Vid avgöranden om utkomststöd beaktar FPA hädanefter i fråga om penningspel endast de vinster som kunden får tillgång till
FPA har uppdaterat sina handläggningsanvisningar för utkomststöd till den del som gäller hur vinster av penningspel ska beaktas. Ändringen grundar sig på förändringarna på spelmarknaden och FPA:s egna iakttagelser. När spelandet ser ut att vara ett problem gör FPA en anmälan om oro eller hänvisar kunden till en aktör som kan erbjuda hjälp.
Tidigare beaktades endast spelvinsterna i samband med handläggningen av utkomststöd, men i fortsättningen beaktar FPA också de medel som använts för spelandet. I praktiken betyder det att man vid handläggningen räknar ut skillnaden mellan vinsterna och insatserna på kundens spelkonto.
Syftet med den nya anvisningen är att undvika att utkomststödskunden på grund av vinster råkar i en orimlig situation. Det kan tidigare ha varit fallet, eftersom även små engångsvinster hittills har räknats som inkomster som minskar stödet, även om kunden ofta har spelat bort alla sina vinster genast. I och med den nya anvisningen övergår FPA till att granska spelvinster under en längre tidsperiod i stället för enskilda spelhändelser.
FPA strävar efter att vid sidan av handläggningen förebygga ekonomiska svårigheter för dem som får utkomststöd och även skadeverkningar i anslutning till spelproblem.
– Vid FPA styr vi inte hur kunderna ska använda utkomststödet, men vi är naturligtvis oroliga om låginkomsttagare använder sina pengar till penningspel. Utkomststödet är ett ekonomiskt stöd som beviljas i sista hand och som är avsett för betalning av dagliga levnadskostnader såsom hyra och mat. Vårt mål är att hjälpa när penningspelandet förvärrar de ekonomiska problemen, säger förmånschef Marja-Leena Valkonen.
Problemen med penningspel avslöjas ofta först när situationen utvecklas till en kris. Valkonen påminner om att man kan få hjälp med spelproblem till exempel via Peluuri.
Cirka fem procent av utkomststödskunderna använder stödet till penningspel. FPA kan med kundens samtycke göra en orosanmälan om spelandet till välfärdsområdets socialväsende. Målet är att kunden så ska få hjälp med spelandet i ett så tidigt skede som möjligt.
Den nya anvisningen har trätt i kraft i oktober.
Nyckelord
Kontakter
Marja-Leena ValkonenFörmånschefFPA
Tel:040 487 2541fornamn.efternamn@fpa.fiFPA:s kommunikationsenhetVi tar emot samtal från medierna på numret vardagar kl. 9–15. På det här numret svarar förmedlar vi intervjuförfrågningar till våra sakkunniga. Du kan också kontakta oss per e-post.
Tel:020 634 7745viestinta@kela.fiFPA har i uppgift att sköta grundtryggheten i livets olika skeden för alla dem som omfattas av den finländska sociala tryggheten.

Andra språk
Följ Kela/FPA
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kela/FPA
Kelan Ylivieskan palvelupisteen aukioloaika muuttuu9.4.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Kelan palvelupiste Ylivieskassa on 22.4. alkaen avoinna keskiviikkoisin klo 12–16 sekä ajanvarauksella. Lähes kaikki Kela-asiat voi hoitaa myös verkossa tai puhelimitse.
Valet av generaldirektör för FPA skjuts upp till slutet av april8.4.2025 17:46:04 EEST | Pressmeddelande
Folkpensionsanstaltens fullmäktige har beslutat att skjuta upp valet av generaldirektör för FPA till sitt nästa möte, som hålls 29.4.2025. Innan mötet kommer fullmäktige att kalla Heli Backman till en ny intervju.
Kelan pääjohtajavalinta siirtyy huhtikuun lopulle8.4.2025 17:46:04 EEST | Tiedote
Läs meddelandet på svenska (fpa.fi). Kelan valtuutetut ovat päättäneet siirtää Kelan pääjohtajan valinnan seuraavaan kokoukseensa, joka pidetään 29.4.2025. Ennen kokoustaan valtuutetut haluavat vielä kutsua uudestaan haastatteluun Heli Backmanin.
Rättat: Antalet personer som lyfter studielån minskade 2024 för andra året i rad8.4.2025 10:25:48 EEST | Pressmeddelande
I slutet av 2024 var den genomsnittliga studieskulden 12 071 euro för personer med studielån. Antalet personer som fick studielånskompensation steg i fjol till över 20 000.
Korjattu: Opintolainaa nostaneiden määrä laski vuonna 2024 toista vuotta peräkkäin8.4.2025 10:25:48 EEST | Tiedote
Vuoden 2024 lopussa opintovelallisten keskimääräinen lainasumma oli 12 071 euroa. Opintolainahyvitystä saaneiden määrä nousi viime vuonna yli 20 000 henkilöön.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum