuturahoituksella. Alkutuotanto ja ruokaketju ovat Varsinais-Suomen maaseudun kehittämissuunnitelman painopisteitä. Maaseudun kehittämissuunnitelman toteutuksesta vastaa Varsinais-Suomen ELY-keskus.

Lisätiedot:

Ukipolis Oy, Mirja Junkola, projektipäällikkö

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kasviksia lautasella.
@maaseutuverkosto
Lataa
Seikolat KasiTorin ovella.
Jari ja Marja Seikola perustivat KasiTorin vuonna 2018. Suuren suosion saavuttanut lähituotemyymälä tekee tunnetuksi paikallisia tuotteita tuorevihanneksista käsitöihin. Ostoksilla käyvät kesäaikaan niin paikalliset, naapurikuntien asukkaat kuin Kasitietä ajelevat matkailijatkin. 6.9.2025 siellä vietetään Lähiruokapäivän valtakunnallisia avajaisia.
Janica Vilen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye