SDP EDUSKUNTA

SDP:n Lauri Lyly: Meillä on parempi vaihtoehto palkkakuoppalaille

Jaa

SDP esittää konkreettisia toimia, joilla vahvistetaan valtakunnansovittelijan toimiston roolia ja resursseja, sekä kehitetään työehtosopimusneuvotteluiden sovittelujärjestelmää kohti pohjoismaista mallia. Muutoksilla pyritään edistämään neuvottelujen sujuvuutta, oikeudenmukaista ratkaisua sekä parantamaan palkkatasa-arvoa ja sovittelujärjestelmän toimivuutta.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

- Yksi keskeisimmistä tavoitteistamme on painottaa neuvottelujen huolellisen valmistelun tärkeyttä. Valtakunnansovittelijan toimiston roolia laajennettaisiin niin, että se voisi olla tarvittaessa nykyistä aktiivisemmin mukana jo neuvottelujen alkuvaiheessa auttamassa osapuolia muodostamaan yhteisen tilannekuvan esimerkiksi talous-, tuottavuus-, palkka- ja kustannuskehityksestä, sanoo kansanedustaja Lauri Lyly ja jatkaa: 

- Tämä helpottaa neuvotteluprosessia ja tuo aitoa pohjoismaista ennakoivaa yhteistyötä osapuolten välille. Valtakunnansovittelijan sovittelutyökalujen lisääminen helpottaisi sovittelutyötä, toisin kuin Orpon hallituksen sovittelutoimen rajoittamistavoitteet, joita hallitus on ajamassa läpi.

Sovittelijan neutraaliuden ja aktiivisuuden korostaminen

-  Me esitämme, että käsien sitomisen sijaan valtakunnansovittelijan toimiston resursseja ja tietojen keräämistä vahvistetaan sekä sen puolueetonta roolia korostetaan entisestään. Sovittelija voisi olla aktiivisessa vuorovaikutuksessa neuvotteluosapuolten kanssa, jotta osapuolilla olisi riittävästi tietoja oman alansa tilanteesta ja päätöksien tueksi niillä pitäisi olla myös käytettävissään sovittelutoimen neutraalit tilastotiedot. Sovittelijan yksi tehtävä tulisi olla myös palkkatasa-arvoa koskevien tietojen kerääminen ja tiedon tuotto osapuolille, kertoo Lyly.

- Hän voisi missä vaiheessa tahansa työehtosopimusneuvotteluja joko oma-aloitteisesti tai kumman tahansa neuvotteluosapulen pyynnöstä pyytää osapuolet valtakunnansovittelijan toimistolle kulloisenkin tilanteen selvittämiseksi toteaa Lyly.  

Valtakunnansovittelijan toimiston yhteyteen asetettaisiin SDP:n mallissa toimikunta, joka keräisi tietoa mm. talous-, tuottavuus- sekä palkkakehityksestä. Toimikunta koostuisi työmarkkinakeskusjärjestöjen ja sovittelijan toimiston edustajista sekä tarvittaessa ulkopuolisista asiantuntijoista.

- Lisäksi kaikki yleissitovaan työehtosopimukseen perustuvat paikalliset sopimukset olisi toimitettava tiedoksi kyseisen työehtosopimuksen neuvotteluosapuolille ja pyynnöstä valtakunnansovittelijan toimistoon.  Näin työehtosopimuksia pystyttäisiin tältäkin osin kehittämään ja vahvistamaan niiden valvontaa.

- Sovittelutoimen on osaltaan aina vahvistettava työehtosopimusten toimivuutta ja työmarkkinoiden neuvottelusuhteita, päättää Lyly.

Liitteenä SDP:n avaukset työriitojen sovittelujärjestelmän kehittämiseksi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Jani Kokko: Hallitus – miksi ajatte naisvaltaiset alat ikuiseen palkkakuoppaan?15.10.2024 14:59:00 EEST | Tiedote

Hallitus on ajamassa naisvaltaiset alat ikuiseen palkkakuoppaan. Niin opettajat, hoitajat, toimistotyöntekijät kuin esimerkiksi nuorisotyöntekijät uhkaavat jäädä ikuisiksi ajoiksi palkkakuoppaan ilman mahdollisuutta päästä sieltä pois. – Hallituksen pitäisi parantaa julkisen sektorin houkuttelevuutta ja työvoimapulaa, mutta nyt se toimii juuri päinvastaisesti. Eihän tässä touhussa ole mitään järkeä, kansanedustaja Jani Kokko (sd) toteaa.

SDP:n Aki Lindén: Valtakunnansovittelijan toimivaltuus turvattava15.10.2024 11:43:00 EEST | Tiedote

SDP:n kansanedustaja Aki Lindén varoittaa hallituksen esittämän vientivetoisen palkkamallin vaikutuksista ja muistuttaa hallitusta valtakunnansovittelijan merkityksestä Suomen työmarkkinoiden vakaudelle. – Olen toiminut työnantajatehtävissä julkisella sektorilla yli 20 vuotta: maamme kahden suurimman sairaanhoitopiirin johtajana sekä Kuntatyönantajien valtuuskunnan jäsenenä ja puheenjohtajana. Tällä kokemuksella uskallan väittää, että valtakunnansovittelijan ratkaisuvallan kaventamisesta, joka ns. vientivetoiseen malliin on sisällytetty, ei seuraa työmarkkinoille mitään hyvää, sanoo Lindén.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye