SDP EDUSKUNTA

SDP:n Saku Nikkanen: Asunnottomien yö tuo esiin asunnottomien ja riittämättömän sosiaaliturvan ongelmaa

Jaa

Asunnottomuuden ongelma tulee poistaa Suomesta kokonaan. Edellisen Marinin hallituksen tavoitteena oli poistaa asunnottomuus kokonaan vuoden 2027 loppuun mennessä, mutta nyt Petteri Orpon hallituksen tavoitteena on vain pitkäaikaisasunnottomuuden poistaminen, sanoo Saku Nikkanen. 

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä, lokakuun 17. päivänä vietetään myös Asunnottomien yötä. Päätapahtuma järjestetään Helsingin Kansalaistorilla ja sen lisäksi 43 muulla paikkakunnalla järjestetään Asunnottomien yö. Asuinpaikkakunnallani Salossa järjestetään myös perinteinen Asunnottomien yö Vaihtoehto 90 ry:n tiloissa. Olen aikaisempina vuosina ollut Salon tilaisuudessa paikalla, mutta nyt aikataulusyistä osallistun päätapahtumaan Helsingin Kansalaistorilla, kertoo Saku Nikkanen.

Asunnottomien yö on valtakunnallinen, puoluepoliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisliike, joka aloitti nykyisessä muodossaan vuonna 2002. Tänäkin vuonna vuosittaista YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen päivää vietetään Suomessa samana päivänä Asunnottomien yön kanssa 17. lokakuuta. Teemana Asunnottomien yössä on tänä vuonna ”Piilossa asunnottomana”.

”ARA:n vuoden 2023 selvityksen mukaan 2 139 ihmistä majoittui tilapäisesti tuttavien tai sukulaisten luona, mutta todellinen piiloasunnottomien määrä on paljon suurempi. Monet piiloasunnottomat eivät näy tilastoissa, koska he eivät ole kirjautuneet mihinkään palveluihin, tai he pysyvät piilossa turvallisuutensa tai häpeän vuoksi. Piiloasunnottomuus koskettaa erityisesti nuoria, naisia, vapautuvia vankeja, maahan muuttaneita sekä sateenkaari-ihmisiä.” (Asunnottomien yö)

Valtion takaaman Ara-asuntotuotannon alasajo vähentää asunnottomuusriskissä olevien tai asunnottomuutta jo kokevien suomalaisten mahdollisuuksia saada kohtuuhintaisia asumisratkaisuja ja heikentää aiemmin tavoiteltua periaatetta poistaa asunnottomuus kokonaan Suomesta vuoteen 2027 mennessä. Asunnottomuutta ei voida yhdessä hallituskaudessa ratkaista, vaan se edellyttäisi pitkäkestoista ja muutosta tukevaa asunnottomuuspolitiikkaa, sanoo Nikkanen.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Haatainen: Kaikilla lapsilla on oikeus turvalliseen elämään Suomessa17.10.2024 14:16:23 EEST | Tiedote

SDP:n kansanedustaja Tuula Haatainen on tehnyt kirjallisen kysymyksen lasten kurinpitomatkoista vanhempien lähtömaihin. Kysymyksessä nostetaan esille syyskuussa julkaistu oikeusministeriön rahoittama raportti, jota varten oli selvitetty kurinpitomatkalle lähetettyjen lasten ja nuorten kokemuksia. Myös Yle julkaisi MOT-ohjelman ”Kunnian vuoksi kadonneet” kurinpitomatkoista tällä viikolla.

SDP:n Saku Nikkanen: hallitukselta arvoton näytelmä sairaalaverkkoa koskevassa terveydenhuoltolain muutoskäsittelyssä16.10.2024 16:59:32 EEST | Tiedote

Eduskunta käsittelee hallituksen esityksen laiksi terveydenhuoltolain muuttamisesta koskien sairaala- ja päivystysverkkoa. Eduskunnan käsittelyssä hallitus pyrkii siirtämään ratkaisevan mietintövaliokunnan tekemisen hallintovaliokunnalle, pois aiheen virkapohjaesityksenä tehdyltä sosiaali- ja terveysvaliokunnalta. Tämä on pöyristyttävä sumutus, jolla hallitus pyrkii nopeutetusti nuijimaan läpi keskussairaalojen alasajoa asiaan sopimattomassa valiokunnassa. Näin edistääkseen omia tarkoitusperiään. Sairaalaverkon leikkaamisen esitys on niin ongelmallinen ja kivulias, että hallitus on valmis muuttamaan aiheen eduskuntakäsittelyn jopa näin arvottomaksi näytelmäksi, lataa Saku Nikkanen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye