Oulun yliopisto mukana kehittämässä älykästä puettavaa laitetta terveyden ja elintapojen seurantaan
Oulun yliopisto on mukana uudessa Euroopan komission rahoittamassa UltraSense-hankkeessa, jonka tavoitteena on kehittää uudenlainen puettava laite terveyden seurantaan. Eri teknologioita yhdistävä venyvä monianturialusta mahdollistaa kehon koostumuksen tarkan analyysin ja yksilöllisen terveysseurannan. Hanke pyrkii edistämään kestävää ja terveellisempää elämäntapaa miljoonille eurooppalaisille.

UltraSense-hankkeen taustalla on huoli ylipainon ja lihavuuden lisääntymisestä Euroopassa. Noin 50 prosenttia Euroopan väestöstä on ylipainoisia ja 16 prosenttia luokitellaan lihaviksi.
”Edullinen ja helppokäyttöinen laite tekee kehon koostumuksen seurannasta mahdollista myös muille kuin ammattilaisille. Laitteen hyödyntämät tekoälyratkaisut mahdollistavat yksilöllisen hoidon ja auttavat vähentämään lihavuutta ja siihen liittyviä sairauksia. Samalla voidaan pienentää terveydenhuollon kustannuksia", sanoo hankkeen tutkija Tuire Salonurmi.
Hankkeessa kehitettävä puettava laite yhdistää tekoälyn ja kehittyneet venyvät materiaalit tuottamaan tarkkaa ja luotettavaa terveysdataa. Se perustuu kolmeen toisiaan täydentävään anturiteknologiaan. Ultraäänianturi tarjoaa täsmällistä tietoa kehon koostumuksesta ja kudosten paksuudesta, bioimpedanssianturi mittaa nopeasti ja luotettavasti kehon rasva-, vesi- ja lihasprosentin, ja G-FET-biosensori kerää tietoa biomarkkereista hien analyysin avulla erittäin tarkalla mittaustasolla.
Nelivuotisessa hankkeessa laitetta testataan kahdessa käyttökohteessa: ensinnäkin liikunnan vaikutusten seurannassa ja toiseksi metabolisen oireyhtymän varhaisessa tunnistamisessa ja seurannassa.
UltraSense-hanke on laaja kansainvälinen yhteistyö, jossa on mukana kymmenen julkista ja yksityistä organisaatiota ympäri Eurooppaa. Oulun yliopiston rooli hankkeessa keskittyy erityisesti aineenvaihdunnan biomarkkereihin, kehon koostumuksen mittauksen kehittämiseen sekä terveysdatan käsittelyyn tekoälyalgoritmeilla. Hankkeessa mukana oleva Polar Oy vastaa tuotteen kaupallistamisesta ja sensorien kehityksessä on mukana VTT.
Oulun yliopisto on saanut hankkeeseen noin miljoonan euron rahoituksen. Hankkeen päätutkijat ovat professori Simo Saarakkala, dosentti Tuire Salonurmi, apulaisprofessori Aleksei Tiulpin ja professori Janne Hukkanen. Hanke tukee Oulun yliopiston vahvaa digitaalisen terveyden osaamista ja yliopiston strategisesti rahoitettuja tutkimusteemoja.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Professori Simo Saarakkala, Oulun yliopisto, 040 035 4512, simo.saarakkala@oulu.fi
Viestintäasiantuntija Meri Rova, Oulun yliopisto, 050 464 3361, meri.rova@oulu.fi
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Uudet professorit esittäytyvät Oulun yliopistossa juhlaluennoilla ti 8.4.2025 klo 13–152.4.2025 12:16:00 EEST | Tiedote
Kuinka semanttinen viestintä määrittelee tietoliikenteen? Millainen on ohjelmistoarkkitehtuurin tulevaisuus, tai entäpä resilienssi yksilöllisesti ja alueellisesti? Kuulemme myös teräksen laatukysymyksistä, kun uudet professorimme johdattelevat kuulijoita ajankohtaisten tutkimusteemojensa äärelle kaikille avoimilla juhlaluennoilla Linnanmaan Tellus Stagella tiistaina 8.4.2024 kello 13–15. Tilaisuutta voi seurata myös etäyhteyksin.
Suomalainen huoltovarmuus: Viljan varastoinnista sosiaaliseen kriisinkestävyyteen2.4.2025 05:35:00 EEST | Tiedote
Suomalainen huoltovarmuus on aiempina vuosisatoina perustunut elintarvikkeiden säilöntään. 2000-luvulla kriisinkestävyys tarkoittaa myös tiedollista, kielellistä ja sosiaalista huoltovarmuutta.
Professori Mikko Hallman saa lastenlääketieteen arvostetuimman palkinnon1.4.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Rosén von Rosenstein -mitali myönnetään joka viides vuosi kolmelle tai neljälle ansioituneelle lastenlääkärille, ja sen jakaa Uppsalan yliopisto Ruotsissa. Mitalia pidetään maailman arvostetuimpana lastenlääketieteen palkintona. Se on nimetty modernin lastenlääketieteen perustajan Nils Rosén von Rosensteinin mukaan. Professori Hallman vastaanottaa palkinnon Uppsalassa 1. huhtikuuta järjestettävässä juhlatilaisuudessa.
Aistiyliherkkyys haastaa arjen – aistikuormituksella voi olla merkittäviä vaikutuksia mielenterveyteen ja sosiaaliseen toimintakykyyn27.3.2025 06:37:00 EET | Tiedote
Luokkahuoneen hälinä, kirkas valaistus, hankaava vaate tai suussa omituiselta tuntuva ruoka voivat tehdä tavallisesta arjesta raskasta aistiyliherkälle. Oulun yliopistossa tutkitaan, miten arkipäivän aistikuormitus heijastuu psyykkiseen vointiin ja sosiaaliseen toimintakykyyn lapsilla ja aikuisilla.
Oulun yliopistoon 18 606 hakijaa yhteishaussa26.3.2025 11:02:26 EET | Tiedote
Oulun yliopistoon haki kevään toisessa yhteishaussa 18 606 hakijaa. Tiistaina 25.3.2025 päättyneessä haussa Oulun yliopiston suomenkielisissä koulutusohjelmissa on tarjolla yhteensä 2455 opiskelupaikkaa. Hakijoiden määrä kasvoi hiukan viime vuodesta. Ensisijaisesti Oulun yliopistoon haki 5239 henkilöä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme