SDP EDUSKUNTA

SDP:n Eemeli Peltonen ja Lauri Lyly: Hallituksen ulkomaisen työvoiman maastapotkulaki heikentää Suomen vetovoimaa kansainvälisille osaajille

Jaa

SDP: kansanedustajat Eemeli Peltonen ja Lauri Lyly kritisoivat hallituksen esitystä kolmen ja kuuden kuukauden työttömyyssäännöstä, jonka hallitus on antanut tänään eduskunnalle. Kyse on ulkomaisen työvoiman maastapotkulaista, joka uhkaa heikentää Suomen kilpailukykyä ja pahentaa osaajapulaa.

Lauri Lyly ja Eemeli Peltonen
Lauri Lyly ja Eemeli Peltonen Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP

Hallitus on antanut tänään eduskunnalle paljon kritisoidun lakiesityksen ulkomaalaislain muuttamiseksi, jonka myötä työperusteisella luvalla Suomeen tulleen pitäisi jatkossa työllistyä ja löytää uusi työpaikka kolmessa kuukaudessa jäätyään ennenaikaisesti työttömäksi. Aika uuden työn löytämiseen olisi tätä pidempi kuusi kuukautta eräille ryhmille, kuten erityisasiantuntijoille. Samalla työnantajille asetettaisiin ilmoitusvelvollisuus maahanmuuttovirastolle työsuhteen päättymisestä.

SDP:n kansanedustajat Eemeli Peltonen ja Lauri Lyly ovat huolissaan esityksen vaikutuksista Suomelle kansainvälisten osaajien veto- ja pitovoiman kannalta. Esitys uhkaa heikentää Suomen houkuttelevuutta työperäiselle maahanmuutolle, jota yhteiskuntamme tarvitsee tulevaisuudessa yhä enemmän. 

– Pääministeri Orpon hallitus ajaa yhä jääräpäisesti maastapotkulakia, vaikka useat asiantuntijat ovat sen laajasti tyrmänneet. Suomi tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa ja kilpailu osaavasta työvoimasta tulee vain kiristymään tulevaisuudessa. Maastapotkulain kaltaisen ideologisen näpertelyn sijaan hallituksen tulisi nyt keskittyä toimenpiteisiin, joilla ylläpidetään ja vahvistetaan Suomen tarvitsemaa työperäistä maahanmuuttoa, toteaa SDP:n hallintovaliokunnan valiokuntavastaava Eemeli Peltonen.

Lausuntokierroksella elinkeinoelämän ja työnantajatahojen edustajat kritisoivat esitystä. Aikarajoja pidettiin liian lyhyinä ja niiden pelättiin vaikeuttavan kansainvälisten osaajien asemaa merkittävästi. Kansanedustaja Lauri Lyly on myös huolissaan esityksen vaikutuksista kotoutumiseen ja työnhakijoiden perheisiin.

– Kolmessa kuukaudessa on vaikea työllistyä. Kuusikin kuukautta voi olla liian vähän esimerkiksi rekrytointiprosessien hitauden vuoksi. Liian lyhyt aika asettaa myös työnhakijan perheenjäsenet haavoittuvaan asemaan, jos heidän oleskelunsa on sidoksissa työnhakijan oleskelulupaan. Suoja-ajan pitäisi olla pidempi, sillä tämä esitys vaikuttaa maassamme jo työskenteleviin ihmisiin, SDP:n työelämä- ja tasa-avovaliokunnan valiokuntavastaava Lauri Lyly toteaa.

Esitys on jo vaikuttanut Suomen maineeseen ja herättänyt huolta Suomen tarvitsemien kansainvälisten osaajien keskuudessa.

– Kolmen kuukauden säännöllä hallitus heikentää Suomen vetovoimaa kansainvälisille osaajille, mistä muun muassa elinkeinoelämä on lausunut painavan huolensa. Pidän käsittämättömänä sitä, että kokoomus ja RKP ovat asettautuneet perussuomalaisten Suomelle vahingollisen maahanmuuttopolitiikan takuumiehiksi tässäkin asiassa. Elinkeinoelämän ja yritysmaailman huolet eivät paljon hallituksen vaakakupissa paina. Meillä ei ole yhteiskuntana varaa näyttäytyä ammattilaisille ja osaajille epähoukuttelevana maana, Eemeli Peltonen päättää.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Haatainen: Kaikilla lapsilla on oikeus turvalliseen elämään Suomessa17.10.2024 14:16:23 EEST | Tiedote

SDP:n kansanedustaja Tuula Haatainen on tehnyt kirjallisen kysymyksen lasten kurinpitomatkoista vanhempien lähtömaihin. Kysymyksessä nostetaan esille syyskuussa julkaistu oikeusministeriön rahoittama raportti, jota varten oli selvitetty kurinpitomatkalle lähetettyjen lasten ja nuorten kokemuksia. Myös Yle julkaisi MOT-ohjelman ”Kunnian vuoksi kadonneet” kurinpitomatkoista tällä viikolla.

SDP:n Saku Nikkanen: hallitukselta arvoton näytelmä sairaalaverkkoa koskevassa terveydenhuoltolain muutoskäsittelyssä16.10.2024 16:59:32 EEST | Tiedote

Eduskunta käsittelee hallituksen esityksen laiksi terveydenhuoltolain muuttamisesta koskien sairaala- ja päivystysverkkoa. Eduskunnan käsittelyssä hallitus pyrkii siirtämään ratkaisevan mietintövaliokunnan tekemisen hallintovaliokunnalle, pois aiheen virkapohjaesityksenä tehdyltä sosiaali- ja terveysvaliokunnalta. Tämä on pöyristyttävä sumutus, jolla hallitus pyrkii nopeutetusti nuijimaan läpi keskussairaalojen alasajoa asiaan sopimattomassa valiokunnassa. Näin edistääkseen omia tarkoitusperiään. Sairaalaverkon leikkaamisen esitys on niin ongelmallinen ja kivulias, että hallitus on valmis muuttamaan aiheen eduskuntakäsittelyn jopa näin arvottomaksi näytelmäksi, lataa Saku Nikkanen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye