Yksinäinen susi -lautapeli lisää tietoa suurpedoista ja tutkii nuorten mielipiteitä
Oulun yliopiston tutkijoiden kehittämän tiedepohjaisen lautapelin avulla tutkitaan nuorten mielipiteitä suurpedoista ja lisätään tietoa luonnonvaraisista eläimistä ja luonnon monimuotoisuuden merkityksestä. Kutsu osallistua pelaamalla tutkimukseen on lähetetty 276 kouluun eri puolilla Suomea.
Tieteeseen perustuva peli viestii villieläinten ja luonnon monimuotoisuuden tärkeydestä kaikille, erityisesti nuoremmille sukupolville. Peli on osa tutkimusta, jossa arvioidaan pelin tehokkuutta luontokasvatuksessa ja kartoitetaan 5.–9. luokkalaisten oppilaiden mielipiteitä suurpedoista kyselylomakkeilla ennen ja jälkeen pelin. Samalla saadaan arvokasta tietoa lautapelien käytöstä opetustyökaluna. Vastaavaa tutkimusta lasten ja nuorten asenteista ei ole Suomessa tehty.
Yksinäinen susi -lautapeliä pelattiin viime keväänä ensimmäistä kertaa lasten ja nuorten kanssa Ylikiimingin koulussa. Tänä syksynä tutkijat ovat lähettäneet kutsuja osallistua pelaamiseen kaikkiaan 276 kouluun 21 paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Peli ohjeineen lähetetään tutkimukseen halukkaille kouluille lainaksi ja palautetaan pelijakson jälkeen tutkijoille.
”Pelillistämisen on havaittu toimivan hyvin opetuksessa, ja tässä pelissä seurataan suden vuotta vuodenaikojen vaihtuessa. Olemme panostaneet pelin visuaalisuuteen ja toiminnallisuuteen, ja siinä saa suden lailla ulvoa. Pelaaminen on toisinaan äänekästä, mistä koululaiset tuntuvat erityisesti pitävän", väitöskirjatutkija Dominika Bujnakova sanoo.
Pelin päähenkilö on nuori susi, joka kulkee suomalaisessa maisemassa ja kohtaa erilaisia olemassaolon haasteita. Susi (Canis lupus) on valittu päähenkilöksi, koska se on tärkeä luonnon monimuotoisuudelle ja ekosysteemin terveelle toiminnalle. Suurpetoina susiin suhtaudutaan kuitenkin eri puolilla maailmaa eri tavoin.
Peli on luotu tutkitun tiedon avulla kuvaamaan ihmisen ja suden monimutkaista suhdetta sekä ristiriitoja, joita susien läsnäolo voi aiheuttaa.
Tutkijat ovat lähettäneet kutsuja kouluihin Oulussa, Turussa, Kokkolassa, Jyväskylässä, Kotkassa, Hämeenlinnassa, Salossa, Tampereella, Kuhmossa, Lieksassa, Lappeenrannassa, Kuusamossa, Mikkelissä, Iisalmessa, Rovaniemellä, Limingassa, Iissä, Vaasassa, Lahdessa ja Helsingissä. Kaikki pelistä kiinnostuneet koulut ovat tervetulleita mukaan.
Yksinäinen susi -lautapelin ovat kehittäneet väitöskirjatutkijat Dominika Bujnakova ja Ekaterina Karabanina Oulun yliopistosta ja sen on kuvittanut lastenkirjojen kuvituksesta tunnettu taiteilija Anna Pankratova.
Lisätietoja englanniksi The Sci-Com Board Game
Facebookissa The Lone Wolf board game ja Instagramissa thelonewolf_boardgame
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Väitöskirjatutkijat Ekaterina Karabanina, p. 050 4753056, ekaterina.karabanina@oulu.fi ja Dominika Bujnakova, p. 050 4415479, dominika.bujnakova@oulu.fi
Väitöstutkimuksen ohjaaja, yliopistotutkija Laura Kvist, p. 050 3504818, laura.kvist@oulu.fi
Viestintäasiantuntija Anna-Maria Hietapelto, p. 040 7650015, anna-maria.hietapelto@oulu.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Revontulien lämpö- ja tuulimittalaitteita Ylläkselle ja Kevolle2.1.2025 06:02:00 EET | Tiedote
Ylläksen Aakenukselle ja Kevolle on tuotu merikontteja, jotka sisältävät huipputeknologiaa revontulien aiheuttamien vaikutusten mittaamiseen. Tammikuussa 2025 laitteiden asennukset viimeistellään, ja mittaukset pääsevät täyteen vauhtiin.
Millainen on kansainvälinen tiedekeskus, joka esittelee Lapin arktista luontoa, huippututkimusta ja vastuullista kaivostoimintaa?19.12.2024 09:04:00 EET | Kutsu
Tervetuloa Sodankylän Tähtelään ti 7.1.2025 klo 12 Tiedekeskus Auroran konseptin julkaisutilaisuuteen! Osallistua voi paikan päällä tai etänä, ilmoittaudu 2.1. mennessä.
Yliopiston hallitukseen kolme uutta jäsentä19.12.2024 05:51:00 EET | Tiedote
Oulun yliopiston hallituksessa aloittaa tammikuussa kolme uutta jäsentä.
Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki siirtyy University of the Arcticin johtotehtävään18.12.2024 10:00:22 EET | Tiedote
Oulun yliopiston rehtorikautensa päättävä professori Jouko Niinimäki aloittaa huhtikuussa 2025 University of the Arcticin (UArctic) johtotehtävässä. UArctic on lähes 200 yliopistoa, koulutusorganisaatiota ja tutkimuslaitosta arktisissa maissa yhdistävä verkosto.
Saamen kielten asemaa ja pohjoismaista opetusyhteistyötä kehitetään OKM:n rahoituksella18.12.2024 08:51:00 EET | Tiedote
Oulun yliopiston Giellagas-instituutti on saanut opetus- ja kulttuuriministeriöltä rahoituksen saamenkielisen korkeakoulutuksen ja pohjoismaisen yhteistyön kehittämiseen. Rahoitus tukee yhteispohjoismaisen saamenkielisten korkeakouluopettajien yhteistyöverkoston ja opetuspilotin perustamista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme