Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kokoomuksen Vestman markkinaoikeuden sähkölaskutuomion johdosta: Kuluttajansuojaa parannettava sähkölaskujen kohtuuttomuuden ehkäisemiseksi

Jaa

Kokoomuksen kansanedustaja, talousvaliokunnan jäsen ja energiajuristi Heikki Vestman katsoo, että markkinaoikeuden sähköenergian hinnankorotuksia koskeneet ratkaisut osoittavat, että kuluttajan asemaa sähkömarkkinoilla on lainsäädännöllä välttämättä vahvistettava. Markkinaoikeus hylkäsi perjantaina antamissaan ratkaisuissa Kuluttaja-asiamiehen kieltovaatimukset koskien eräiden sähköyhtiöiden kohtuuttomia hinnankorotuksia syksyllä 2022.

Heikki Vestman Kuvaaja: Kimmo Falck
Heikki Vestman Kuvaaja: Kimmo Falck

”Sähkö on suomalaisille kodeille ja yrityksille välttämättömyyshyödyke. Sähkölaskun pitää olla kohtuullinen niin arjessa kuin kriisitilanteissa, kuten hallitusohjelmassa on linjattu. Syksyn 2022 sähkön hintakriisi, jossa suomalaiset jäivät toimimattoman markkinan armoille, ei saa enää toistua”, talousvaliokunnan jäsen, energiajuristi Heikki Vestman toteaa.

Markkinaoikeus hylkäsi perjantaisessa ratkaisuissaan Kuluttaja-asiamiehen kieltovaatimukset, jotka koskivat eräiden sähköyhtiöiden tekemiä jopa yli 60 prosentin korotuksia toistaiseksi voimassa oleviin sähkösopimuksiin syksyllä 2022. Markkinaoikeus päätti, että sähköyhtiöllä oli tilanteessa oikeus tehdä yksipuolisesti kymmenien prosenttien hinnankorotuksia toistaiseksi voimassa oleviin sähkösopimuksiin ilman, että korotusten tarvitsee edes vastata sähköyhtiön sähkön hankintakustannusten nousua.

”Markkinaoikeuden ratkaisut herättävät jälleen vakavia huolia kuluttajansuojan tilasta sähkömarkkinoilla. Sähköyhtiöt ovat jo aiemmin kieltäytyneet noudattamasta Kuluttajariitalautakunnan linjausta määräaikaisten sähkösopimusten kohtuullistamisesta. Näyttää siltä, että suomalainen kuluttaja jää sähkön hinnan noustessa nykyisellään lähes tyystin vaille lain suojaa. Tämä poikkeaa muutoin vahvasta kuluttajansuojasta Suomessa”, Vestman arvioi.

Kysymys on oikeudenmukaisesta riskinjaosta sähköyhtiöiden ja sähkön käyttäjien välillä teknisesti erityislaatuisella sähkömarkkinalla.

”Sähkö on välttämättömyyshyödyke, joka ei ole isossa kuvassa varastoitavissa ja jonka pörssihinta määräytyy vieläpä kalleimman kunkin tunnin myyntitarjouksen mukaan. Oikeuden linja tarkoittaa, että sähkön käyttäjä joutuu kantamaan sähkön hankinnan ja järjestelmätason riskejä, vaikka hänen mahdollisuutensa varautua niihin tai reagoida niihin ovat hyvin rajoitetut. Koti on paukkupakkasilla joka tapauksessa lämmitettävä. Lainsäätäjän on turvattava nykyistä reilumpi riskinjako”, Vestman kuvaa.

Hallitus valmistelee sähkön hintasääntelyvaltuutta sähkömarkkinan mahdollisia tulevia kriisitilanteita varten.

”Suomalaisten kotien suoja tulee parantumaan oleellisesti, kun Orpon hallitus varautuu asettamaan sähkön vähittäismyynnin hintoja väliaikaisesti sääntelyyn sähkömarkkinoiden poikkeuksellisen hintakriisin aikana. Toimivaltuuspykälä on jo valmistelussa työ- ja elinkeinoministeriössä. Lisäksi on välttämätöntä arvioida sähkömarkkinalain kuluttajansuojasäännösten vahvistamista, jotta sähkönkäyttäjien suoja ja oikeudenmukainen kohtelu toteutuisi myös normaalioloissa. Eduskunta on tätä tuoreessa yksimielisessä lausumassaan edellyttänyt”, Vestman kertoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti. Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta. Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 48 kansanedustajallaan suurin eduskuntaryhmä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kokoomuksen Sammallahti: Hallitus puuttuu tiukasti marja-alan työntekijöihin kohdistuneisiin väärinkäytöksiin24.10.2024 17:59:31 EEST | Tiedote

Eduskunnassa käydään tänään lähetekeskustelu hallituksen esityksestä, jonka myötä ulkomaisten luonnonmarjanpoimijoiden pääväylä Suomeen olisi jatkossa työsuhteinen kausityö. Kokoomuksen kansanedustajan ja työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan jäsenen Tere Sammallahden mukaan muutos on historiallinen parannus marjanpoimijoiden asemaan.

Kokoomuksen Talvitie: Hallitus vastaa työvoimapulaan laajentamalla ulkomaalaisten työnteko-oikeutta24.10.2024 17:16:33 EEST | Tiedote

Orpon hallitus laajentaa työperusteisella oleskeluluvalla Suomessa olevien oikeutta työskennellä kaikilla työvoimapula-aloilla. Muutos on osa eduskunnan käsittelyssä parhaillaan olevaa esitystä ulkomaalaislain muutosta (kolmen/kuuden kuukauden työttömyyssäännöksi). Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Mari-Leena Talvitie pitää muutosta erittäin tervetulleena, sillä työvoimapula rajoittaa suomalaisten yritysten kasvua.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye