Työterveyslaitos

Selvitys: Digivihreä siirtymä muuttaa työelämää monella tavoin

Jaa

Työterveyslaitoksen selvityksen mukaan digivihreä siirtymä luo mahdollisuuksia työn laadun kehittämiseen, mutta tuo mukanaan myös jännitteitä ja ristiriitoja. Selvitys kuvaa digivihreän siirtymän vähemmän tutkittuja työelämävaikutuksia.

Työterveyslaitoksen mediatiedote 4.11.2024

Digivihreän siirtymän työelämävaikutukset näyttävät ennusteiden mukaan maltillisilta lähivuosina, mutta pidemmällä aikavälillä ne voivat olla mullistavia, käy ilmi Työterveyslaitoksen selvityksestä.  

Työelämässä digivihreä siirtymä tarkoittaa vihreän siirtymän toteuttamista siten, että hyödynnetään uusia digiratkaisuja esimerkiksi tuotteiden, palveluiden, työtapojen ja työympäristöjen kehittämiseen. Digiratkaisujen avulla voidaan muun muassa mitata ja parantaa prosessien ekologista kestävyyttä, optimoida toimitilojen energiatehokkuutta ja ennakoida tuotteiden ja palveluiden kysyntää. 

Digivihreällä siirtymällä on työllisyysvaikutuksia sekä asiantuntijatyöhön että työntekijäammatteihin

Digivihreän siirtymän kokonaistaloudelliset vaikutukset työllisyyteen ovat ennusteiden perusteella pikemminkin positiivisia kuin negatiivisia. 

Työllisyyttä lisäävät ja vähentävät vaikutukset voivat kuitenkin kohdistua eri tavoin eri toimialoille, eri alueille, eri ammatteihin ja eri organisaatioihin. 

– Tämä voi yleisen ilmastoahdistuksen rinnalla synnyttää ahdistusta, jännitteitä ja vastarintaa siirtymää kohtaan sen ennakoitujen työmarkkinavaikutusten takia, sanoo tutkimusprofessori Tuomo Alasoini Työterveyslaitoksesta.

Digivihreän siirtymän voi ennakoida voimistavan korkeaa osaamista vaativan asiantuntijatyön kysynnän kasvua. Jatkossa tarvetta voi olla etenkin osaamiselle, jossa yhdistyy sekä korkea teknologia- että ympäristöosaaminen. Myös siirtymän edellyttämien investointien parissa työskentelevien työntekijäammattien kysyntä voi kasvaa esimerkiksi teollisuudessa, rakentamisessa ja erilaisessa huoltotoiminnassa. Samaan aikaan se voi johtaa myös toimintojen alasajoihin ja lakkauttamisiin esimerkiksi energiantuotannossa ja teollisuudessa.

Molemmat mainitut digivihreän siirtymän keskiössä olevat ryhmät ovat perinteisesti olleet miesvaltaisia.

– Huolestuttava kehityspiirre on työvoiman tarjonnan väheneminen ikäluokkien pienentyessä. Ongelmaa syventää koulutustason nousun pysähtyminen ja miesten koulutusvajeen kasvu naisiin nähden, jotka molemmat voivat entisestään vaikeuttaa työvoiman löytymistä digivihreän siirtymän myötä kasvussa oleviin ammatteihin, Alasoini sanoo.  

Sosiaalinen oikeudenmukaisuus tulee huomioida siirtymässä

Digivihreässä siirtymässä ei ole kyse vain ekologisen kestävyyden vahvistamisesta, vaan siihen kytkeytyy myös tärkeä sosiaalinen ulottuvuus. Oikeudenmukaisuus on keskeinen tekijä digivihreän siirtymän toteutumiseen työpaikoilla. Pitkällä aikavälillä se voi heijastua myös työpaikkojen tuottavuuteen ja henkilöstön hyvinvointiin. 

– Keskeistä on, kuinka eri ryhmät kykenevät osallistumaan siirtymän toteuttamiseen, miten siirtymä heijastuu työelämässä olevien hyvinvointiin ja kuinka oikeudenmukaisiksi sen vaikutukset työelämässä koetaan, Alasoini sanoo. 

Siirtymää voidaan edistää myös tavoilla, jotka lisäävät eriarvoisuutta työelämässä. Siksi on tärkeää, että niin tutkimuksessa kuin laajemmin yhteiskunnallisessa keskustelussa ja päätöksenteossa digivihreän siirtymän toteutustapaa ja vaikutuksia tarkastellaan riittävän monipuolisesti myös siirtymän sosiaalisen ulottuvuuden osalta. 

Lisätiedot

Lue lisää

Tutustu myös

  • Selvitys on osa Digivihreän siirtymän ymmärtäminen ja tukeminen osana työhyvinvointia -tutkimushanketta.
  • Hankkeen tavoitteena on lisätä ymmärrystä digivihreän siirtymän mahdollisuuksista, haasteista ja työelämävaikutuksista hyödynnettäväksi poliittisessa päätöksenteossa, laajoissa kehittämisohjelmissa ja työorganisaatioiden omassa kehittämistyössä. 
  • Seuraa tutkimuksen etenemistä ja tuloksia: Digivihreän siirtymän ymmärtäminen ja tukeminen osana työhyvinvointia | Työterveyslaitos (ttl.fi)

Ilmoittaudu Kestävä digisiirtymän johtaminen -työpajaan 21.11.

  • Järjestämme asiantuntijatyöpajan digisiirtymästä osana Työterveyslaitoksen Kestävyyspiknik-sarjaa torstaina 21.11. Työpaja on suunnattu työelämän vaikuttajille, asiantuntijoille ja tutkijoille. Tule mukaan keskustelemaan siitä, miten ekologisen, sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden tavoitteet tulisi huomioida työpaikan digitaalisessa muutoksessa.
  • Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan: Tervetuloa Kestävyyspiknikille! | Työterveyslaitos (ttl.fi)

    Avainsanat

    Yhteyshenkilöt

    Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet

    Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fi

    Linkit

    Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.

    Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.

    Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.

    Lisätietoja:

    Tietoa meistä 

    Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot, mediakalenterin ja aiemmat tiedotteemme.

    Tilaa uutiskirjeemme suoraan sähköpostiisi.

    X: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)

    Työterveyslaitoksen logo.

    Muut kielet

    Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

    Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

    Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos

    Työsuojelupäivillä 14.–15.1.2025 otetaan lähtölaukaus turvallisempaan digityöhön19.11.2024 12:38:20 EET | Kutsu

    Työsuojelupäivillä syvennytään siihen, miten teknologisilla ratkaisuilla voidaan parantaa työterveyttä ja työturvallisuutta. Tampere-talossa kuullaan tammikuussa ajankohtaisia puheenvuoroja ja käytännönläheisiä esimerkkejä työpaikoilta sekä käydään yhteistä keskustelua. Työterveyslaitos kutsuu työsuojelun parissa työskentelevät ja teemoista kiinnostuneet päivittämään tietonsa ajankohtaisaiheista.

    Työpuntari-rekommendationer: Inom social- och hälsovårdsbranschen måste arbetstagarna själva involveras starkt i utvecklingsarbetet14.11.2024 08:30:00 EET | Pressmeddelande

    I välfärdsområdena behövs ett flertal åtgärder för att förbättra social- och hälsovårdssektorns dragkraft och hållkraft. Arbetshälsoinstitutets Työpuntari har publicerat rekommendationer i tre punkter för välfärdsområden. I rekommendationerna betonas behovet av att förnya metoderna för utveckling av arbetet och att i större utsträckning koncentrera utvecklingsarbetet till arbetsenheterna.

    Työpuntari recommendations: Employees in the social welfare and health care sector must be closely involved in development work14.11.2024 08:30:00 EET | Press release

    Tähän Numerous measures are needed in the wellbeing services counties to improve the attractiveness and retention of the social welfare and health care sector. Three recommendations for wellbeing services counties were published in the Finnish Institute of Occupational Health’s Työpuntari. The recommendations highlight the need to reform work development and to focus development more on work units.

    Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

    Tutustu uutishuoneeseemme
    World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye