SDP EDUSKUNTA

SDP:n Aki Lindén: Valtakunnansovittelijan toimivaltuus turvattava

Jaa

SDP:n kansanedustaja Aki Lindén varoittaa hallituksen esittämän vientivetoisen palkkamallin vaikutuksista ja muistuttaa hallitusta valtakunnansovittelijan merkityksestä Suomen työmarkkinoiden vakaudelle.

– Olen toiminut työnantajatehtävissä julkisella sektorilla yli 20 vuotta: maamme kahden suurimman sairaanhoitopiirin johtajana sekä Kuntatyönantajien valtuuskunnan jäsenenä ja puheenjohtajana. Tällä kokemuksella uskallan väittää, että valtakunnansovittelijan ratkaisuvallan kaventamisesta, joka ns. vientivetoiseen malliin on sisällytetty, ei seuraa työmarkkinoille mitään hyvää, sanoo Lindén.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

Lindén muistuttaa, että vaikeimmat työtaistelut Suomessa 2000-luvulla olivat lääkäreiden vuonna 2001 ja hoitohenkilöstön vuosina 2007 ja 2022 käydyt työtaistelut. – Ne vaikuttivat vakavalla tavalla keskeisiin yhteiskunnan palveluihin, ja niiden sovittelu oli poikkeuksellisen vaikeaa, sanoo Lindén.

– Jos nyt kavennamme hallituksen esittämällä tavalla valtakunnansovittelijan mahdollisuuksia hakea ja tarjota sovintoratkaisuja, on vaikea kuvitella, miten tällaiset työtaistelut voitaisiin vastaisuudessa ratkaista, sanoo Lindén. 

–  Näyttääkin pahasti siltä, että hallitus ei ole tiedostanut esitykseensä sisältyviä riskejä. Tämä kertoo vakavasta työmarkkinoiden ymmärryksen puutteesta, sanoo Lindén.

SDP on jättänyt yhdessä muun opposition kanssa hallitukselle välikysymyksen palkkatasa-arvosta. Välikysymyskeskustelu käydään eduskunnan täysistunnossa tänään.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Jani Kokko: Hallitus – miksi ajatte naisvaltaiset alat ikuiseen palkkakuoppaan?15.10.2024 14:59:00 EEST | Tiedote

Hallitus on ajamassa naisvaltaiset alat ikuiseen palkkakuoppaan. Niin opettajat, hoitajat, toimistotyöntekijät kuin esimerkiksi nuorisotyöntekijät uhkaavat jäädä ikuisiksi ajoiksi palkkakuoppaan ilman mahdollisuutta päästä sieltä pois. – Hallituksen pitäisi parantaa julkisen sektorin houkuttelevuutta ja työvoimapulaa, mutta nyt se toimii juuri päinvastaisesti. Eihän tässä touhussa ole mitään järkeä, kansanedustaja Jani Kokko (sd) toteaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye