Arvostettu ERC-rahoitus Maan magneettikentän heikkenemisten ja kääntymisten tutkimukseen
Euroopan tutkimusneuvosto (ERC) myönsi 10 miljoonan rahoituksen projektille, joka tutkii Maan magneettikentän muutosten vaikutuksia ilmakehään ja elinympäristöön. Tavoitteena on selvittää, kuinka vakavia magneettikentän vaihtelujen ja kääntymisten seuraukset voivat olla.
Magneettikenttä suojaa maapalloa haitalliselta avaruussäteilyltä ja auringonpurkauksilta. Tiedetään kuitenkin, että magneettikenttä ei ole vakaa, ja sen voimakkuus vaihtelee. Joskus kenttä voi kokonaan kääntyä, eli magneettinen pohjoisnapa ja etelänapa vaihtavat paikkaa. Prosessin aikana kentän voimakkuus heikkenee merkittävästi. Näitä tapahtumia kutsutaan geomagneettisiksi ekskursioiksi eli vaihteluiksi, ja niillä on voinut olla suuri merkitys olosuhteille, joissa elämä on kehittynyt.
Yksi viimeisimmistä vaihteluista tapahtui noin 41 000 vuotta sitten, jolloin magneettikenttä kääntyi päinvastaiseksi vain kahdessasadassa vuodessa. Käännöksen aikana kentän voimakkuus heikkeni noin 5 prosenttiin nykyisestä. Neljänsadan vuoden kuluttua navat vaihtoivat paikkansa takaisin.
Menneiden ja tulevien magneettikentän heikkenemisten ja kääntymisten seuraukset Maan ilmakehään, ympäristöön ja eliöstöön saattavat olla dramaattisia, mutta ne ovat tällä hetkellä suurelta osin tuntemattomia. Seuraukset voivat olla vakavia nykyaikaiselle, pitkälle teknologisoituneelle yhteiskunnallemme.
Uuden tutkimusprojektin Oulun yliopiston ryhmä mallintaa Maan magneettikentän epätavallisia tiloja ja säteily-ympäristöä. Ryhmää johtaa professori Ilya Usoskin: ”Selvitämme millainen on säteilykuvio maanläheisessä avaruudessa, ja miten se vaikuttaisi teknologiseen yhteiskuntaamme. Olisiko esimerkiksi revontulia, ja missä ne sijaitsisivat magneettikentän kääntymisten aikana?”
”Maan magneettikentän kääntymisten aikana Auringon aktiivisuus saattaa vaihdella hyvin hiljaisista jaksoista äärimmäisen aktiivisiin. Nämä vaihtelut täytyy ottaa huomioon, jotta magneettikentän muutoksien vaikutuksia voidaan luotettavasti arvioida”, professori Emilia Kilpua kuvailee. Kilpua vetää Helsingin yliopiston Auringon kaasukehää ja heliosfääriä mallintavaa tutkimusryhmää.
Projektissa tarkastellaan Aurinko–Maa-systeemiä kokonaisvaltaisesti, erilaisia malleja yhdistellen. Näin voidaan tutkia magneettikentän kääntymisten vaikutuksia erilaisissa ilmasto-olosuhteissa ja erilaisten Auringon aktiivisuusjaksojen aikana. Tutkimuksessa käytetään myös ennennäkemättömän tarkkoja paleomagneettisia tallenteita ja uusia malleja.
”Hankkeen tuloksilla on vaikutuksia myös muihin tieteenaloihin, kuten planeettojen ja eksoplaneettojen tutkimukseen tai evoluutiobiologiaan. Tutkimus edistää myös elämän kehittymisen olosuhteiden ymmärtämistä”, Usoskin summaa. Tuloksilla voidaan tukea teknologista kehitystä avaruuteen ja satelliitteihin pohjaavassa viestinnässä ja navigoinnissa.
Uusi GERACLE-niminen tutkimusprojekti kestää kuusi vuotta. Oulun ja Helsingin yliopistojen lisäksi tutkijoita osallistuu Wienin luonnonvara- ja biotieteiden yliopistosta, ja projektia johtaa Saksan geotieteiden tutkimuskeskus. Projektin saamasta 10 miljoonan euron rahoituksesta sekä Oulun että Helsingin yliopistojen osuudet ovat kaksi miljoona euroa.
Suomeen on tähän mennessä myönnetty vain kolme muuta ERC Synergy Grant -rahoitusta, ja tämä rahoitus on ensimmäinen Oulun yliopistolle.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Professori Ilya Usoskin, 050 3441247, Ilya.Usoskin@oulu.fi, Oulun yliopisto, avaruusilmaston tutkimusryhmä
Professori Emilia Kilpua, 0504155358, emilia.kilpua@helsinki.fi, Helsingin yliopisto
Viestintäasiantuntija Kaisu Koivumäki, 050 4344261, kaisu.koivumaki@oulu.fi, Oulun yliopisto
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Suomen kielen opiskelu auttaa muualta muuttaneita integroitumaan yhteisöön – Anne Koskela palkittiin tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisestä22.11.2024 09:55:00 EET | Tiedote
Oulun yliopiston vuoden 2024 tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuspalkinto myönnettiin lehtori Anne Koskelalle suomi toisena kielenä -opintojen kehittämisestä Oulun yliopistossa ja kansallisesti. Opintojen tavoitteena on paitsi opettaa suomen kieltä ja kulttuuria myös helpottaa osallistujien integroitumista Suomeen, Ouluun ja yliopistoyhteisöön.
Epäonnistumisen pelko estää naisia ryhtymästä yrittäjiksi22.11.2024 05:49:00 EET | Tiedote
Uusi tutkimus korostaa yrittäjyyspotentiaalin sukupuolieroja Suomessa viime vuosikymmeninä. Miehet raportoivat yleensä suurempaa luottamusta omiin tietoihinsa, taitoihinsa ja kokemukseensa yrityksen perustamisessa. Sukupuoliero ei ole kaventunut 2000-luvulla.
Lunta rakastava tutkija Charlotte Ditlevsen ei myrskystä pillastu - Oulun yliopiston tutkija selvittää lumen elinkaarta: ”Elintärkeää tietoa vesivarannoista”21.11.2024 11:17:44 EET | Tiedote
Hydrologi Charlotte Ditlevsenin mukaan on korkea aika oppia ymmärtämään, miten suuri merkitys lumella on veden saatavuuden kannalta.
Pimeää diversiteettiä valaisemaan – Tutkijat tavoittelevat läpimurtoa uusien lajien kuvaamisessa21.11.2024 10:17:00 EET | Tiedote
Oulun yliopiston koordinoima kansainvälinen tutkimushanke pyrkii ratkaisemaan lajintunnistuksen kriisin nopeasti kehittyneiden dna-teknologioiden avulla. Tavoitteena on erottaa, tunnistaa ja kuvata kymmeniä tuhansia lajeja, jotka nykyisten menetelmien hitauden vuoksi jäisivät ehkä vuosisadoiksi kokonaan tuntemattomiksi.
Varhaislapsuuden maatilaympäristö suojaa atooppiselta sairastavuudelta vielä keski-iässä21.11.2024 05:55:00 EET | Tiedote
Asuminen maatilaympäristössä imeväisikäisenä voi suojata atooppisilta sairauksilta, kuten allergiselta nuhalta, allergiselta silmätulehdukselta sekä atooppiselta monisairastavuudelta, ja suojavaikutus näkyy vielä keski-iässä. Tulos käy ilmi Oulun yliopistossa 22. marraskuuta väittelevän lääketieteen lisensiaatti Anna Haaralan väitöstutkimuksesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme