SDP EDUSKUNTA

SDP:n Harakka: Hallitus halveksii parlamentarismia

Jaa

”Orpon-Purran hallitus on toistuvasti osoittanut, että se halveksii eduskuntaa. Se on unohtavinaan, että perustuslain mukaan eduskunta on korkein valtiollisen vallan käyttäjä”, toteaa kansanedustaja Timo Harakka (sd).

Timo Harakka
Timo Harakka Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

Timo Harakka viittaa kesällä hyväksyttyyn käännytyslakiin. Ensimmäistä kertaa lähes sataan vuoteen hallitus esitti perusoikeuksiin puuttuvaa poikkeuslakia, johon eduskunnalla ei ole minkäänlaista oikeutta jälkitarkastukseen – halutessaan myös asetuksen kumoamiseen. Sosialidemokraattien ansiosta eduskunta sai edes lausunto-oikeuden.

Syyskuussa hallituspuolueet syrjäyttivät eduskunnan tahdon, kun se kumosi sosiaali- ja terveysvaliokunnan tekemän virkamiesvalinnan. Kokoomustaustainen Antti Pelttari politisoi näin eduskunnan pääsihteerin viran.

Kolmannen kerran hallitus tallaa parlamentarismia, kun se on siirtämässä sosiaali- ja terveysvaliokunnalle kuuluvia päätöksiä toisille valiokunnille, joiden puheenjohtajat ovat hallituspuolueista ja joilta se odottaa myötäsukaista käsittelyä. Tämä on ainutlaatuista eduskunnan historiassa.

”Kolmas kerta ei varmastikaan ole viimeinen”, Timo Harakka varoittaa. Hän korostaa, että perjantain äänestys siitä, onko sosiaali- ja terveysvaliokunta omien asioidensa pääkäsittelijä, ei ole vain teknis-teoreettinen, vaan parlamentaarisen demokratian kannalta käänteentekevä.

”Puhemies Halla-ahon aikana eduskunnan valta on vakavasti kaventunut. Hän ei asetu puolustamaan eduskunnan asemaa ja perinteitä, vaan jopa vauhdittaa parlamentarismin rappeuttamista.”

”Kokoomus oli ennen vanhaan laillisuuspuolue, joka ymmärsi, että parlamentarismi on pienen kansan turva ennen kaikkea kriisiaikoina. Ymmärtääkö Petteri Orpo, että eduskuntaa halventamalla hallitus on vaarallisella tiellä?”

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Haatainen: Kaikilla lapsilla on oikeus turvalliseen elämään Suomessa17.10.2024 14:16:23 EEST | Tiedote

SDP:n kansanedustaja Tuula Haatainen on tehnyt kirjallisen kysymyksen lasten kurinpitomatkoista vanhempien lähtömaihin. Kysymyksessä nostetaan esille syyskuussa julkaistu oikeusministeriön rahoittama raportti, jota varten oli selvitetty kurinpitomatkalle lähetettyjen lasten ja nuorten kokemuksia. Myös Yle julkaisi MOT-ohjelman ”Kunnian vuoksi kadonneet” kurinpitomatkoista tällä viikolla.

SDP:n Saku Nikkanen: hallitukselta arvoton näytelmä sairaalaverkkoa koskevassa terveydenhuoltolain muutoskäsittelyssä16.10.2024 16:59:32 EEST | Tiedote

Eduskunta käsittelee hallituksen esityksen laiksi terveydenhuoltolain muuttamisesta koskien sairaala- ja päivystysverkkoa. Eduskunnan käsittelyssä hallitus pyrkii siirtämään ratkaisevan mietintövaliokunnan tekemisen hallintovaliokunnalle, pois aiheen virkapohjaesityksenä tehdyltä sosiaali- ja terveysvaliokunnalta. Tämä on pöyristyttävä sumutus, jolla hallitus pyrkii nopeutetusti nuijimaan läpi keskussairaalojen alasajoa asiaan sopimattomassa valiokunnassa. Näin edistääkseen omia tarkoitusperiään. Sairaalaverkon leikkaamisen esitys on niin ongelmallinen ja kivulias, että hallitus on valmis muuttamaan aiheen eduskuntakäsittelyn jopa näin arvottomaksi näytelmäksi, lataa Saku Nikkanen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye