Yritysverojen laskeminen on tehoton keino edistää talouskasvua
Yritysverojen alentaminen kaikilta yrityksiltä ei lisää investointeja tai talouskasvua merkittävästi, todetaan VATT:n, Tampereen yliopiston ja Verotutkimuksen huippuyksikön tutkijoiden tuoreessa kirjoituksessa. Verotulojen menetys myös harvoin täysin kompensoituu talouskasvun kautta.
Useiden länsimaiden tavoin Suomi on aktiivisesti keventänyt yritysverotustaan viime vuosikymmenellä: vuonna 2012 yhteisöveroa alennettiin 26,5 prosentista 24 prosenttiin ja vuonna 2014 vielä 20 prosenttiin. Viime aikoina julkisuudessa on esitetty useita puheenvuoroja, että yhteisöveroa tulisi laskea edelleen globaaliin miniveron tasolle 15 prosenttiin. Veronalennuksia perusteellaan usein toiveella, että ne lisäisivät investointeja ja talouskasvua, osittain kompensoiden verotulojen menetykset.
Tuoreessa kirjoituksessaan Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT), Tampereen yliopiston ja Verotutkimuksen huippuyksikön (FIT) tutkijat Jarkko Harju, Aliisa Koivisto ja Tuomas Matikka osoittavat viimeaikaisen tutkimusnäytön perusteella, että yritysverojen, kuten yhteisö- ja osinkoveron, laskeminen kaikilta yrityksiltä on tehotonta. Veronalennus kohdistuu kaikkiin yrityksiin, mutta kannustaa vain osaa niistä investointeihin. Tutkijat myös huomauttavat, että verojen alennukset näkyvät välittömänä verotulojen vähenemisenä, ja menetykset harvoin palautuvat investointien ja talouskasvun muodossa.
Veronalennukset eivät automaattisesti lisää investointeja
Harjun, Koiviston ja Matikan hiljattain julkaistussa tutkimuksessa tarkastellaan Suomen vuosina 2012–2014 toteutettua yhteisöveron laskua vertaamalla pienten osakeyhtiöiden kehitystä samankokoisiin henkilöyhtiöihin, joihin veromuutokset eivät kohdistuneet. Vaikka veronalennus oli yli kuusi prosenttiyksikköä, ei investoinneissa havaita kasvua.
Tutkimuksen mukaan eniten veronalennuksista hyötyvät pienemmät, kasvuhakuiset yritykset, joilla on rajoitetut rahoitusmahdollisuudet. Näiden yritysten liiketoiminta kasvoi veronalennuksen jälkeen hieman aiempaa nopeammin, ja ne kasvattivat myös hieman investointejaan.
Pienillä yrityksillä veronkevennysten vaikutus kassavaroihin on merkittävä investointien kannalta. Suuremmilla ja vakavaraisilla yrityksillä on enemmän varallisuutta sekä paremmat rahoitusmahdollisuudet, jolloin veronalennusten vaikutus ei ole yhtä suuri.
"Tutkimuksemme osoittaa, että yhteisöveron lasku ei automaattisesti lisää investointeja. Veronalennusten talouskasvua edistäviin vaikutuksiin onkin syytä suhtautua varovaisesti, etenkin julkisen talouden sopeutustarve huomioiden", sanoo johtava tutkija Tuomas Matikka VATT:sta ja Verotutkimuksen huippuyksiköstä.
Tarvitaan lisää tutkimusta kasvupolitiikan vaikuttavuudesta
Yritysveroja koskeva tutkimus on pitkään ollut pääosin teoreettista ja teorioilla on ollut keskeinen vaikutus paitsi yritysverotutkimukseen myös siihen, millaisia vaikutuksia yritysveroilla on ajateltu olevan.
Harjun, Koiviston ja Matikan tutkimus on esimerkki uudenlaisesta yritysverotutkimuksesta, jossa hyödynnetään uusimpia tutkimusmenetelmiä ja laajoja rekisteriaineistoja. Vertailemalla veronmuutoksen kohdanneita yrityksiä joukkoon samankaltaisia muita yrityksiä, jotka eivät kokeneet muutoksia verotuksessaan, tutkijat pystyvät erottamaan veronmuutosten todelliset vaikutukset muista yritysten toimintaan vaikuttavista muutoksista, kuten talouden suhdannekehityksestä.
"Uusien menetelmien avulla voimme luotettavasti arvioida eri politiikkatoimien vaikutuksia. Teoriamallien ja toiveiden sijaan tehokas kasvupolitiikka perustuu luotettavaan empiiriseen tutkimustietoon, koska toimenpiteiden vaikutukset voivat vaihdella eri maiden ja erilaisten yritysten välillä", toteaa Tuomas Matikka
Kirjoitus Verotutkimuksenhuippuyksikön (FIT) kirjoitussarjassa:
Jarkko Harju, Aliisa Koivisto ja Tuomas Matikka (2024) Mitä uutta tiedämme yritysverojen vaikutuksista? FIT-kirjoitussarja #8/2024.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tuomas MatikkaJohtava tutkijaVATT / Sosiaaliturva, verotus ja tulonjako, Verotutkimuksen huippuyksikön FIT
Puh:+358 29 551 9461tuomas.matikka@vatt.fiAliisa KoivistoErikoistutkijaVATT / Yritystoiminnan verotus ja sääntely, Verotutkimuksen huippuyksikön FIT
Puh:+358 29 551 9430aliisa.koivisto@vatt.fiJarkko HarjuProfessori, taloustiedeTampereen yliopisto / Johtamisen ja talouden tiedekunta, Verotutkimuksen huippuyksikön FIT
Puh:+358504733892jarkko.t.harju@tuni.fiLinkit
Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) on taloustieteellisen tutkimuksen asiantuntijayksikkö. Teemme tieteellisesti korkeatasoista tutkimusta edistääksemme tietoon pohjautuvaa talouspolitiikkaa. Tutustu työhömme tarkemmin: https://vatt.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT
Tuulia Hakola-Uusitalo Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtajaksi21.11.2024 16:22:12 EET | Tiedote
Valtioneuvosto on nimittänyt valtiotieteen tohtori Tuulia Hakola-Uusitalon Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ylijohtajaksi viisivuotiskaudelle 2025–2029.
Blogi: VATT selvittää keinoja Afrikan maiden verokertymän vahvistamiseksi28.10.2024 07:00:00 EET | Blogi
VATT pyrkii kehittämään Afrikan maiden verotusta useilla tutkimushankkeilla. Verotuksen kehittäminen kehittyvissä maissa on osa kansainvälistä trendiä, joka voi vahvistaa hyvää hallintoa ja vähentää kehitysapuriippuvuutta, kirjoittaa VATT:n erikoistutkija Elina Berghäll.
Tutkimus: Listaamattomien yhtiöiden osinkoverotuksen ongelmat korjattavissa yksinkertaisin toimenpitein23.10.2024 07:00:00 EEST | Tiedote
Suomen listaamattomien yhtiöiden osinkoverotuksen ongelmat ovat tuoreen tutkimuksen mukaan ratkaistavissa normaalituottoastetta (8 prosenttia) alentamalla ja nostamalla osingon verollista osaa (25 prosenttia). ”Näillä muutoksilla listaamattomien yhtiöiden verotus saataisiin toimivaksi. Järjestelmän perusrakennetta ei tarvitse lähteä muuttamaan”, sanoo VATT:n johtava tutkija Seppo Kari.
VATT: Investointihyvitys ei edistä talouskasvua tai puhdasta siirtymää toivotusti14.10.2024 15:17:22 EEST | Tiedote
Hallituksen esittämän suurten ilmastoneutraaliin talouteen tähtäävien investointien verohyvityksen kustannukset voivat nousta odotettua suuremmiksi, ja sen vaikutukset talouskasvuun ja päästövähennyksiin ovat epävarmoja. Hyvitys kohdistuisi ensisijaisesti suuriin yrityksiin ja jo suunnitteilla oleviin hankkeisiin, mikä heikentäisi uusien ja pienempien yritysten kilpailuasemaa suhteessa suuriin toimijoihin.
Väitös: Työelämässä arvostetut kyvyt selittävät osan älykkyyden kehityksestä eli Flynnin efektistä10.10.2024 10:32:35 EEST | Tiedote
Älykkyyden pitkän aikavälin kehityksestä eli Flynnin efektistä on saatu uutta tietoa. Pelkästään terveyden ja ravitsemuksen muutokset eivät selitä älykkyyden muutoksia, vaan niitä selittävät myös muutokset työmarkkinoilla kulloinkin arvostetuissa kyvyissä, esittää VATT:n erikoistutkija Miika Päällysaho väitöstutkimuksessaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme