Ravinnon nanokokoisista rakkuloista uutta superruokaa, biosensoriratkaisuja ja ravintoperäisiä biologisia lääkkeitä
Oulun yliopistossa on alkanut professori Seppo Vainion johtama laaja kansainvälinen tutkimushanke, jossa selvitetään ravinnon solutason vaikutuksia ihmisten terveyteen.
NutriEV-hankkeen tutkimus keskittyy erityisesti ravinnosta ja suolistosta peräisin oleviin solujen sisältämiin ja erittämiin hyvin pieniin, nanokokoisiin rasvarakkuloihin, joita kutsutaan vesikkeleiksi. Ne kuljettavat molekyylejä eri puolille kehoa ja vaikuttavat esimerkiksi aineenvaihduntaan. Tutkimuksen tavoitteena on ymmärtää paremmin, miten nämä vesikkelit liittyvät kehon tasapainon säätelyyn ja miten muutokset niiden molekyylikoostumuksessa voivat altistaa metabolisille sairauksille, kuten lihavuudelle.
"Tutkimuksen keskeinen tavoite on ymmärtää paremmin, miten ravintoperäiset vesikkelit säätelevät aineenvaihduntaa kuljettamalla erilaisia molekyylejä, kuten DNA:ta, RNA:ta, proteiineja ja sokerirakenteita", kehitysbiologian professori Seppo Vainio kertoo. Tutkimus pohjautuu tietoon, että sekä elimistöstä että ravinnosta peräisin olevat vesikkelit voivat ylittää biologisia esteitä, kuten suolen seinämän, ja siirtyä verenkierron mukana muihin elimiin. Rakenteellisesti koostumukseltaan muuntuneet vesikkelit voivat vaikuttaa sairauksien syntyyn.
Tutkimuksessa kehitetään uusia bioteknologisia sovelluksia, kuten ravintopohjaisia täsmälääkkeitä ja biosensoreita, jotka hyödyntävät vesikkelien kykyä kuljettaa molekyylisisältöä soluihin. Hankkeessa tutkitaan myös mahdollisuuksia hyödyntää vesikkeleitä elintarvikkeissa ja luoda niiden avulla niin sanottua superruokaa. Kliinisissä kokeissa tutkijat testaavat ravinnosta eristettyjen vesikkelien käyttöä lääketieteen sovelluksissa sekä elintarvikkeista rikastettujen vesikkelien terveysvaikutuksia.
Tutkimus toteutetaan yhteistyössä kansainvälisten kumppaneiden kanssa. Neljä vuotta kestävän hankkeen aikana Saksassa kehitetään ravinnosta peräisin olevia vesikkeleitä tunnistavia vasta-aineita, Tanskassa tutkitaan vesikkelien sisältämiä sokerirakenteita, ja Italian osapuoli tarjoaa tutkimusryhmälle kasveista ja niiden solukkoviljelmistä eristettyjä vesikkeleitä.
Oulussa tutkimus keskittyy erityisesti siihen, miten ravinnosta ja suolistosta peräisin olevat vesikkelit vaikuttavat koko kehon aineenvaihdunnan uudelleenohjelmointiin. Oululaiset tutkijat tarkastelevat myös vesikkelien roolia molekyylien ja lääkeaineiden kuljettamisessa. Lisäksi pyritään kehittämään uusia ei-kajoavia biomonitorointiteknologioita, jotka auttaisivat seuraamaan ravinnon monipuolisuutta ja ehkäisemään sairauksia tämän tiedon avulla.
Euroopan innovaationeuvosto (EIC) on myöntänyt NutriEV-tutkimushankkeelle yhteensä lähes neljän miljoonan euron rahoituksen. NutriEV on Oulun yliopiston ensimmäinen EIC-rahoituksen saanut hanke ja samalla myös ensimmäinen Oulun yliopiston koordinoima EIC-hanke.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Professori Seppo Vainio, Oulun yliopisto, 040 747 0939, seppo.vainio@oulu.fi
Viestintäasiantuntija Meri Rova, Oulun yliopisto, 050 464 3361, meri.rova@oulu.fi
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Kampusravintoloiden kilpailutus johti valitukseen - nykyiset toimijat jatkavat väliaikaissopimuksilla23.10.2024 15:48:33 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston ja Oamkin Linnanmaan ja Kontinkankaan kampusten ravintolapalveluiden tuottajat valittiin kilpailutuksella lokakuun alussa, mutta valinnasta on valitettu.
Presidentti Alexander Stubb tutustui 6G-tutkimukseen ja kehui Oulun yliopiston merkitystä – lippulaivatutkimuksen johtaja Matti Latva-aho: ”Kansainvälisesti merkittävää"23.10.2024 15:24:31 EEST | Tiedote
Oulussa vieraillut Tasavallan presidentti Alexander Stubb kiitteli Oulun yliopistollisen sairaalan avajaisissa pitämässään puheessa myös Oulun yliopistoa. Oulun yliopiston 6G Flagship -tutkimusohjelman johtaja, professori Matti Latva-aho pitää vierailua osoituksena uraauurtavan tutkimuksen merkityksestä.
Kampusravintoloiden kilpailutus johti valitukseen - nykyiset toimijat jatkavat väliaikaissopimuksilla23.10.2024 15:02:18 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston ja Oamkin Linnanmaan ja Kontinkankaan kampusten ravintolapalveluiden tuottajat valittiin kilpailutuksella lokakuun alussa, mutta valinnasta on valitettu.
Ambulansseihin ja syrjäseuduille apua uudesta kannettavasta teknologiasta – mikroaaltotekniikalla löydetään kallonmurtumia23.10.2024 12:13:23 EEST | Tiedote
Oulun yliopistossa tutkitaan uutta menetelmää, jossa mikroaaltotekniikkaa käytetään kallonmurtumien havaitsemiseen. Anturia voidaan käyttää myös paranemisen seurantaan. Tavoitteena on tehdä terveydenhuollosta helpommin saatavilla olevaa ja tehokkaampaa.
Oulun yliopisto mukana kehittämässä älykästä puettavaa laitetta terveyden ja elintapojen seurantaan21.10.2024 06:45:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopisto on mukana uudessa Euroopan komission rahoittamassa UltraSense-hankkeessa, jonka tavoitteena on kehittää uudenlainen puettava laite terveyden seurantaan. Eri teknologioita yhdistävä venyvä monianturialusta mahdollistaa kehon koostumuksen tarkan analyysin ja yksilöllisen terveysseurannan. Hanke pyrkii edistämään kestävää ja terveellisempää elämäntapaa miljoonille eurooppalaisille.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme