Asennetutkimus: 70 prosenttia lappilaisista toivoo avoimempaa suhtautumista investointeihin
Lappilaiset suhtautuvat investointeihin myönteisesti, mutta investointien vaikutukset luonnolle herättävät huolta. Tämä selviää Lapin kauppakamarin teettämästä asennetutkimuksesta.
Lapin kauppakamari teetätti syksyllä tutkimusyhtiö Verianilla investointeihin liittyvän asennetutkimuksen. Tutkimukseen osallistui yli tuhat lappilaista. Laajassa tutkimuksessa selvitettiin ensimmäistä kertaa lappilaisen aikuisväestön suhtautumista eri toimialojen investointeihin.
”Lappi on alueena kiinnostava ja vaativa kyselytutkimuksen kohde, sillä parin suuren kaupunkialueen vastapainona ovat väkimäärältään hyvin pienet kunnat. Lapin kauppakamarin tutkimuksessa keskityimme erityisesti siihen, että tulokset edustavat kaikentyyppisiä seutuja koko maakunnan alueella”, kertoo Verianin tutkimusjohtaja Mikko Hormio.
Lappilaisten asenteita haluttiin selvittää, koska Lapissa on iso investointipotentiaali. Uusien investointien toteuttaminen on Lapille kohtalon kysymys: ilman investointeja Lapissa elämisen edellytykset jäävät heikoiksi. Lapin kauppakamari pitää tärkeänä, että samalla kun investointeja vauhditetaan, pidetään huolta siitä, että kehitys on lappilaisten mielestä oikeansuuntaista ja kestävää.
Matkailu nähdään nyt ja tulevaisuudessa tärkeänä
Tutkimuksessa lappilaiset pitivät matkailua ylivoimaisesti tärkeimpänä toimialana Lapin taloudelle sekä nyt että kymmenen vuoden kuluttua.
Eniten vastaajat uskovat energiantuotannon merkityksen kasvuun seuraavan kymmenen vuoden aikana. Teollisuuden merkitys nousee kaupungeissa ja kaivostoiminnan merkitys puolestaan muualla Lapissa.
“Tilastojen mukaan teollisuus on Lapin suurin toimiala, mutta lappilaiset listaavat sen mielikuvissaan paljon alemmaksi. Tämän on mielenkiintoinen tulos, koska se kuvastaa sitä, ettei teollisuuden roolia Lapin taloudessa hahmoteta. Osaltaan tähän vaikuttaa varmasti teollisen toiminnan huomattava keskittyminen Meri-Lappiin", toteaa Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja Liisa Ansala.
Yleisesti tarkasteltuna lappilaiset ovat investointimyönteisiä. 70 prosenttia kokee, että Lapin ja lappilaisten tulisi olla nykyistä avoimempia investoinneille. Vastaajista 65 prosenttia toivoo kotiseudulleen investointeja teollisuuteen, 63 prosenttia energiaan ja 61 prosenttia matkailuun.
Suhtautuminen eri toimialojen investointeihin eroavat jonkin verran eri seutukuntien välillä. Esimerkiksi Tunturi-Lapissa ja Pohjois-Lapissa ei toivota teollisia tai energiahankkeita yhtä usein kuin muilla alueilla. Rovaniemen seutukunnassa taas ollaan vähiten halukkaita saamaan uusia kaivos- tai matkailuinvestointeja.
Rovaniemeläisten suhtautuminen matkailuinvestointeihin saattaa heijastella esimerkiksi keskustelua Airbnb-toiminnan hyväksyttävyydestä ja matkailun kasvusta.
”Pitäisi ottaa huomioon, että tekemällä investointeja majoitusliikkeissä ja ohjelmapalveluyrityksissä saadaan entistä useampi matkailija juuri heille suunniteltujen palvelujen pariin. Tämä myös edistää kestävyyttä”, toteaa Lapin kauppakamarin vaikuttamisen ja edunvalvonnan johtaja Hanna Baas.
Investointien haittavaikutukset luonnolle mietityttävät
Yli puolet lappilaisista ei hyväksyisi paikallisia haittavaikutuksia luonnolle, vaikka siten saataisiin toteutettua Lapille tärkeitä investointihankkeita. Vajaa neljäsosa vastaajista on valmis hyväksymään paikallisia luontohaittoja.
Lapin kauppakamarin näkemyksen mukaan tuloksista tulee hyvin esiin lappilaisten arvostus luontoa kohtaan. Asenteissa on myös hieman ristiriitaa – investointeja kyllä halutaan kotiseudulle, muttei niiden haittoja.
”Mistä tahansa ihmisen toiminnasta syntyy joitakin paikallisia luontovaikutuksia. Avainasia on negatiivisten vaikutusten minimointi ja kompensointi sekä positiivisten vaikutusten tuottaminen ja mahdollisimman korkean arvonlisän luominen alueelle. Vaikutusten kokonaiskuva ratkaisee”, Baas muistuttaa.
Kaivostoiminta jakaa lappilaisia
Kaivosinvestoinnit jakoivat lappilaisten asenteita eniten. Reilusti yli puolet pitää kaivosinvestointeja Lapille tärkeänä mahdollisuutena, mutta osa kokee kaivosinvestoinnit uhkana.
”Kaivostoiminnan osalta mielipiteet ovat polarisoituneet. Jatkossa keskusteluyhteyttä ja rakentavaa vuorovaikutusta tulee rakentaa johdonmukaisesti. Se mikä tiedetään ja tunnetaan, on hyväksyttävämpää. Kaivostoiminta on yleisesti hyväksytympää paikkakunnilla, joissa on jo kaivoksia”, kertoo Liisa Ansala.
Kaivosinvestointeja omalle kotiseudulleen toivoi 36 prosenttia. 44 prosenttia suhtautui kriittisesti kaivosinvestointeihin, mutta jopa 20 prosenttia ei ole muodostanut kantaansa. Miehet toivoivat kaivoksia kotiseudulleen selvästi naisia useammin. Miehet myös näkivät kaivostoiminnassa enemmän hyötyjä niin itselle kuin koko Lapille.
Työmahdollisuudet hyötyjen ykkösenä
Lähes kaikki vastaajat pitivät investointien suurimpana hyötynä uusien työmahdollisuuksien syntymistä. Muiksi hyödyiksi koettiin palvelujen pysyminen alueella, liikenneyhteyksien kehittyminen ja verotulojen syntyminen alueelle.
Matkailuun ja julkiseen sektorin investointien arvioitiin tuottavan itselle henkilökohtaisesti eniten hyötyä. Naiset pitivät julkisen sektorin, kuten kunnan ja hyvinvointialueen, investointeja itselleen hyödyllisempänä kuin miehet. Miehet taas arvioivat kaivostoiminnan ja teollisuuden investointien hyödyttävän itseään naisia useammin.
Asennetutkimuksen tulosten mukaan lappilaiset suhtautuvat investointien edistämiseen positiivisesti: 67 prosenttia toivoo joustavampaa sääntelyä investointien edistämiseksi. 63 prosenttia näkee, että julkisia panostuksia tulisi tehdä enemmän, jotta Lappiin saadaan teollisia investointeja.
Kuntapäätöksenteolla on iso merkitys. Keskustelua pitää pystyä käymään avoimesti ja faktojen pohjalta. Lapin kauppakamari toivoo investointipuhetta myös ensi kevään kuntavaaleihin.
”Toivomme kuntien pohtivan, onko päätöksenteko johdonmukaista ja sujuvaa, miten investointeihin ja liiketoiminnan kasvuun suhtaudutaan. Investointien osalta kunnissa tarvitaan nyt aktiivista edelläkävijyyttä,” summaa Ansala.
Mikä asennetutkimus?
- Lapin aikuisväestön suhtautuminen alueen investointeihin -tutkimuksen toteutti Lapin kauppakamarin toimeksiannosta tutkimusyhtiö Verian.
- Tiedonkeruu toteutettiin 20.8.–23.9. välisenä aikana verkkopaneelina, jota täydensi puhelimitse tehty kysely.
- Puhelinkyselyllä tasoitettiin vastausten alueellista jakaumaa.
- Kyselyyn vastasi yhteensä 1019 henkilöä. Tulokset on vakioitu vastaamaan Lapin sukupuoli- ja ikäjakaumaa sekä seutukuntia.
- Tutkimuksen tuloksia esitellään perjantaina 1.11. klo 9–11 webinaarissa. Osallistumislinkkiä voi halutessa tiedustella osoitteesta hanna.baas@chamber.fi.
- Kyselyn materiaalit julkaistaan verkossa 1.11. klo 9.
- Kysely toteutettiin osana Lapin faktat -hanketta, joka on toteutettu Lapin liiton AKKE-rahoituksella.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Liisa AnsalaToimitusjohtajaLapin kauppakamari
Puh:044 577 7514liisa.ansala@chamber.fiHanna BaasJohtaja, vaikuttaminen ja edunvalvontaLapin kauppakamari
Puh:040 665 8720hanna.baas@chamber.fiMikko HormiotutkimusjohtajaVerian
Puh:050 555 0432mikko.hormio@verian.fiTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lapin kauppakamari
Vuoden jäsenyritykseksi Tornion Panimo ja Vuoden kauppakamarilaiseksi Riitta Rissanen28.11.2024 18:41:32 EET | Tiedote
Lapin kauppakamarin syyskokous pidettiin 28.11. Rovaniemellä. Tilaisuudessa tehtiin luottamushenkilövalinnat vuodelle 2025 ja palkittiin ansioituneita jäseniä sekä jäsenyrityksiä.
Selvitys: Vain puolet yrityksistä kouluttaa hallituksen jäseniään13.11.2024 08:07:00 EET | Tiedote
Selvityksen mukaan lappilaisten yritysten hallitustyöskentelyssä on vankkaa osaamista, mutta kehitystarpeita on erityisesti strategisen suunnittelun, talouden hallinnan ja vastuullisuuden alueilla.
Kysely: suhdannenäkymät parantuneet, Lappi yhä muuta maata positiivisempi9.10.2024 07:00:00 EEST | Tiedote
Kauppakamarien lokakuun suhdannekyselyn mukaan yritysten näkemykset suhdannetilanteesta ovat parantuneet. Lapissa tulevaisuuden suhdannenäkymät ovat myönteiset pienestä laskusta huolimatta.
Verohallinnon säästöt rasittavat matkailua – satojen kilometrien matkat verotoimistoon kohtuuttomia13.9.2024 09:33:40 EEST | Tiedote
Verohallinto on vähentänyt Lapissa toimipisteitään lakkauttamalla Kittilän ja Ivalon toimipisteet. Toimipisteiden lakkauttaminen vaikeuttaa jopa yli 500 sesonkityöntekijän työn aloittamista.
Selvitys: kolmasosa Lapin liikevaihdosta riippuu lentoliikenteestä4.9.2024 12:00:00 EEST | Tiedote
Lentoliikenteellä on merkittävät taloudelliset vaikutukset. Lapissa lentoliikenteestä riippuvaista liikevaihtoa on 6,7 miljardia euroa. Panostukset lentoliikenteen kehittämiseen maksavat itsensä moninkertaisesti takaisin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme