Selvitys: suomalaiset tutkimusorganisaatiot sitoutuneet edistämään tieteen avoimuutta
Suomessa lähes kaksi kolmasosaa yliopistoista, noin puolet ammattikorkeakouluista ja kaksi tutkimuslaitosta saavuttivat korkeimman tason tieteen ja tutkimuksen avoimuutta tarkastelevassa seurannassa.
Kansallisen seurannan tulokset osoittavat, että keskeisimmät avoimuuden käytännöistä ovat vakiintuneet suomalaisissa tutkimusorganisaatioissa.
–Erinomaisen tuloksen saavuttaminen kaikilla seurannan osa-alueilla edellyttää määrätietoista kehittämistyötä, seurannasta vastaava asiantuntija Marita Kari Tieteellisten seurain valtuuskunnasta kertoo.
Sitoutuminen kansainväliseen tutkimuksen arvioinnin kehittämiseen näkyy selkeänä edistymisenä vastuullisen arvioinnin ohjausta kartoittavissa kysymyksissä verrattuna vuoden 2022 tuloksiin.
Vastuullisen arvioinnin yleisiä periaatteita ovat läpinäkyvyys, integriteetti, tasapuolisuus, pätevyys ja monimuotoisuus. Eniten kehitettävää puolestaan on avoimen oppimisen ja avointen oppimateriaalien alueella.
Seuranta perustuu suomalaisen tiedeyhteisön yhteisiin linjauksiin
Avoin tiede edistää avointa saatavuutta sekä avoimia toimintamalleja tieteessä ja tutkimuksessa.
–Jos tutkimuksen tavoitteena on lisätä ymmärrystä, osaamista tai muuttaa maailmaa, sen on oltava avoimesti saatavilla. Tieto ei siirry yhteiskunnan käyttöön itsestään, avoimen tieteen pääsihteeri Henriikka Mustajoki Tieteellisten seurain valtuuskunnasta kertoo.
Suomalainen tiedeyhteisö on yhdessä kehittänyt avoimen tieteen ja tutkimuksen kansalliset linjaukset, jonka tavoitteiden toteutumista seuranta tarkastelee.
Vuoden 2024 seuranta on laajempi kuin ensimmäinen vuonna 2022 toteutettu selvitys. Tulokset yksittäisissä kysymyksissä ovat vertailukelpoisia eri vuosien välillä, mutta avoimuuden asteiden ja tasojen vertailussa on otettava huomioon toteutustavan muutokset.
Seurannan tiedot koottiin tutkimusorganisaatioille suunnatun verkkokyselyn avulla sekä selvittämällä määrälliset tiedot organisaatioiden puolesta. Vastausprosentit kyselyyn nousivat jälleen vuonna 2024 erittäin korkeiksi.
Tuloksia voi tarkastella eri sektoreiden tai koko suomalaisen avoimen tieteen ja tutkimuksen tasolla kaikille avoimessa tiedejatutkimus.fi-portaalissa, missä analytiikka on esitelty myös visuaalisesti.
Avoimen tieteen ja tutkimuksen seuranta 2024 kattaa kaikki suomalaiset yliopistot, ammattikorkeakoulut sekä valtion sektoritutkimuslaitoksista ne, joiden tiedot löytyvät tiedejatutkimus.fi-verkkosivulta.
Seurannan kyselyn vastausprosentit vuonna 2024:
- Yliopistot 93 %
- Ammattikorkeakoulut 100 %
- Tutkimuslaitokset 92 %
Avoimen tieteen ja tutkimuksen (AVOTT) sihteeristö edistää avointa tiedettä ja tutkimusta Suomessa. AVOTT-sihteeristö on osa Tieteellisten seurain valtuuskuntaa (TSV).
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marita KariAsiantuntijaAvoimen tieteen sihteeristö / Tieteellisten seurain valtuuskunta
Puh:040 560 8068marita.kari@tsv.fiKuvat
Linkit
Tieteellisten seurain valtuuskunta (TSV)
Tieteellisten seurain valtuuskunta (TSV) on merkittävä tiedepoliittinen toimija, joka edistää tiedeyhteisön elinvoimaisuutta ja monimuotoisuutta yhteiskunnan hyväksi. TSV on perustettu vuonna 1899.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tieteellisten seurain valtuuskunta
Suomen suurimman tiedetapahtuman ohjelma on julkaistu24.10.2024 13:00:00 EEST | Tiedote
Tieteen päiviä vietetään 8.–12.1.2025 Helsingissä, Turussa, Jyväskylässä, Joensuussa, Kuopiossa ja Mikkelissä. Juuri julkaistu ohjelma syventyy oivalluksiin ja erehdyksiin niin arkielämässä kuin tieteessä ja tutkimuksessa.
Tiedetori tuo tiedettä ja tutkittua tietoa Helsingin Kirjamessuille17.10.2024 06:55:00 EEST | Tiedote
Suomen muinaisia tulivuoria, ihmislajin selviytymisen edellytyksiä ja painajaisten historiaa – Tiedetorilla kuullaan laaja kattaus esityksiä eri tieteenaloilta. Ohjelmaa on tarjolla Helsingin Kirjamessujen Kruununhaka-lavalla torstaina ja perjantaina 24.10.–25.10.2024.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme