Mika Haapanen Jyväskylän yliopiston taloustieteen professoriksi
Jyväskylän yliopiston rehtori on kutsunut Mika Haapasen taloustieteen professorin tehtävään 1.9.2024 alkaen. Professuurin alana on koulutuksen taloustiede ja tehtävä sijoittuu Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakouluun.

KTT Mika Haapanen on toiminut taloustieteen apulaisprofessorina (Associate Professor) 1.9.2019 alkaen. Vuodesta 2022 lähtien hän on toiminut kauppakorkeakoulun tutkimuksesta ja innovaatiotoiminnasta vastaavana varadekaanina. Lisäksi Haapanen on toiminut monissa muissa kehittämistehtävissä. Hän on toiminut tohtorikoulutuksen kehittämisen parissa vuodesta 2008 lähtien, ja kauppakorkeakoulun tutkimuksen kehittämisryhmässä erilaisissa rooleissa vuodesta 2010. Lisäksi Haapanen on Jyväskylän yliopiston tiedeneuvoston jäsen.
Pitkällä työurallaan Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa Haapanen on työskennellyt lisäksi muun muassa yliassistenttina, erilaisissa opetuspuolen tehtävissä sekä virkaatekevänä professorin sijaisena.
Haapanen on toiminut myös Tampereen yliopistossa professorin sijaisena sekä vuodesta 2018 lähtien dosenttina. Lisäksi hän on opettanut työn taloustiedettä Tampereella.
Aluetaloustieteen kysymyksistä koulutuksen taloustieteeseen
Mika Haapanen on keskittynyt opetuksessaan ja tutkimuksessaan koulutuksen ja työn taloustieteeseen sekä laajemmin mikrotaloustieteeseen.
- Urani alussa tutkimukseni käsittelivät usein aluetaloustieteen kysymyksiä, ja tein paljon tutkimusyhteistyötä muun muassa taloustieteen emeritusprofessorimme Hannu Tervon kanssa. Viime vuosina olen siirtynyt tarkastelemaan koulutuksen taloustieteen kysymyksiä erityisesti terveystaloustieteen näkökulmasta, sanoo taloustieteestä vuonna 2003 väitellyt Mika Haapanen.
- Olen kiinnostunut tutkimuksessani koulutuksesta, työmarkkinoista ja terveydestä, sillä nämä linkittyvät monin tavoin toisiinsa.
Haapanen pitää tärkeänä, että taloustieteen tutkimusta tehdään tiiviissä yhteistyössä eri tutkimuslaitosten, Työn ja talouden tutkimus LABOREn, Valtion taloudellisen tutkimuskeskus VATTin sekä Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLAn, kanssa.
Haapanen on tehnyt myös kansainvälistä tutkimusyhteistyötä koulutukseen liittyvissä kysymyksissä esimerkiksi University College Dublinin professorin Christopher Jepsenin kanssa.
Tutkimukset pohjautuvat laajoihin rekisteriaineistoihin
Mika Haapanen on puhunut aina rekisteripohjaisten tutkimusaineistojen puolesta. Tällaisten aineistojen käyttö on luvanvaraista, ja niiden hankinta ja käyttö vaativat rahaa, ajallisia resursseja sekä osaamista ja kokemusta. Toisaalta rekisteriaineistot mahdollistavat korkeatasoisten, kansainvälisesti ainutlaatuisten tutkimusten tekemisen.
- Hyödynnämme tutkimuksissamme esimerkiksi erilaisia koulutusrekistereitä ja rekisteripohjaista tietoa mielenterveydestä ja lääkeostoksista. Tällaiset aineistot kattavat koko Suomen väestön. Pyrimme löytämään kausaalivaikutuksia esimerkiksi koulutukseen osallistumisen ja mielenterveyden tai työmenestyksen välillä, avaa Haapanen.
- Teemme pitkän aikavälin seurantaa, jolloin pystymme tunnistamaan myös ylisukupolvien näkyviä vaikutuksia, esimerkiksi koulutuksen vaikutusta ikääntyvien vanhempien terveyteen.
Rakkaudesta tutkimuksen tekoon
Haapanen toteaa, että kauppakorkeakoulussa tähdätään tutkimuksessa isompiin kansallisiin hankkeisiin jo olemassa olevan laajan tutkimusyhteistyön avulla, mutta tutkimuksen peruskysymykset säilyvät samoina. Myös yliopiston sisäistä yhteistyötä hän pitää arvokkaana.
- Haluan olla mukana kehittämässä koulutuksen tutkimuksen yhteistyötämme. Esimerkiksi Koulutuksen tutkimuslaitoksen kanssa meillä on yhteistyösuunnitelmia ja rahoitushakuja vireillä.
- Vaikka professuurin myötä vastuualueeni laajenevat, haluan, että myös tulevaisuudessa minulla on aikaa tehdä konkreettisesti tutkimusta sekä työstää aineistoja ja mallintaa asioita. Saan iloa ja onnistumisia tutkimuksen tekemisestä niin sanotusti kädet savessa, toteaa Haapanen.
Lisätietoja:
Mika Haapanen
mika.p.haapanen@jyu.fi
040 576 7800
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Toni Laajalahtiviestinnän asiantuntijaJyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu
Puh:+358 50 336 4368toni.m.t.laajalahti@jyu.fiKuvat

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Kilpailtu rahoitus tuo Jyväskylään viisi nuorta huippututkijaa3.4.2025 14:44:48 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistoon myönnettiin huikeat viisi tutkimushankerahoitusta EU:n Marie Skłodowska-Curie -hausta. Rahoitus mahdollistaa kansainvälisten huippututkijoiden siirtymisen Jyväskylän yliopistoon.
Sosiaalihuollon priorisoinnille tarvitaan selkeitä eettisiä periaatteita – uusi kirja opastaa alan ammattilaisia ja päättäjiä3.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote
Miten sosiaalihuollossa tulisi päättää, kenelle apua tarjotaan ensimmäisenä? Mihin rajalliset resurssit kohdennetaan oikeudenmukaisesti? Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa tehdään päivittäin vaikeita päätöksiä. Uudessa kirjassaan Sosiaalihuollon priorisoinnin mallit ja etiikka yliopistonlehtori Petteri Niemi ja sosiaalityöntekijä Riikka Niemi tarjoavat päättäjille ja sosiaalihuollon ammattilaisille työkaluja oikeudenmukaiseen ja perusteluun priorisointiin.
Väitöstutkimuksen mukaan humanitaarisen avun kestävyys edellyttää paikallisten organisaatioiden vahvistamista2.4.2025 08:01:00 EEST | Tiedote
Humanitaarisen avun lokalisaation tavoitteena on vahvistaa paikallisia organisaatioita, ja siirtää heille avustustoimien resurssit ja johtajuus. Samalla lokalisaatio edistää avun pitkän aikavälin kestävyyttä. Usein julkilausutut lokalisaatiotavoitteet eivät kuitenkaan toteutudu, kun ulkopuoliset kansainväliset toimijat jatkavat lokalisaation johtamista. Väitöskirjatutkimuksessaan Abdul Kadir Khan tarkastelee tätä dynamiikkaa analysoiden kriittisesti Bangladeshin Cox’s Bazarissa rohingya-avustustyöhön osallistuvien organisaatioiden näkökulmia.
Muuttolintujen kevät innoittaa luonnonystäviä 8.4. – mukana tapahtumassa myös Mikko ”Peltsi” Peltola2.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Kansalaistieteen Lähde: Muuttolintujen kevät -tapahtuma ti 8.4.2025 klo 12–19, yliopiston kirjasto Lähde
Keski-Suomen korkeakouluviikko: Tulevan opintopolun suunta voi löytyä opiskellen1.4.2025 12:03:00 EEST | Tiedote
Keski-Suomen toisen asteen oppilaitoksissa opiskellaan 7.–11.4.2025 korkeakouluopintoja. Korkeakouluviikko mahdollistaa tutustumisen korkeakouluopiskeluun ja kiinnostaviin aloihin osana toisen asteen opintoja. Tavoitteena on uuden oppimisen lisäksi tukea opiskelijoita oman opintopolun suunnittelua ja madaltaa kynnystä korkeakouluun hakeutumisessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme