Väitös: Kulttuurisen selviytymisen ymmärtäminen vaatii yhteisöllistä tietoa
Ihmisten selviytymistä ja selviytymiskykyisyyttä lähestytään usein yksilötason ilmiönä. Selviytymisellä on kuitenkin myös kulttuurinen ulottuvuutensa, joka tulee huomioida ekologisessa siirtymässä. Yhteiskuntatieteiden maisteri Miina Kaartinen syventyi väitöstutkimuksessaan selviytymiseen monitieteisenä ilmiönä. Tutkimuksen tuloksena syntyi jäsennys kulttuurisesta sosiaalityöstä.
Koronapandemia nosti julkiseen keskusteluun henkisen huoltovarmuuden ja resilienssin käsitteet. Viime aikoina kulttuurin merkitystä resilienssille eli selviytymiskykyisyydelle on käsitelty muun muassa taiteen rahoitusleikkausten yhteydessä. Selviytyminen on suhteissa tapahtuva prosessi, johon arkinen kulttuuri ja sen kertomukset vaikuttavat monin tavoin.
Kulttuurin avulla välitetään hyvään elämään liittyviä arvoja ja arvostuksia. Kun ihminen kertoo vaikeista kokemuksistaan, hän hyödyntää kulttuurisesti tarjolla olevia tarinoita. Toisaalta taide ja kulttuuri, kuten musiikki, televisiosarjat tai vaikkapa julkkisten elämäntarinat tarjoavat vertaistukea ja voimaa hankalissa elämäntilanteissa.
Yhteiskuntatieteiden maisteri Miina Kaartinen tutki kulttuurintutkimusta ja sosiaalityötä yhdistävässä väitöskirjassaan populaarikulttuurin merkityksiä selviytymisen ilmiön rakentumisessa. Kaartisen tutkimusaineistona olivat Metsolat-televisiosarja, iskelmälaulaja Katri Helenan julkinen persoona sekä kansalaisaktivistien yhteisöpuutarhaprojekti. Tutkimus valaisee selviytymistä monitieteisenä ilmiönä ja käsitteenä sekä tekee näkyväksi kulttuurin eri merkityksiä sosiaalityön yhteydessä.
Vaihtoehtoiset tutkimusmenetelmät ovat eettinen valinta
Kaartisen omakohtainen kirjoittamistyyli ja kokeellinen tutkimusote poikkeavat tavanomaisesta väitöskirjasta. Omista kokemuksista kertominen on menetelmällinen valinta. Taustalla on ajatus siitä, että yksilökokemukset kertovat aina myös niitä ympäröivästä kulttuurista. Voidaan puhua myös vakiintuneita tiedon tuottamisen tapoja täydentävästä ”toisesta tiedosta”.
– Väitöskirjan tekeminen tarkoittaa tutkijan työn opettelemista. Valmiista tutkimusraportista jätetään yleensä pois koetut harhapolut ja epävarmuudet. Halusin kuitenkin kertoa avoimesti prosessiin liittyvistä ristiriitaisuuksista ja hankaluuksista. On tärkeää tehdä näkyväksi, kuinka monenlaiset asiat vaikuttavat uuteen tutkimukseen, Kaartinen sanoo.
Kaartinen toteaa tutkimuksessaan, että sosiaalityön ja kulttuurintutkimuksen kaltaisilla aloilla on erityinen eettinen vastuu pyrkiä muuttamaan tieteellisiä käytäntöjä nykyistä kestävämmiksi. Kun tavoitteena on yhteiskunnallinen muutos, tulisi myös tutkimusta tehdä toisin, esimerkiksi paikallista tietoa arvostaen.
Kaartisen tutkimuksen tuloksena syntyi jäsennys kulttuurisen sosiaalityön praksiksesta, joka tarkoittaa tietoista toimintaa ja maailman muuttamista kulttuurintutkimuksen ja sosiaalityön poliittisia perinteitä yhdistämällä.
Lahdessa ja Hyrynsalmella asuva Kaartinen työskentelee tällä hetkellä nykytaidetta, tiedettä ja ekologisia kysymyksiä yhdistävän Mustarinda-seuran toiminnanjohtajana ja Sinipyrstö-hankkeen projektipäällikkönä.
Väitöstilaisuus perjantaina 1. marraskuuta
Yhteiskuntatieteiden maisteri Miina Kaartisen kulttuurintutkimuksen alaan kuuluva väitöskirja Kehkeytyvä selviytyminen ja toinen tieto: kulttuurisen sosiaalityön kompilaatio tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnassa perjantaina 1.11. klo 12, Päätalon salissa D11 (Kalevantie 4, Tampere). Vastaväittäjänä toimii professori emerita Helmi Järviluoma, Itä-Suomen yliopisto. Kustoksena toimii professori emeritus Mikko Lehtonen, Tampereen yliopisto.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mediapalveluarkisin 10-15
Puh:+358294520800viestinta.tau@tuni.fiLinkit
Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Väitös: Vaikea sydäninfarkti lisää myöhemmän äkillisen sydänpysähdyksen riskiä20.11.2024 08:40:00 EET | Tiedote
Lääketieteen lisensiaatti Markus Hautamäen väitöstutkimus osoitti yhteyden aiemman sydäninfarktin vaikeusasteen ja myöhemmän äkillisen sydänpysähdyksen välillä. Sydäninfarktin vakavuutta voidaan arvioida suhteellisen helposti GRACE-pisteytyksen avulla. Tutkimuksen perusteella GRACE-pisteytyksen ennustearvoa sydäninfarktin yhteydessä voisi olla mahdollista parantaa.
Laaja yhteistyöhanke kehittää muistisairaiden ihmisten hoitoa ja kohtaamista hoivakodeissa18.11.2024 10:57:47 EET | Tiedote
Tampereen yliopiston, Tampereen ammattikorkeakoulun ja Pirkanmaan muistiyhdistyksen yhteistyöhanke lähtee tukemaan muistisairaiden ihmisten hyvää hoitoa ja kohtaamista.
Väitös: Digiyhteiskunnassa tarvitaan lisää tietoisuutta datapohjaisista alustoista, jotka hyödyntävät algoritmeja18.11.2024 10:00:00 EET | Tiedote
Akateemisissa ja julkisissa keskusteluissa varoitellaan sosiaalisen median ja hakukoneiden näkymättömistä prosesseista, jotka ovat riski demokratialle ja ihmisoikeuksille. Guna Spuravan väitöskirja peräänkuuluttaa parempaa tietoisuutta siitä, miten datapohjaiset, algoritmien ohjaamat alustat toimivat ja kuinka ne vaikuttavat arkeemme.
Väitös: Kulttuurin arvoa perustellaan sen kyvyllä ratkaista yhteiskunnallisia kriisejä18.11.2024 09:25:50 EET | Tiedote
Taloudesta on tullut merkittävä kulttuurin arvon mittari, johon vetoavat niin poliittiset päättäjät kuin kulttuuri- ja taidealojen toimijat. Taloudellisten vaikutusten lisäksi kulttuurilta ja taiteelta odotetaan ratkaisuja kulloisiinkin yhteiskunnallisiin ongelmiin ja kriiseihin. Näillä odotuksilla voi olla vaikutuksena siihen, minkälainen kulttuuri nähdään yhteiskunnassa arvokkaaksi. Yhteiskuntatieteiden maisteri Kaisa Murtoniemi tutki väitöskirjassaan 2010-luvulla Suomessa käytyjä kulttuuria koskevia keskusteluja tarkastellakseen kulttuurin arvoa niin sanotussa kilpailukyky-yhteiskunnassa.
Väitös: Kirjallisuuden näkymättömät sankarit nostavat esiin suomentajien ammatillisen toimijuuden ja alan haasteet11.11.2024 09:34:49 EET | Tiedote
FM Anu Heinon väitöstutkimus antaa äänen suomalaisille kirjallisuuden suomentajille ja tuo esiin tämän kulttuurisesti merkittävän, mutta usein melko näkymättömäksi jäävän ammattiryhmän työn ja roolin suomalaisessa kirjallisuuskentässä. Tutkimus keskittyy suomentajien omiin kertomuksiin. Sen keskeinen tavoite on korostaa suomentajien työn merkitystä ja vahvistaa heidän toimijuuttaan omalla alallaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme