Missä määrin opiskeluhuollon palveluja voidaan tuottaa etäpalveluina – etätyön soveltuvuuden pohdinta tärkeää
Itä-Suomen aluehallintovirasto selvitti opiskeluhuollon järjestämisen ja omavalvonnan tilaa toiminta-alueensa kolmella hyvinvointialueella.
Itä-Suomen aluehallintovirasto teki ohjaus- ja arviointikäynnit Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon hyvinvointialueille syys-lokakuussa 2024.
Aluehallintovirasto toimii valvontaviranomaisena, jonka valvonnan ja siihen liittyvän ohjauksen tarkoituksena on varmistaa hyvinvointialueiden omavalvonnan toteutuminen sekä edistää sen onnistumista. Ohjaus- ja arviointikäyntien tavoitteena oli yhteistyössä hyvinvointialueiden kanssa arvioida toiminnan mahdolliset riskit ja antaa tarvittaessa ohjausta hyviin toimintatapoihin.
Aluehallintovirasto teki ohjaus- ja arviointikäynnit sosiaalihuollon, terveydenhuollon ja opetustoimen valvojien yhteistyönä. Aluehallintoviraston opetus- ja kulttuuritoimen vastuualue kysyi ennen käyntejä alueen kuntien sivistystoimenjohtajilta, miten opiskeluhuollon palvelut toteutuvat heidän näkökulmastaan kunnissa.
Kaikki hyvinvointialueiden edustajista, jotka vastasivat aluehallintoviraston palautekyselyyn, pitivät poikkihallinnollista lähestymistapaa erittäin hyvänä.
Haasteet henkilöstön saatavuudessa ovat vaikeuttaneet palveluiden järjestämistä lainmukaisesti
Ohjaus- ja arviointikäynneillä keskusteltiin opiskeluhuollon palveluiden saatavuudesta ja kehittämistarpeista, henkilöstön riittävyydestä sekä hyvinvointialueella käynnissä olevista toimenpiteistä palveluiden yhdenvertaisen saatavuuden varmistamiseksi. Palveluiden järjestämisessä ongelmallista on ollut useiden eri ammattihenkilöiden (erityisesti psykologien) rekrytointihaasteet, mikä on korostunut varsinkin keskuskaupunkien ulkopuolella sijaitsevissa toimipisteissä.
Kaikilla käynneillä syntyi keskustelua myös siitä, missä määrin opiskeluhuollon palveluja voidaan tuottaa etäpalveluina. Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki edellyttää, että opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalvelujen on oltava opiskelijoiden helposti saavutettavissa. Aluehallintovirasto korostaa, että lain mukaan hyvinvointialueen on järjestettävä palvelut ensisijaisesti oppilaitoksessa.
Hyvinvointialueen tulee omavalvonnassaan tarkoin pohtia, mihin etätyö soveltuu ja milloin lähityö tulee turvata esim. ostopalvelulla. Erityisesti tulee huomioida eri ikäisten oppilaiden ja opiskelijoiden erilaiset tarpeet, jotta palveluilla pystytään turvaamaan varhainen tuki sitä tarvitseville ja palveluiden yhdenvertainen saatavuus ja laatu. Opiskeluhuollon resurssoinnissa on huomioitava myös yhteisöllinen työ, korostaa sosiaalihuollon ylitarkastaja Marjut Peiponen.
Omavalvonta on suunnitelmallista ja suunnitelmat ovat julkisia
Aluehallintovirasto muistuttaa, että hyvinvointialueella on oltava omavalvontaohjelma ja palveluyksikkökohtaiset omavalvontasuunnitelmat, jotka tulee julkaista julkisessa tietoverkossa tai muulla sen julkisuutta edistävällä tavalla. Omavalvontasuunnitelmassa on muun ohella kuvattava, mitkä ovat konkreettiset toimintamallit henkilöstön riittävyyden varmistamiseksi sekä niissä tilanteissa, kun henkilöstöä ei ole riittävästi.
Lisätietoja
terveydenhuollon ylitarkastaja Ansa Sonninen, p. 0295 016 000 (vaihde)
sosiaalihuollon ylitarkastaja Marjut Peiponen, p. 0295 016 000 (vaihde)
etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto
Avainsanat
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Vuokratyöntekijän käsi osui terään höylän huoltotyössä, hovioikeudessa käsiteltiin yhtiölle määrätty yhteisösakko30.12.2024 12:43:13 EET | Tiedote
Vaasan hovioikeudessa on käsitelty Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeuden eteläpohjanmaalaisen puualan yhtiölle määrätty yhteisösakko. Käräjäoikeus tuomitsi työturvallisuusrikoksesta 15 000 euron yhteisösakkoon. Yhtiö valitti hovioikeuteen ja vaati vapauttamaan yhteisösakosta tai toissijaisesti sakon määrän alentamista viiteen tuhanteen euroon. Yhteisösakko liittyi elokuussa 2021 höyläkoneen huoltotyössä sattuneeseen tapaturmaan. Tapaturmatilanteessa työntekijä oli poistanut höylästä puutikkuja ruuvimeisselillä höylän ollessa asetustilassa, jolloin terät pyörivät edelleen, mutta koneen luukun saa avattua. Ruuvimeisseli oli tarttunut höylän pyörivään terään, ja työntekijän käsi oli osunut teriin.
Helsingin hovioikeus tuomitsi yhdistyksen hallituksen puheenjohtajalle sakkoja työsyrjinnästä23.12.2024 13:04:56 EET | Tiedote
Toisin kuin käräjäoikeus, Helsingin hovioikeus tuomitsi yhdistyksen hallituksen puheenjohtajan 40 päiväsakon suuruiseen yhteiseen rangaistukseen työsyrjintärikoksesta ja kunnianloukkauksesta. Hovioikeus antoi ratkaisunsa 20.12.2024.
Katolla työskennellyt työntekijä putosi – sakkoja toimitusjohtajalle ja asennuspäällikölle20.12.2024 16:01:45 EET | Tiedote
Satakunnan käräjäoikeus on 20.12.2024 tuominnut kattoremontteja tekevän yrityksen toimitusjohtajan ja asennuspäällikön molemmat 30 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Kyse oli huhtikuussa 2023 Raumalla tapahtuneesta työtapaturmasta, jossa omakotitalon kattoasennuksen viimeistelyä tehnyt työntekijä putosi katolta. Työtapaturman syitä selvitettiin työsuojelutarkastuksella, jolla havaittiin puutteita muun muassa työtelineissä, putoamissuojauksessa sekä putoamissuojauksen suunnittelussa.
Antalet blanketter för anmälan och tillstånd gällande djurhållning i regionförvaltningsverkets e-tjänst har ökat20.12.2024 12:00:00 EET | Pressmeddelande
För djurhållning och annan verksamhet som omfattar djur finns många olika anmälnings- och tillståndsförfaranden. Dessa omfattar bland andra anmälan om djurhållning, till exempel anmälan om yrkesmässig och storskalig djurhållning eller avslutande av sådan verksamhet samt ansökan om intyg och tillstånd för viss verksamhet.
Eläintenpidon ilmoituksiin ja lupiin liittyvä sähköisen palvelun valikoima on laajentunut aluehallintovirastossa20.12.2024 12:00:00 EET | Tiedote
Eläintenpitoon ja eläinsektorilla toimimiseen liittyy monenlaisia ilmoitus- ja lupamenettelyjä. Näihin kuuluvat esimerkiksi eläintenpitoon liittyvät ilmoitukset, kuten ammattimaiseen tai laajamittaiseen eläinten pitoon tai sen lopettamiseen liittyvä ilmoitus sekä todistusten ja lupien hakemien tiettyihin toimintoihin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme