Suolistosyöpäseulontaan osallistuminen putosi selvästi – miehet ja helsinkiläiset alittivat erinomaisuuden rajapyykin
Suolistosyövän seulonnan osallistumisaktiivisuus putosi vuonna 2023 liki kolme prosenttiyksikköä verrattuna edellisvuoteen.

Suolistosyöpäseulontatestin teki viime vuonna 74,4 % seulontaan kutsutuista.
– Pudotus on melko iso, eikä selity pelkällä satunnaisvaihtelulla. Osallistumisaktiivisuudessa voidaan lisäksi pitää 70:ää prosenttia tietynlaisena erinomaisuuden kriteerinä, ja nyt se alittui miehillä. Rajan alle jäätiin kokonaisuudessaan myös Helsingin kaupungissa ja Kymenlaakson hyvinvointialueella, kertoo suolistosyövän seulonnan kehittämispäällikkö Aapeli Nevala Suomen Syöpärekisteristä.
– Isossa kuvassa osallistuminen on edelleen huippuluokkaa Euroopassa.
Ahkerinta suolistosyöpäseulontaan osallistuminen oli Etelä-Savossa (77,8 %). Naiset (78,8 %) olivat jälleen selvästi miehiä (69,7 %) innokkaampia testin palauttajia, vaikka seulontaikäisillä miehillä suolistosyöpä on selvästi yleisempi. Naisista noin neljä ja miehistä vajaa seitsemän prosenttia sai positiivisen testituloksen, eli he päätyivät ulosteesta löytyneen veren vuoksi jatkotutkimusarvioon.
– Miesten kannattaisi aktivoitua seulontatestin palautusrintamalla, sillä heille se on useammin aiheellinen, Nevala lisää.
Tiedot perustuvat Syöpärekisterin uuteen ennakkotilastoon. Tiedotteen liitteenä ovat hyvinvointialuekohtaiset osallistumistilastot.
Kohdunkaulasyövän seulonnan osallistumisaste parani hieman
Kohdunkaulan syövän seulonnan osallistumisaktiivisuus nousi vuosien 2022 ja 2023 välillä vajaan prosenttiyksikön.
– Vuosien välillä on aina pientä heiluntaa, ja tämä selittynee ihan satunnaisvaihtelulla, toteaa kohdunkaulan syövän seulonnan kehittämispäällikkö Veli-Matti Partanen Suomen Syöpärekisteristä.
Myös kohdunkaulan syövän seulontaohjelmassa nuoret osallistuivat vanhempia selvästi heikommin. 30-vuotiailla osallistumisaktiivisuus oli 65,4 % ja 60-vuotiailla puolestaan 75,5 %. Seulontaan osallistuneista vajaat kuusi prosenttia ohjattiin riskiryhmäseulontaan ja noin yksi prosentti sai lähetteen jatkotutkimuksiin.
Niin sanottua riskiryhmäseulontaa järjestetään aiemmin lievästi poikkeavan seulontalöydöksen saaneille. Kohdunkaulan syövän seulonnassa jatkotutkimuslähetteitä tehtiin yhteensä noin 5 800, joista lähes 3 500 riskiryhmäseulonnassa.
Viime vuonna jo 80 % seulonnasta toteutettiin HPV-testillä papatestin sijaan ja tämä on merkittävästi lisännyt tehtyjen jatkolähetteiden määrää. Kaksi viidestä riskiryhmäseulontaan osallistuneesta lähetetään kohdunsuun tähystykseen eli kolposkopiaan, koska HPV-testi on riskiryhmäseulonnassakin positiivinen.
Ennakkotilastot julkaistaan vain kohdunkaulan ja suolistosyövän seulonnan osallistumisaktiivisuudesta, sillä rintasyöpäseulontatietoja kerätään tällä hetkellä Syöpärekisteriin kerran vuodessa. Vuoden 2023 seulontatilastot julkaistaan koko laajuudessaan keväällä 2025.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Aapeli NevalaKehittämispäällikkö, suolistosyövän seulontaSuomen Syöpärekisteri
Puh:044 536 4365aapeli.nevala@cancer.fiVeli-Matti PartanenKehittämispäällikkö, kohdunkaulasyövän seulontaSuomen Syöpärekisteri
Puh:050 5966 367veli-matti.partanen@cancer.fiNina AiristoViestinnän asiantuntijaSyöpäjärjestöt
Puh:050 560 4334nina.airisto@cancer.fiKuvat
Liitteet
Syöpäjärjestöt on Suomen suurin potilas- ja kansanterveysjärjestö, joka edistää hyvinvointia ja terveyttä. Tuotamme ja tarjoamme tietoa, tukea ja toivoa. Tavoitteena on ehkäistä syöpää sekä luoda sairastuneille ja heidän läheisilleen hyvän elämän edellytyksiä syövästä huolimatta.
Syöpäjärjestöt on yhteisnimitys Suomen Syöpäyhdistykselle ja Syöpäsäätiölle, joka on merkittävin yksityinen syöpätutkimuksen rahoittaja Suomessa. Suomen Syöpäyhdistykseen kuuluu 12 alueellista syöpäyhdistystä ja kuusi valtakunnallista potilasjärjestöä sekä tutkimuslaitos Suomen Syöpärekisteri. Suomen Syöpäyhdistys ylläpitää THL:n viranomaisrekisteriä, syöpärekisteriä, joka sisältää syöpätautien rekisterin sekä kansallisten syöpäseulontojen rekisterit.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Syöpäjärjestöt
Nuorten nikotiinituotteiden käyttö kääntyi nousuun – tarve lopettamisen tuelle kasvaa2.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Syöpäjärjestöt tarjoaa vaikuttavia keinoja nikotiinituotteiden käytön lopettamiseen. Järjestöjen työn ansiosta nuorille on tarjolla matalan kynnyksen apua, jota ei aina ole muuten saatavilla.
Suomalaiset hyvin tietoisia elintapojen vaikutuksesta syöpäriskiin19.3.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Syöpäjärjestöjen teettämään kyselytutkimukseen vastanneista 95 % uskoo, että elintavoilla on merkittävä vaikutus syöpäriskiin.
Uusi suositus: Rintasyövän seulonta laajennettava 46–74-vuotiaisiin13.3.2025 11:00:00 EET | Tiedote
Kansallinen syöpäseulontojen ohjausryhmä ehdottaa rintasyövän seulonnan laajentamista nykyisestä 50–69-vuotiaiden kohdeikäryhmästä 46–74-vuotiaisiin.
Kyselyselvitys: Joka kolmas syöpäpotilas kokee diagnoosin viivästyneen12.3.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Sairastuneet ovat sitoutuneita ja tyytyväisiä omaan syöpähoitoonsa. He myös arvostavat terveydenhuollon ammattilaisten työtä. Tulokset käyvät ilmi Suomen Syöpäpotilaat ry:n vuodenvaihteessa 2024–2025 toteuttamasta Diagnoosi, syöpähoito ja seuranta -kyselystä (684 vastausta).
Nuorten naisten HPV-tietoisuus pääosin hyvällä tasolla10.3.2025 11:00:00 EET | Tiedote
Suomessa on osallistujille ilmainen kohdunkaulasyövän seulontaohjelma, mutta seulontaohjelman ulkopuoliset testit ovat yleisiä varsinkin nuorilla naisilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme