Siilinjärven ympäristöterveyspalveluiden pitkäaikainen resurssivaje helpottanut – valvonta tehostunut
Itä-Suomen aluehallintovirasto teki toukokuussa 2024 Siilinjärven ympäristöterveyspalveluihin arviointi- ja ohjauskäynnin. Arvioinnissa käytiin läpi muun muassa resursointiin, toimivallan siirtoon sekä maksutaksaan liittyviä asioita.
Itä-Suomen aluehallintovirasto teki alueensa kaikkiin kahdeksaan valvontayksikköön ympäristöterveydenhuollon arviointi- ja ohjauskäynnin vuosina 2015–2019. Arviointi käsitti kaikki ympäristöterveydenhuollon sektorit eli
- elintarvikevalvonnan
- terveydensuojeluvalvonnan
- tupakkalain valvonnan ja
- eläinlääkintähuollon.
Siilinjärven ympäristöterveyspalveluihin*) (myöh. valvontayksikkö) arviointikäynti tehtiin syksyllä 2016. Aluehallintovirasto esitti valvontayksikölle silloin kehittämis- ja korjaustoimenpiteitä ja pyysi niiden toteutumisesta kirjallisen selvityksen syksyllä 2020. Vuonna 2021 aluehallintovirasto arvioi valvontayksikön valvontasuunnitelman ja vuonna 2022 tarkasteli sen henkilöresursseja, delegointipäätöstä sekä maksutaksaa.
*) yhteistoiminta-alue, joka vastaa Kaavin, Lapinlahden, Rautavaaran, Siilinjärven ja Tuusniemen ympäristöterveydenhuollon järjestämisestä, isäntäkuntana Siilinjärvi.
Vuoden 2024 toukokuussa toteutettu arviointi- ja ohjauskäynti toimi sekä aiempia asiakirjatarkasteluja täydentävänä että osin vuonna 2016 esitettyjen kehittämis- ja korjaustoimenpiteiden seurantana.
Resurssivaje helpottanut vuoden 2022 lopussa
Resursointi ja työn organisointi oli valvontayksikössä toteutettu tarkoituksenmukaisesti. Ympäristöterveystarkastajien työ oli painottunut vahvasti terveydensuojeluun, koska alueella on paljon pieniä vesilaitoksia, joiden valvonta ja ohjaus vaatii huomattavan paljon resursseja. Henkilöresursseja oli myös tarpeen mukaan voitu siirtää joustavasti toimialalta toiselle, koska ympäristöterveystarkastajat eivät olleet erikoistuneet vain terveysvalvonnan tietylle osa-alueelle. Valvontayksikön hyvä yhteishenki ja avoin keskusteluilmapiiri olivat tukeneet työntekoa ja työssä jaksamista.
Vuosia jatkunut resurssipula oli asettanut valvontatyölle omat haasteensa. Vuoden 2022 lopulla tilanne oli korjaantunut, kun pitkään täyttämättä olleeseen ympäristöterveystarkastajan virkaan oli saatu täyttölupa. Lisäresurssin myötä suunniteltujen tarkastusten toteuma oli vuonna 2023 huomattavasti edellisvuotta parempi.
Valvontayksikkö valvoo omien kohteidensa lisäksi myyntipalveluna myös Kuopion alueen maitotilojen hygieniaa sekä hyväksyttyjä elintarvikehuoneistoja. Vuonna 2023 eläinlääkärien resurssivaje heikensi sekä omien että Kuopion maitotilojen valvontaa.
Valvontayksikössä tehdään paljon hyvää ja laadukasta valvontaa ja halutaan myös panostaa valvonnan kehittämiseen. Suunnitelmallisen valvontatyön lisäksi valvontayksikkö on muun muassa antanut paljon lausuntoja alueella sijaitseviin isoihin teollisuuslaitoksiin sekä tuulivoimalahankkeisiin liittyen. Valvontayksikkö tekee tiivistä yhteistyötä muiden Itä-Suomen valvontayksiköiden kanssa, mikä osaltaan edistää valvonnan yhtenäistymistä alueella. Valvontayksikön tulisi jatkossa tehdä kaikkea työtänsä aiempaa näkyvämmäksi.
Ympäristöterveydenhuollon maksutaksa kaipaa korjauksia ja sen perusteet päivittämistä - myös toimivallan siirtoja vielä pohditaan
Ympäristöterveydenhuollon taksassa havaittiin muutama poikkeama lainsäädännöstä sekä elintarvike- että terveydensuojelulain osalta. Maksutaksan perusteet olivat vuodelta 2011 ja siitä syystä lainsäädännön suhteen ja osin myös sisällöllisesti vanhentuneet, minkä vuoksi perusteiden ja taksan välillä oli joiltain osin myös ristiriitaa.
Toimivallan siirto lautakunnalta viranhaltijoille oli pyritty toteuttamaan mahdollisimman laajana. Periaatteena oli ollut delegoida kaikille viranhaltijoille virkatehtävien hoidon kannalta tarpeelliset erillislakien pykälät. Valvontayksikkö aikoi kuitenkin vielä tarkistaa delegointia muutamien pykälien osalta ja päivittää delegointipäätöstään niin, että toiminta olisi jatkossa vielä aiempaa joustavampaa.
Lautakunnan ja valvontayksikön välinen yhteistyö sujuvaa
Siilinjärvellä on erillinen ympäristöterveyslautakunta, mikä varmistaa sen, etteivät ympäristöterveydenhuollon asiat jää muiden asioihin jalkoihin – kuten usein monialaisissa lautakunnissa. Lautakunnan ja valvontayksikön välinen yhteistyö oli ollut avointa ja sujuvaa.
Lautakunnan asiantuntijuutta vahvistaa se, että yksi sen jäsenistä on itsekin ympäristöterveydenhuollon ammattilainen. Lautakunnassa on läsnäolo- ja puheoikeus myös Kuopion valvontayksikön johtajalla, jolle Siilinjärven valvontayksikkö myy valvontapalveluitaan.
Ympäristöterveydenhuollon päätökset vaikutuksiltaan paikallisesti merkittäviä ja laaja-alaisia – tiedonkulku tärkeää
Aluehallintovirasto tarkasteli osana arviointikokonaisuutta lautakunnassa vuosina 2020–2021 käsiteltyjä asioita. Laaja-alainen tehtävien delegointi näkyi lautakunnassa käsiteltävien asioiden vähäisyytenä.
Ympäristöterveydenhuollossa tehdyt viranhaltijapäätökset voivat paikallisesti olla vaikutuksiltaan erittäin merkittäviä, kokonaisvaltaisia sekä laaja-alaisia. Päätöksillä voi olla taloudellisia, teknisiä, sosiaalisia sekä toiminnallisia vaikutuksia, minkä vuoksi asioiden käsittely voi herättää hyvinkin laajaa mielenkiintoa. Siksi on tärkeää pitää päättävä toimielin ajan tasalla niin viranhaltijapäätöksistä kuin myös valvontayksikössä valmistelussa olevista asioista.
Aluehallintovirasto näkee tärkeänä, että luottamushenkilöt saisivat mahdollisimman laajasti ja säännöllisesti tietoa ympäristöterveydenhuollon hankkeista, valmistelussa olevista asioista sekä viranhaltijapäätöksistä. He ovat osaltaan vastuussa ympäristöterveydenhuollon toimeenpanosta ja toiminnasta, toteaa Itä-Suomen aluehallintoviraston arviointi- ja ohjausryhmä.
Lisätietoja
ympäristöterveydenhuollon ylitarkastaja Anneli Liljeroos, p. 0295 016 920, etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anneli Liljeroosympäristöterveydenhuollon ylitarkastajaItä-Suomen aluehallintovirasto
Puh:0295 016 920anneli.liljeroos@avi.fiAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Vuokratyöntekijän käsi osui terään höylän huoltotyössä, hovioikeudessa käsiteltiin yhtiölle määrätty yhteisösakko30.12.2024 12:43:13 EET | Tiedote
Vaasan hovioikeudessa on käsitelty Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeuden eteläpohjanmaalaisen puualan yhtiölle määrätty yhteisösakko. Käräjäoikeus tuomitsi työturvallisuusrikoksesta 15 000 euron yhteisösakkoon. Yhtiö valitti hovioikeuteen ja vaati vapauttamaan yhteisösakosta tai toissijaisesti sakon määrän alentamista viiteen tuhanteen euroon. Yhteisösakko liittyi elokuussa 2021 höyläkoneen huoltotyössä sattuneeseen tapaturmaan. Tapaturmatilanteessa työntekijä oli poistanut höylästä puutikkuja ruuvimeisselillä höylän ollessa asetustilassa, jolloin terät pyörivät edelleen, mutta koneen luukun saa avattua. Ruuvimeisseli oli tarttunut höylän pyörivään terään, ja työntekijän käsi oli osunut teriin.
Helsingin hovioikeus tuomitsi yhdistyksen hallituksen puheenjohtajalle sakkoja työsyrjinnästä23.12.2024 13:04:56 EET | Tiedote
Toisin kuin käräjäoikeus, Helsingin hovioikeus tuomitsi yhdistyksen hallituksen puheenjohtajan 40 päiväsakon suuruiseen yhteiseen rangaistukseen työsyrjintärikoksesta ja kunnianloukkauksesta. Hovioikeus antoi ratkaisunsa 20.12.2024.
Katolla työskennellyt työntekijä putosi – sakkoja toimitusjohtajalle ja asennuspäällikölle20.12.2024 16:01:45 EET | Tiedote
Satakunnan käräjäoikeus on 20.12.2024 tuominnut kattoremontteja tekevän yrityksen toimitusjohtajan ja asennuspäällikön molemmat 30 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Kyse oli huhtikuussa 2023 Raumalla tapahtuneesta työtapaturmasta, jossa omakotitalon kattoasennuksen viimeistelyä tehnyt työntekijä putosi katolta. Työtapaturman syitä selvitettiin työsuojelutarkastuksella, jolla havaittiin puutteita muun muassa työtelineissä, putoamissuojauksessa sekä putoamissuojauksen suunnittelussa.
Antalet blanketter för anmälan och tillstånd gällande djurhållning i regionförvaltningsverkets e-tjänst har ökat20.12.2024 12:00:00 EET | Pressmeddelande
För djurhållning och annan verksamhet som omfattar djur finns många olika anmälnings- och tillståndsförfaranden. Dessa omfattar bland andra anmälan om djurhållning, till exempel anmälan om yrkesmässig och storskalig djurhållning eller avslutande av sådan verksamhet samt ansökan om intyg och tillstånd för viss verksamhet.
Eläintenpidon ilmoituksiin ja lupiin liittyvä sähköisen palvelun valikoima on laajentunut aluehallintovirastossa20.12.2024 12:00:00 EET | Tiedote
Eläintenpitoon ja eläinsektorilla toimimiseen liittyy monenlaisia ilmoitus- ja lupamenettelyjä. Näihin kuuluvat esimerkiksi eläintenpitoon liittyvät ilmoitukset, kuten ammattimaiseen tai laajamittaiseen eläinten pitoon tai sen lopettamiseen liittyvä ilmoitus sekä todistusten ja lupien hakemien tiettyihin toimintoihin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme