Oulun yliopisto

Revontulien lämpö- ja tuulimittalaitteita Ylläkselle ja Kevolle

Jaa

Ylläksen Aakenukselle ja Kevolle on tuotu merikontteja, jotka sisältävät huipputeknologiaa revontulien aiheuttamien vaikutusten mittaamiseen. Tammikuussa 2025 laitteiden asennukset viimeistellään, ja mittaukset pääsevät täyteen vauhtiin.

Merikontin katolla olevia laitteita tunturimaisemassa, osa revontulten mittauslaitteistoa.
Uusilla revontulimittalaitteilla pystytään seuraamaan koko taivaankantta. Aiemmat instrumentit ovat yleensä katsoneet vain yhteen kapeaan suuntaan. Kuva Aakenukselta. Kuva: Tero Raita / Sodankylän geofysiikan observatorio. Kuva vapaasti käytettävissä lähde mainiten, kun uutisoi tiedotteesta.

Mittausasemien katolla on läpinäkyvien kupolien suojaamia aukkoja, joista optiset instrumentit näkevät taivaalle. Aiemminkin vastaavia mittauksia on tehty, mutta instrumentit ovat katsoneet vain yhteen kapeaan suuntaan kerrallaan, ja niitä on pitänyt mekaanisesti kääntää eri suuntiin. Ylläksen ja Kevon sekä Ruotsin Abiskon uusilla revontulimittalaitteilla koko taivas mitataan samalla kertaa. ”On kuin silmälaput otettaisiin pois, ja näkökenttä avautuu koko taivaankannelle. Pystymme seuraamaan, mistä ja mihin revontulikaari liikkuu”, kuvailee yliopistotutkija Heikki Vanhamäki Oulun yliopistosta.

Revontulia nähdään nyt ja lähivuosina paljon, aurinkosyklin noin 11 vuoden välein toistuvan aktiivisuusjakson mukaan. Auringosta johtuvat avaruussääilmiöt eivät pelkästään tuota kauniita revontulia, vaan myös aiheuttavat häiriöitä radioyhteyksiin ja satelliittipaikannukseen.

Uudet SDI (Scanning Doppler Imagers) -instrumentit ovat Skandinavian ainoat ja maailmallakin harvinaiset. SDI on instrumentti, joka mittaa revontulien sekä ilmahehkun vihreää ja punaista valoa. Värit kertovat, millä korkeuksilla revontulet ovat. Yleisimpiä, vihreitä revontulia esiintyy noin 110–150 kilometrin korkeudella maanpinnasta ja punaisia noin 220–250 kilometrin korkeudella. Värejä analysoimalla saadaan selville myös ilmakehän lämpötila ja tuulen nopeus revontulien esiintymiskorkeudella. ”Yhdistämällä Aakenuksen, Kevon ja Abiskon SDI-mittalaitteiden mittaukset, saadaan ainutlaatuisen hyvä käsitys siitä, miten yläilmakehän tuulet ja lämpötilat muuttuvat revontulien ja muiden avaruussäähäiriöiden aikana”, professori Anita Aikio kuvaa.

”Revontulien aiheuttama lämpeneminen saa yläilmakehän laajenemaan, jolloin ilman tiheys revontulien yläpuolella kasvaa ja ilmanvastus jarruttaa matalilla kiertoradoilla lentäviä satelliitteja, jolloin ne menettävät korkeutta nopeasti”, selittää Vanhamäki. Suurin osa tiede-, sotilas- ja kaukokartoitussatelliiteista sekä tuhansia Starlink-tietoliikennesatelliitteja liikkuu juuri matalilla, noin 500 kilometrin korkeudessa olevilla kiertoradoilla.

Revontulifysiikan kansainvälinen huippututkimus keskittyy pohjoiseen

”Lappiin nyt asennettavat laitteistot rakentavat osaltaan Fennoskandiaa yhdeksi maailman parhaista paikoista tutkia revontuliin liittyvää hiukkassadetta, yläilmakehän kuumentumista ja tuulia sekä vaikutuksia ilmakehän alempiin kerroksiin", kertoo Aikio, joka johtaa Oulun yliopiston avaruusfysiikan ja tähtitieteen tutkimusyksikköä.

SDI-mittalaitteiden sijoituspaikat on valittu siten, että ne mittaavat samaa aluetta ilmakehästä kuin huippumodernit EISCAT3D-revontulitutkat, jotka aloittavat mittauksensa vuoden 2025 aikana. Yksi kansainvälisen tutkalaitteiston vastaanottimista sijaitsee Suomen Karesuvannossa. Vastaanottimessa on noin 5000 antennielementtiä.

Ylläksen Aakenukselle ja Kevolle sijoitettavat SDI-mittalaitteet on suunniteltu ja rakennettu Alaskan yliopistossa. Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorio on osallistunut mittalaitteiden sijoituspaikan toteutukseen. Suomalaisten ja pohjoismaalaisten mittalaitteiden lisäksi pohjoiseen on tulossa mittalaitteistoja myös esimerkiksi Japanista. Oulun yliopiston kansainvälisten kumppanien kanssa tekemä revontulitutkimus edustaa alansa huippua. Tavoitteena on ymmärtää, miten avaruussääilmiöt vaikuttavat Maan lähiavaruuteen ja yläilmakehään.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anita Aikio, 050 350 0641, anita.aikio@oulu.fi, professori, johtaja avaruusfysiikan ja tähtitieteen tutkimusyksikkö, Oulun yliopisto

Heikki Vanhamäki, 0504283041, heikki.vanhamaki@oulu.fi, yliopistotutkija, avaruusfysiikan ja tähtitieteen tutkimusyksikkö, Oulun yliopisto

Leena Hirvonen, 050 527 0561, leena.m.hirvonen@oulu.fi, viestinnän johtava asiantuntija, Oulun yliopisto

Kuvat

Merikontin katolla olevia laitteita tunturimaisemassa, osa revontulten mittauslaitteistoa.
Uusilla revontulimittalaitteilla pystytään seuraamaan koko taivaankantta. Aiemmat instrumentit ovat yleensä katsoneet vain yhteen kapeaan suuntaan. Kuva Aakenukselta. Kuva: Tero Raita / Sodankylän geofysiikan observatorio. Kuva vapaasti käytettävissä lähde mainiten, kun uutisoi tiedotteesta.
Lataa
Alt-teksti: Revontulet loistavat vihreinä ja punaisina yötaivaalla metsän yläpuolella.
Uusilla laitteistolla mitataan revontulien vihreää ja punaista valoa. Värit kertovat, millä korkeuksilla revontulet ovat. Värejä analysoimalla saadaan selville myös ilmakehän lämpötila ja tuulen nopeus revontulien esiintymiskorkeudella. Kuva Sodankylän geofysiikan observatorio. Kuva vapaasti käytettävissä lähde mainiten, kun uutisoi tiedotteesta.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye