Kymijoen alaosan säännöstelyyn etsitään vaelluskaloja hyödyttäviä ratkaisuja — osallistu keskustelutilaisuuteen
Vesistön erilaisten käyttötavoitteiden yhteensovittamista halutaan parantaa Kymijoen alaosalla virtaamaolosuhteita kehittämällä. Vuonna 2024 käynnistyneessä hankkeessa etsitään ratkaisuja, jotka vahvistavat luonnon monimuotoisuutta ja vaelluskalojen elinolosuhteita sekä virkistyskäyttömahdollisuuksia aiheuttamatta merkittäviä menetyksiä vesivoimatuotannolle.
Kymijoki on Suomenlahden merkittävin lohijoki ja se on tärkeä myös monille muille vaelluskaloille, kuten vaellussiialle ja nahkiaiselle. Kymijoen potentiaalia vaelluskalavesistönä korostaa se, että joen laajimmat lisääntymisalueet sijaitsevat suuhaarasta riippuen vain yhden tai kahden vaellusesteen takana.
Vaelluskalat lisääntyvät luontaisesti sekä patojen alapuolella itään laskevassa Koivukosken haarassa että patojen yläpuolella. Yläpuolisilla alueilla vaelluskalojen poikastuotantoa rajoittaa toimivien vaellusyhteyksien puuttuminen vesivoimalaitosten yhteydestä. Kymijoen säännöstelykäytännöt vaikuttavat omalta osaltaan alueiden poikastuotantoon ja kalateiden toimintaan.
Säännöstelyt tukemaan kalojen vaelluskiertoa
Kymijoella olisi mahdollista saavuttaa merkittäviä hyötyjä vaelluskalakannoille huomattavasti vähäisemmillä toimenpiteillä kuin monella muulla voimakkaammin rakennetulla jokialueella Suomessa. Tämä nousi toistuvasti esiin hankkeessa kesän ja alkusyksyn aikana toteutetuissa asiantuntijahaastatteluissa ja sidosryhmäkeskusteluissa.
Useat sidosryhmät esittivät säännöstelykäytäntöjen ja minimivirtaamien tarkistamista erityisesti Kymijoen itähaarassa. Toiveissa on, että Koivukosken haaraan laskettaisiin nykyistä enemmän vettä, jotta lisääntymisolosuhteet patojen alapuolisilla lisääntymisalueilla olisivat paremmat ja jotta suurempi osa kaloista löytäisi reitit alajuoksulta ylempänä sijaitseville lisääntymisalueilleen.
Länsihaaraan toivottiin puolestaan toimivia kalateitä. Myös virta-alueiden kunnostaminen ja rantakalastuspaikkojen raivaaminen nousivat esiin länsihaarassa ja Kouvolan kaupungin alueella. Keskustelua herätti myös se, otetaanko Päijänteen säännöstelyssä ja juoksutuspäätöksissä riittävästi huomioon vaikutukset alapuoliseen vesistöön eli Kymijokeen.
Lupaehtojen muutostarpeita selvitetään
Ensi vuonna hankkeessa keskitytään eri toimenpide-ehdotusten vaikutusten arviointiin ja toimenpidesuositusten laatimiseen. Hankkeessa selvitetään myös säännöstelylupien ehtojen muutostarpeita vesilain mukaisessa menettelyssä. Selvitys voi johtaa säännöstelyjen lupaehtojen tarkistamiseen, jos haitallisia vaikutuksia ei voida muilla tavoilla riittävästi vähentää.
Kaikille avoin keskustelutilaisuus 13.11.2024
Hankkeessa kuullaan vielä lisää laajasti eri sidosryhmiä. Kuluvan syksyn aikana järjestetään kaksi hankkeen info- ja keskustelutilaisuutta. Ensimmäinen on avoin kaikille halukkaille ja se pidetään etäyhteyksin keskiviikkona 13.11. klo 17.30–19.30. Ilmoittautuminen on auki 5.11. asti. Toinen tilaisuus järjestetään sidosryhmien edustajille.
Hanke jatkuu vuoteen 2025 asti ja se toteutetaan yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen (Syke), Itä-Suomen yliopiston sekä Kaakkois-Suomen ja Varsinais-Suomen ELY-keskusten kanssa. Rahoituksesta vastaavat maa- ja metsätalousministeriö sekä Saastamoisen säätiö.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Matti VaittinenVesistöpäällikköKaakkois-Suomen Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Puh:0295 029 112etunimi.sukunimi@ely-keskus.fiMika MarttunenRyhmäpäällikköSuomen ympäristökeskus (Syke)
Puh:0295 251 411etunimi.sukunimi@syke.fiJoonas IkävalkoKalastusbiologiVarsinais-Suomen Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
(Ei tavoitettavissa 23.-25.10.)
Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa
Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.
Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.
Linkit
Suomen ympäristökeskus – Teemme tiedolla toivoa.
Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 Helsinki
0295 251 000
https://www.syke.fi/fi-FI
On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Suomen ympäristökeskus on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus
Väitös: Pahamaineiset sinilevälajit hyödyntävät kevätkukinnan jälkeistä fosfaattia oletettua vähemmän19.11.2024 08:30:00 EET | Tiedote
Rihmamaiset sinilevälajit, joista osa on myrkyllisiä, hyödyntävät kevätkukinnasta jäljelle jäävää fosfaattia oletettua vähemmän. Tähän tulokseen päädyttiin Mari Vanharannan väitöskirjassa, joka tarkastetaan 22.11.2024. Väitöskirjassa tutkittiin kevätkukinnan jälkeisen planktonyhteisön kykyä hyödyntää ylijäämäistä fosfaattia. Ylijäämäisen fosfaatin ja sinileväkukintojen välisen yhteyden ymmärtäminen on tärkeää sinileväkukintojen riskiarvioiden laatimisessa ja Itämeren rehevöitymisongelman hallitsemisessa.
Fosforläckaget från jordbruket kan minskas med hjälp av strukturkalk och jordförbättringsfiber som uppkommer som biprodukter i industrin14.11.2024 07:50:00 EET | Pressmeddelande
Användning av strukturkalk och jordförbättringsfiber som jordförbättringsmedel minskade erosion från åkrarna enligt en färsk studie. Därmed minskade också belastningen av fosfor på hav, sjöar och vattendrag. Belastningen från tillrinningsområdet minskade med omkring tio procent. På enstaka åkrar sjönk fosforhalterna i vattnet som rinner ut via täckdikena med upp till 70 procent. Strukturkalk och jordförbättringsfiber förbättrar markens struktur, vilket minskar läckaget från åkrarna till vattendragen. Studien visade också att skörden kan bli bättre. Effekterna av jordförbättringsmedel undersöktes för första gången för stora tillrinningsområden på över 100 hektar.
Maatalouden fosforikuormaa vesiin voidaan vähentää teollisuuden sivutuotteina syntyvillä rakennekalkilla ja ravinnekuidulla14.11.2024 07:45:00 EET | Tiedote
Rakennekalkin tai ravinnekuidun käyttö pellolla maanparannusaineena vähensi uuden tutkimuksen mukaan kiintoaineen kulkeutumista pelloilta ja siten myös kiintoaineeseen sitoutuneen fosforin kuormitusta vesiin. Fosforikuorma valuma-alueelta väheni noin kymmenen prosenttia. Yksittäisillä pelloilla salaojavesien fosforipitoisuudet laskivat jopa 70 prosenttia. Rakennekalkki ja ravinnekuitu parantavat maan rakennetta, jolloin huuhtouma pelloilta vesiin vähenee. Tutkimus osoitti myös sadon paranemista. Maanparannusaineiden vaikutuksia vesistökuormitukseen tutkittiin ensimmäistä kertaa laajoilla, yli 100 hehtaarin valuma-alueilla.
Policy Brief: Limiting sulphate load of wastewaters calls for environmental quality standards7.11.2024 07:55:00 EET | Press release
The clean energy transition and the green transition are bringing mining and battery technology industries to Finland. As a result, sulphate discharges into inland waters and the Baltic Sea will increase. Sulphate also has beneficial effects in water bodies, and it is not currently classified as a harmful substance. However, a high local load may adversely affect aquatic organisms, especially in lakes with a naturally low sulphate concentration. In its new Policy Brief, the Finnish Environment Institute issues recommendations for reducing the harmful effects of the sulphate load in wastewaters.
Politiikkasuositus: Jätevesien sulfaattikuorman rajoittamiseksi tarvitaan ympäristönlaatunormit7.11.2024 07:45:00 EET | Tiedote
Siirtyminen puhtaaseen energiaan ja vihreä siirtymä ovat tuomassa Suomeen kaivostoimintaa ja akkuteknologiateollisuutta. Tämän seurauksena jätevesien sulfaattikuorma sisävesiin ja Itämereen kasvaa. Sulfaatilla on vesistöissä myös hyödyllisiä vaikutuksia, eikä sulfaattia nykyisin luokitella haitalliseksi aineeksi. Suuri paikallinen kuorma voi kuitenkin vaikuttaa haitallisesti vesieliöstöön etenkin järvissä, joissa sulfaattia on niukasti. Suomen ympäristökeskuksen uusi Policy Brief -julkaisu antaa suosituksia jätevesien sulfaattikuorman haittojen vähentämiseksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme