Museovirasto

Uusi 3D-digitoinnin ohje tukee kulttuuriperinnön dokumentointia ja säilyttämistä

Jaa

Museoviraston uusi ohje tarjoaa perusteet 3D-digitoinnin taltioimisesta sekä 3D-datan säilyttämisestä ja hyödyntämisestä kulttuuriperintötyössä. Opas antaa myös käytännön ohjeistusta 3D-hankkeiden tilaamiseen.

Halkaisukuva Petäjäveden kirkon kävelytasosta ylhäältä päin.
Halkaisukuva Petäjäveden kirkon kävelytasosta. Tietoa Finland Oy / Museovirasto.

Rakennetun kulttuuriympäristön 3D-digitointi - Ohjeita 3d-digitoinnin tekemiseen ja tilaamiseen kulttuuriperintösektorilla -julkaisu on tarkoitettu ensisijaisesti suomalaisten kulttuurihistoriallisten rakennusten haltijoille, kuten kunnille, seurakunnil­le, säätiöille ja yksityishenkilöille, jotka harkitsevat rakennettujen kohteiden 3D-digitointiprojektien teettämistä. Ohjeistus soveltuu hyvin myös arkeologisten kohteiden sekä esineiden 3D-digitointiin.

Fyysisten kohteiden taltioiminen kolmiulotteisessa muodossa, eli 3D-digi­tointi, on maailmalla vakiintunut yhdeksi tärkeimmistä työkaluista raken­netun kulttuuriympäristön suojelussa. Ny­kyteknologia mahdollistaa suurtenkin kohteiden tallentamisen verrattain nopeasti ja samalla millintarkasti, mikä antaa perinteisiin dokumentointimenetelmiin verrattuna huomattavasti kattavammat lähtötiedot arvokkaiden rakennus­ten korjaus- ja kuntoseurantahankkeisiin.

3D-digitointi on oma tekninen tieteen- ja taiteenlajinsa. Erityisesti suurten ja monimutkaisten rakennetun kulttuuriympäristön kohteiden 3D-digitointi vaatii monihenkisen työryhmän, jolla on maan­mittauksen, rakennustiedon, valokuvaamisen, laserkeilauksen, 3D-mallin­tamisen ja kulttuuriperinnön ammattitaitoa. Suomessa on pitkä ja vahva 3D-teknologian perinne niin korkeakouluissa, muistiorganisaatioissa kuin kaupallisella sektorilla sekä elinvoimainen 3D-taiteen ammattilais- ja har­rastelijakenttä.

Opas kannustaa niin kulttuuriperinnön haltijoita kuin rakennusmallintamisen ammattilaisia kohtelemaan kulttuuriperintökohteiden 3D-digitointia kulttuu­riperintötekona eikä vain työkaluna. Laa­dukkaan 3D-datan tuottaminen, vastuullinen säilyttäminen ja jakaminen auttaa suojelemaan yhteistä kulttuuriperintöämme.

Ohjeistuksen on laatinut Tuuli Ahlholm, ja se on syntynyt osana opetus- ja kulttuuriperintöministeriön rahoittamaa Maailmanperintö 3D -hanketta, jossa tuotettiin myös huipputarkka digitaalinen kopio Petäjäveden vanhasta kirkosta ja avattiin 3D-malleja Finnaan ja Europeanaan.

Ohjeistusta pyritään päivittämään tarpeen mukaan. Ajantasainen versio on saatavissa Museoviraston verkkosivuilta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ismo Malinen, yli-intendentti, ismo.malinen@museovirasto.fi, p. 0295 33 6382

Kuvat

Halkaisukuva Petäjäveden kirkon kävelytasosta ylhäältä päin.
Halkaisukuva Petäjäveden kirkon kävelytasosta.
Tietoa Finland Oy / Museovirasto.
Lataa
Ohjeen kansikuva
Ohjeen kansikuva
Lataa

Linkit

Museovirasto Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Museoviraston LIVIND-hanke kokosi yhteen aineettoman kulttuuriperinnön ammattilaiset Pohjolasta31.1.2025 13:55:14 EET | Tiedote

Museoviraston johtaman kolmevuotisen LIVIND – Luova ja elävä kulttuuriperintö Pohjoisen ulottuvuuden voimavarana -hankkeen kumppaneina toimi yhdeksän maata Pohjois-Euroopasta, Pohjolan itsehallinnollisilta alueilta sekä Saamenmaalta. Osallistujia hankkeen tapahtumissa oli yhteensä 36 maasta. Hankkeen tuloksena syntyi kansainvälisen toimijakentän yhteinen verkkoalusta, tutkimusta elävästä perinnöstä kestävyyden näkökulmasta ja politiikkasuositus. Hankkeessa toteutettiin 20 monialaista pilottiprojektia. LIVINDin rahoituksesta vastasi pääosin ulkoministeriö Itämeren, Barentsin ja arktisen alueen yhteistyön IBA-varoista, ja hankkeen kokonaisbudjetti oli 463 000 euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye