Jyväskylän yliopisto

Puhetta pohjoisen raakuista – kansallisessa raakkuseminaarissa edistysaskelia raakkujen suojelemiseen

Jaa

Kulttuurikeskus Pohjantähdessä Pudasjärvellä pidettiin 10.10.2024 kansallinen raakkuseminaari teemalla Pohjoisen raakku. Järjestyksessään toisen kansallisen raakkuseminaarin järjestäjänä toimi Jyväskylän yliopiston koordinoima LIFE Revives -hanke ja Metsähallituksen Luontopalvelut. Seminaarin tavoitteena oli käydä läpi erittäin uhanalaisen jokihelmisimpukan tilannetta Suomessa, raakkuvesien valvontaa, suojelutyötä ja raakkujen huomioimista metsätalouden toiminnassa.

Stora Enson vt. metsäjohtaja Janne Partanen esitteli raakkuseminaarissa yhtiön toimia raakkuvahinkojen estämiseksi.
Stora Enson vt. metsäjohtaja Janne Partanen esitteli raakkuseminaarissa yhtiön toimia raakkuvahinkojen estämiseksi. Heidi Kunttu

Pohjoisen raakku -seminaarissa 10.10.2024 Pudasjärvellä saatiin uusinta tietoa raakusta lajina, raakkukantojen tilasta ja raakkupopulaatioiden määrästä sekä raakkuvesien kunnostuksesta. Seminaarissa oli 110 sata osallistujaa, joista 75 etäyhteydellä. Esitelmissä ja keskusteluissa nousi erityisesti esille hakkuisiin ja metsänkäyttöön liittyvät ilmoitukset, Metsäkeskuksen kohtaamat ongelmat ja luonnonsuojeluviranomaisten eli ELY-keskusten kohtaamat haasteet.  

- Sujuva tiedon kulku niin metsänomistajien, metsäkoneurakoitsijoiden ja -kuljettajien, metsäyhtiön, Metsäkeskuksen ja ELY-keskuksen välillä on avainasemassa raakkuvahinkojen estämisessä, kertoo LIFE Revives -hankkeen johtaja, professori Jouni Taskinen Jyväskylän yliopistosta.   

Seminaariin osallistuneet olivat yksimielisiä siitä, että raakkuesiintymien paikkatieto täytyy saada nykyistä helpommin ja tarkemmin eri toimijoiden käyttöön.  

- Lajin suojelua pohtinut työryhmä ehdotti jo vuonna 2021, että raakkuesiintymät tulisi kartoittaa ja olla kaikkien saatavilla. Terveiset välitetään ympäristöministeriölle, jonka toimivallassa raakkutiedon julkisuus on, toteaa Taskinen.  

Raakun suojelulle parannuksia  

Metsätalouden ja raakunsuojelun yhteensovittamisesta omassa toiminnassaan kertoivat sekä Metsähallitus Metsätalous Oy että Stora Enso. Metsähallitus Metsätalous Oy ilmoitti 45 metrin hakkaamattomista suojavyöhykkeistä raakkuvirtojen varrella. Stora Enson toimenpiteitä raakun ja luontoarvojen huomioimiseksi kuvasi puolestaan vt. metsäjohtaja Janne Partanen esimerkkinä panostamalla henkilöstöresursointiin ja -koulutukseen. Stora Enso ilmoitti päätöksestään, että heidän työmaillaan vesistöt kierretään tai ylitetään siltaa pitkin. Partasen lanseeraama Stora Enson ”telat ei kastu” -periaate metsäkoneiden ja pienvesien kohtaamisessa sai yleisöltä voimakkaat aplodit. 

- Metsäyhtiön ja Metsähallituksen parannusehdotukset ympäristön suojeluun on vahva signaali siitä, että ympäristöasiat otetaan viimein vakavasti ja niitä pidetään tärkeänä. Yhteistyö on avainasemassa raakun suojelussa ja teemme mielellämme yhteistyötä kaikkien kanssa, iloitsee Taskinen. 

Euroopan komission rahoittama LIFE Revives -hanke parantaa jokihelmisimpukan eli raakun ja sen isäntäkalojen, lohen ja taimenen, elinympäristöjä Suomessa, Ruotsissa ja Virossa. Jyväskylän yliopiston koordinoima LIFE Revives -hanke on kuusivuotinen (2021–2027) ja hankkeen kokonaisbudjetti on lähes 16 milj. euroa.   

Lisätietoa: 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pirkko-Liisa Luhta, Metsähallitus Luontopalvelut, pirkko-liisa.luhta@metsa.fi, +358400293023 
Heidi Kunttu, Jyväskylän yliopisto, heidi.kunttu@jyu.fi, +358505890612 
Jouni Taskinen, Jyväskylän yliopisto, jouni.k.taskinen@jyu.fi, +358403558094

Kuvat

Stora Enson vt. metsäjohtaja Janne Partanen esitteli raakkuseminaarissa yhtiön toimia raakkuvahinkojen estämiseksi.
Stora Enson vt. metsäjohtaja Janne Partanen esitteli raakkuseminaarissa yhtiön toimia raakkuvahinkojen estämiseksi.
Heidi Kunttu
Lataa

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitöstutkimuksen mukaan humanitaarisen avun kestävyys edellyttää paikallisten organisaatioiden vahvistamista2.4.2025 08:01:00 EEST | Tiedote

Humanitaarisen avun lokalisaation tavoitteena on vahvistaa paikallisia organisaatioita, ja siirtää heille avustustoimien resurssit ja johtajuus. Samalla lokalisaatio edistää avun pitkän aikavälin kestävyyttä. Usein julkilausutut lokalisaatiotavoitteet eivät kuitenkaan toteutudu, kun ulkopuoliset kansainväliset toimijat jatkavat lokalisaation johtamista. Väitöskirjatutkimuksessaan Abdul Kadir Khan tarkastelee tätä dynamiikkaa analysoiden kriittisesti Bangladeshin Cox’s Bazarissa rohingya-avustustyöhön osallistuvien organisaatioiden näkökulmia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye