Kutsu: Ilmastonmuutoksen arvaamattomat vaikutukset ja lepakoiden salat – tule kuulemaan tuoreinta tutkittua tietoa ympäristöstä Tiedekulmaan 7.11.–26.11.
Millaisia arvaamattomia vaikutuksia lämpenemisellä voi olla maapallon toiminnalle? Miksi ilmastonmuutosta pitää käsitellä turvallisuusuhkana? Helsingin yliopiston Ympäristö nyt -sarjan tapahtumat tarjoavat tuoreinta tutkittua tietoa ympäristössämme tapahtuvista muutoksista ja niihin varautumisesta.
Ympäristö nyt -keskustelusarjan tapahtumissa pohditaan, kuinka varaudumme ilmastonmuutoksen ja luontokadon aiheuttamiin muutoksiin ja samalla estämme ympäristökriisejä pahenemasta. Sarjan päätteeksi yleisö pääsee sukeltamaan lepakoiden jännittävään maailmaan. Tapahtumissa ovat äänessä ilmaston- ja ympäristönmuutoksen huippuasiantuntijat Helsingin yliopistosta ja muualta. Tervetuloa kuulemaan, mitä viimeisin tutkimus kertoo ympäristöstä ja siinä tapahtuvista muutoksista!
Sarjan tapahtumat ovat kaikille avoimia, ja niitä voi seurata sekä Tiedekulmassa paikan päällä (Yliopistonkatu 4, Helsinki) että striimin välityksellä Tiedekulman verkkosivuilla. Kaikista tapahtumista julkaistaan jälkikäteen videotallenteet Tiedekulman Youtube-kanavalla ja podcastit yleisimmissä podcast-sovelluksissa.
Ympäristö nyt –sarjan neljä keskustelutapahtumaa:
Mitä väliä on luonto- ja ilmastokokouksilla? to 7.11. klo 15–16.30
Kansainväliset luonto- ja ilmastokokoukset ovat massiivisia tapahtumia, joilla on haastava tehtävä: saada maailman maat toimimaan yhdessä ympäristökriisien pysäyttämiseksi. Mikä on kokousten realistinen rooli kriisien torjunnassa? Mitä neuvotteluiden kulisseissa tapahtuu?
Tiedekulmassa puhutaan myös siitä, mitä tämän syksyn YK:n luontokokouksessa saavutettiin ja mitä on odotettavissa marraskuun kansainväliseltä ilmastokokoukselta.
Hanna Nikkasen johdolla keskustelemassa ovat ympäristöministeriön kansainvälisten asiain neuvos Kerstin Stendahl, YK:n luontokokouksen Suomen pääneuvottelija Marina von Weissenberg sekä tutkimusjohtaja Markku Ollikainen ja yli-intendentti Aleksi LehikoinenHelsingin yliopistosta.
Helsingin yliopisto tuottaa tapahtuman yhteistyössä ympäristöministeriön kanssa.
Lisätietoja tapahtumasta, striimi ja tallenne.
Miten maapallon käy? ke 13.11. klo 17–18.30
Maapallon keskilämpötila jatkaa nousuaan ja kriittinen 1,5 asteen rajapyykki on ylittymässä lähivuosina. Lämpeneminen saattaa aiheuttaa arvaamattomia ketjureaktioita ympäristössämme.
Kuinka paljon jäätiköiden sulaminen voi nostaa merenpintaa, kylmeneekö pohjola merivirtojen hiipuessa tai virkoaako ikiroudasta muinainen pandemian aiheuttaja? Tiedekulmassa puhutaan siitä, mitä meillä on edessämme, jos emme saa ilmastonmuutosta hallintaan – ja miksi jokainen asteen kymmenys on tärkeä.
Keskustelemassa Jari Hanskan johdolla ovat ympäristömuutoksen professori Atte Korhola, ilmakehätieteiden apulaisprofessori Anna Lintunen ja hydrosfäärin geofysiikan professori Petteri Uotila Helsingin yliopistosta.
Lisätietoja tapahtumasta, striimi ja tallenne.
Miten ilmasto muuttaa turvallisuutta? ti 19.11. klo 17–18.30
Muutokset ympäristössä vaikuttavat myös yhteiskuntiin. Etenevä ilmastonmuutos voi heikentää ruokaturvaa ja lisätä levottomuuksia ja konflikteja ympäri maailmaa. Millaisiin erilaisiin turvallisuusuhkiin ilmaston lämpeneminen liittyy ja kuinka niihin voidaan varautua?
Ilmastonmuutoksen vaikutuksista turvallisuuteen keskustelevat Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Emma Hakala sekä Helsingin yliopiston työelämäprofessorit Kaisa Karttunen ja Hannele Pokka. Keskustelun juontaa Alma Onali.
Lisätietoja tapahtumasta, striimi ja tallenne.
Lepakkoilta ti 26.11. klo 18–20
Marraskuun pimeydessä Tiedekulma muuttuu lepakkoluolaksi. Tule kuulemaan, mitä tiedämme nahkasiipisistä yön kiitäjistä ja esitä kysymyksesi tutkijoille!
Luontotoimittaja Minna Pyykön jututettavina ovat lepakkoasiantuntijat Thomas Lilley, Eeva-Maria Tidenberg ja Tanya Troitsky Helsingin yliopistosta. Tapahtuma on samalla Luonto-Suomen suora radiolähetys Yle Radio Suomessa.
Paikan päälle tulevalle yleisölle on luvassa myös jännittävä lepakkovisa ja Tiedekulma Cafe palvelee klo 19 asti.
Helsingin yliopisto tuottaa tapahtuman yhdessä Yle Luonnon kanssa.
Lisätietoja tapahtumasta, striimi ja tallenne.
Lämpimästi tervetuloa Tiedekulmaan, Yliopistonkatu 4! Ks. saapumisohjeet Tiedekulmaan.
Tutustu myös Mitä ilmasto muuttaa? -pokkariin
Juuri ilmestyneessä Mitä ilmasto muuttaa? -teoksessa eturivin tutkijat kertovat, millaisten murrosten keskellä elämme ja mitä on odotettavissa. Miten voimme sekä sopeutua muuttuvaan ilmastoon että estää pahimpien vaihtoehtojen toteutumisen? Kirja kuuluu Helsingin yliopiston Tiedekulman ja tieto- ja tiedekirjakustantamo Gaudeamuksen yhteiseen Tiedekulmapokkari-sarjaan.
Lue lisää kirjasta Gaudeamuksen sivuilta.
Lisätietoja: Tuottaja Laura Honkimäki, Tiedekulma, Helsingin yliopisto
laura.honkimaki@helsinki.fi , p. 0503117998
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiLaura HonkimäkiTuottaja
Puh:0503117998laura.honkimaki@helsinki.fiHelsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Lintujen talviruokintapaikkojen määrät vähenevät20.11.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen mukaan entistä harvempi suomalainen ruokkii lintuja. Suurimmat syyt ruokinnan vähenemiseen ovat havainnot rotista ja taloyhtiöiden tiukentuneet säännöt. Yksittäisillä ruokintapaikoilla linnuille tarjotaan kuitenkin entistä enemmän ja monipuolisempaa ruokaa.
Psykiatrisen diagnoosin synty potilaan ja ammattilaisen välillä tehtävä näkyvämmäksi19.11.2024 11:33:33 EET | Tiedote
Usein menettely psykiatristen häiriöiden antamisen taustalta häivytetään, vaikka käsitys persoonallisuushäiriön diagnoosista rakentuu potilaan ja ammattilaisen välisessä vuorovaikutuksessa.
Nuorten psykoottistyyppiset oireet kytkeytyvät masennukseen ja itsetuhoisuuteen15.11.2024 09:35:39 EET | Tiedote
Psykoottistyyppiset oireet, kuten epäluuloisuus ja epätavalliset ajatukset, ovat yleisiä nuorilla, jotka lähetetään nuorisopsykiatriseen hoitoon, ja ne liittyvät usein masennukseen ja itsetuhoisuuteen. Tutkijat korostavat niiden systemaattisen arvioinnin tärkeyttä osana nuorten hoitoa.
Mitokondrioiden kierrätys keski-iässä voi olla ratkaisevan tärkeää aivojen terveydelle14.11.2024 11:34:59 EET | Tiedote
McWilliams Lab -tutkimusryhmän uusi tutkimus korostaa keski-iän merkitystä aivojen terveydelle olennaisena ajanjaksona. Sen aikana tapahtuu merkittäviä muutoksia siinä, miten solut poistavat vaurioituneita mitokondrioita. Puutteet tässä kierrätysprosessissa on yhdistetty Parkinsonin ja Alzheimerin taudin kaltaisiin hermorappeumatauteihin, mutta viime aikoihin asti tämän prosessin tutkiminen ikääntyvissä nisäkäsaivoissa on ollut haastavaa.
Vetäytyneet nuoret rakentavat identiteettinsä kärsimyksen perustalle14.11.2024 08:30:00 EET | Tiedote
Vetäytyneiden nuorten miesten minuus erottuu muista psyykkisten ja sosiaalisten puutteiden ja fatalistisen uhriuden kautta. Kärsimys on samalla nuorten keino torjua yksilönvastuun eetos ja kapinoida yhteiskuntaa vastaan, ilmenee Helsingin yliopiston väitöstutkimuksesta, jonka aineisto pohjautuu Hikikomero-keskustelufoorumiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme