SAK:n hallitus: Neuvottelupöydissä työntekijöiden vuoro
SAK:n hallitus muistuttaa työnantajia, että keskinäiset neuvottelut ovat tapa aikaansaada kestävää kasvua ja reilua työelämää. Neuvottelupöydässä ei voi myöskään piiloutua Orpon-Purran hallituksen selän taakse.
Työnantajien on aika näyttää kantavansa vastuuta oman pärjäämisensä lisäksi työntekijöidensä pärjäämisestä ja siten koko maan taloudesta. Pahin ongelma on SAK:laisten ammattiliittojen näkökulmasta työntekijöiden rapistunut ostovoima.
– Palkansaajat ovat palkankorotuksensa ansainneet. Työntekijöiden ostovoima pitää myös talouden pyörät pyörimässä. Kotimarkkinat ovat ylläpitäneet hentoista talouskasvuamme. Kasvun vahvistaminen vaatii, että ihmisillä on varaa kuluttaa ja uskoa tehdä hankintoja. Kurjistamisen kierteen on loputtava ja luottamusta tulevaisuuteen luotava palkankorotuksilla, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta korostaa.
SAK:n hallitus muistuttaa, että minkä maan hallitus on rikkonut, työmarkkinaosapuolten on korjattava. Työehtojen parantamisen lisäksi työehtosopimusneuvottelijoiden harteilla on sopimiseen ja neuvotteluun perustuvan mallin vahvistaminen.
SAK:laiset liitot puolustavat jäsentensä etuja ja toimeentuloa hallituksen toimilta työehtosopimusneuvotteluissa. Orpon-Purran hallituksen lakimuutokset heikentävät toimeentuloa ja työelämän turvaa. Liittojen on työehtosopimuksilla oikaistava hallituksen lakimuutosten vaikutuksia työntekijöiden oikeuksiin ja työehtoihin.
– Työnantajat sen sijaan ovat saaneet Orpon-Purran hallitukselta kaiken toivomansa. Neuvottelupöydässä tilanne on toinen. Selkävoitoilla ei ratkaisuja rakenneta ja sopimuksia solmita. Työnantajien on syytä ottaa neuvottelut tosissaan ja vakavasti, Jarkko Eloranta sanoo.
Hallitukselta työnantajille annettua hyvää on ulotettava myös työntekijöille eli heille, jotka viime kädessä tuloksen tekevät. Neuvottelujen pitkittäminen ja palkansaajien esittämien asioiden ohittaminen vain vaikeuttavat ratkaisujen aikaansaamista.
SAK:n hallitus korosti jälleen, että SAK:laiset ammattiliitot menevät yhdessä työehtosopimusneuvotteluihin. Ammattiliitot ovat sitoutuneet tekemään yhteistyötä ja edistämään työntekijöiden etuja yhteisrintamassa.
Hallitus totesi esimerkiksi jatkavansa järjestöllisten toimien valmistelua työehtosopimusneuvottelujen vauhdittamiseksi.
– Tämäkin vaihtoehto saattaa tulla eteen, vaikka toki toivomme, että asiat ratkeavat neuvottelupöydässä. Vastuu tästä ei ole vain ay-liikkeellä, vaan myös neuvottelupöydän toisella puolella, Eloranta muistuttaa.
SAK:laiset ammattiliitot ovat päättäneet yhdessä varmistaa, että tällä neuvottelukierroksella liittojen kaikissa työehtosopimuksissa saavutetaan työehtoja parantavat ratkaisut ja oikeudenmukaiset palkankorotukset: #VoitollaTyöhön
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jarkko Elorantapuheenjohtaja
Puh:020 774 0100Tilaa SAK:n uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa sähköpostiisi joka toinen viikko: https://www.sak.fi/uutiskirje.
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK edustaa 18:aa ammattiliittoa ja yli 800 000:ta jäsentä. Tehtävämme on rakentaa inhimillistä, turvallista ja oikeudenmukaista työelämää. Siitä syntyy luottamusyhteiskunta, joka lisää työn tekijöiden uskoa tulevaisuuteen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Industrifackets Riku Aalto: Målet är en löneförhöjning på 10 procent13.11.2024 10:09:48 EET | Pressmeddelande
Medlemsföreningarna i Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC meddelar att de siktar på en löneförhöjning på 10 procent. Målet är 6 procent det första året, en ökning i månadslönen på minst 150 euro. Det andra året är målet 4 procent, en ökning i månadslönen på minst 100 euro.
Teollisuusliiton Riku Aalto: Palkankorotustavoitteemme on 10 prosenttia13.11.2024 10:08:48 EET | Tiedote
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:n jäsenliitot kertovat tavoittelevansa kymmenen prosentin palkankorotusta. Tavoitteena on ensimmäiselle vuodelle 6 prosenttia, vähintään 150 euroa kuukausipalkkaan. Toiselle vuodelle tavoitteena on 4 prosenttia, vähintään 100 euroa kuukausipalkkaan.
COP29: Työntekijät tarvitsevat ilmastorahoitusta oikeudenmukaisen siirtymän edistämiseen11.11.2024 07:27:00 EET | Tiedote
Uusi kunnianhimoinen pitkän aikavälin sopu ilmastorahoituksesta on SAK:n, Akavan ja STTK:n keskeinen tavoite YK:n COP29-ilmastokonferenssissa. Vähähiiliseen talouteen siirryttäessä ilmastorahoitus mahdollistaa reilun murroksen työntekijöille.
Yli 55-vuotiaiden työllisyys ei parane pelkillä suosituksilla31.10.2024 11:49:56 EET | Tiedote
Selvityshenkilö Jari Lindström julkaisi yli 55-vuotiaiden työllisyyttä koskevan selvityshankkeensa väliraportin tänään. Esitys sisältää tärkeitä nostoja ja kehityskohteita, joita SAK kannattaa. Esitykset jäävät kuitenkin valitettavasti suositusten tasolle.
SAK:n selvitys: Hallintoedustuksesta huolimatta työntekijät ovat usein ulkokehällä yrityksen päätöksenteossa22.10.2024 08:30:00 EEST | Tiedote
Työntekijöiden hallintoedustuksen vähäinen käyttö yllätti SAK:n selvityksessä. Hallintoedustuksesta huolimatta työntekijät ovat usein ulkona yrityksen päätöksenteosta. Heitä voidaan jopa käyttää johdon kumileimasimina.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme