Valtakunnallisesti merkittävät arkeologiset kohteet on vahvistettu
Museovirasto on laatinut valtakunnallisesti merkittävien arkeologisten kohteiden inventoinnin, jossa on määritetty manner-Suomen merkittävimmät arkeologiset kohteet. Valtioneuvosto on hyväksynyt sen maankäyttö- ja rakennuslakiin perustuvien valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden tarkoittamaksi inventoinniksi 7.11.2024. Inventointi tulee voimaan 1.3.2025. Merkittäviksi valittuja arkeologisia kohteita on yhteensä 1391.
VARK-kohteet on valittu niin, että ne muodostavat ajallisesti, alueellisesti ja muinaisjäännöstyypeittäin kattavan kuvan maamme arkeologisesta kulttuuriperinnöstä. Kohteiden valinnassa on painotettu sitä, mikä on kohteen arkeologinen tai kulttuurihistoriallinen merkitys eli miten hyvin se ilmentää oman aikakautensa ilmiöitä, prosesseja ja tapahtumia.
”Vanhimmat kohteet ajoittuvat jääkauden lopulle yli 10 000 vuoden taakse, ja nuorimmat ovat viime vuosisadan alkukymmeniltä. Kohteissa on mm. erityyppisiä ja -ikäisiä asuinpaikkoja, hautapaikkoja, teollisuuskohteita, työn tekemiseen liittyviä paikkoja, uskonnolliseen elämään liittyviä paikkoja sekä kulkuväyliä ja puolustusvarustuksia, ” kuvailee inventointia vetänyt intendentti Teija Tiitinen Museovirastosta.
Arvioinnissa on selvitetty myös, miten hyvin kohde on säilynyt, mikä on sen tutkimuksellinen arvo ja onko kohde alueellisesti tai valtakunnallisesti erityisen tyypillinen tai harvinainen. Lisäksi on arvioitu kohteen arkeologista monimuotoisuutta sekä sitä, minkälainen sen ympäristö ja maisema on.
”Kohteet on valikoitu siten, että ne mahdollisimman kattavasti edustaisivat Suomen alueen menneisyyttä ajallisesti, maantieteellisesti ja eri elämänalueittain,” kertoo Tiitinen.
Hanke kattoi koko Suomen lukuun ottamatta Ahvenanmaan maakuntaa. VARK-inventointi toteutettiin yhteistyössä alueellisten vastuumuseoiden ja Metsähallituksen kanssa. Ohjausryhmässä olivat mukana myös Kuntaliitto, Helsingin yliopisto, Suomen arkeologinen seura sekä opetus- ja kulttuuriministeriö ja ympäristöministeriö.
Valtakunnallisesti merkittäviä arkeologia kohteita on 1391
Inventoinnin aikana vuosina 2018–2023 arvioitiin yhteensä 4785 arkeologista kohdetta, jotka valikoitiin aiempien arvotusten perusteella maamme kaikkiaan noin 60 000 arkeologisen kohteen joukosta. Niistä 1391 todettiin valtakunnallisesti merkittäviksi. Kohteet sijaitsevat 1010:lla yhdestä tai useammasta arkeologisesta kohteesta muodostetulla VARK-alueella.
VARK-alueet ovat melko pienialaisia: keskimääräinen koko on hiukan yli hehtaarin. Kaikkien alueiden yhteenlaskettu pinta ala on vain 8215 hehtaaria. 94 prosenttia VARK-alueiden alasta on jo entuudestaan muinaismuistolain rauhoittamaa aluetta. Loput alueet ovat pieniä ja sijaitsevat merkittävien arkeologisen kohteiden välittömässä läheisyydessä, joten niiden turvaaminen on katsottu kohteiden arvojen säilyttämisen kannalta merkitykselliseksi.
VARK-valikoima edustaa 3,8:aa prosenttia kaikista valtakunnallisen muinaisjäännösrekisterin kiinteistä muinaisjäännöksistä ja 2,3:a prosenttia kaikista muinaisjäännösrekisterin sisältämistä kohteista, joihin sisältyvät kiinteiden muinaisjäännösten lisäksi muun muassa mahdolliset muinaisjäännökset ja irtolöytöpaikat.
Kohdeluettelosta järjestettiin kuuleminen 1.3.–14.4.2023. Mielipiteensä sai kertoa lausuntopalvelu.fi-palvelussa sekä Museoviraston kirjaamolle. Kuulemisessa saatujen palautteiden perusteella muutettiin yhdentoista VARK-alueen rajausta. Näistä neljää pienennettiin, koska osa alueesta ei enää ole valtakunnallisesti merkittävässä kunnossa. Yksi kohde poistettiin täysin tuhoutuneena. Seitsemän alueen rajausta laajennettiin, koska niiden rajaus on eri syiden vuoksi ollut liian suppea.
Kohteiden suojelua tuetaan maankäytön suunnittelulla
Inventointi on valtioneuvoston hyväksymä valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden mukainen inventointi. Alueidenkäyttötavoitteet ovat osa maankäyttö- ja rakennuslain mukaista alueidenkäytön suunnittelujärjestelmää.
VARK-inventointi on tarkoitettu otettavaksi huomioon eri kaavatasoilla maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti. Kaavaratkaisuilla tulee turvata valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden toteutuminen. VARK-alueilla tämä tarkoittaa sitä, että muinaismuistolain jo asettamien maankäytön rajoitusten lisäksi alueen valtakunnallisesti merkittäville arkeologisille kohteille määritellyt arvot eivät saa vaarantua maankäyttösuunnitelmia toteutettaessa.
”Arkeologisten kohteiden inventointi tuo sekä alueiden kehittämiseen että maankäytön suunnitteluun ennakoitavuutta. Tieto kohteista auttaa välttämään suunnittelun aikana ilmeneviä epätoivottuja yllätyksiä, joilla voisi olla myös huomattavia taloudellisia vaikutuksia, ” sanoo Tiitinen.
VARK-inventointi tarjoaa ajantasaisen ja kattavat lähtötiedot kohteista ja niiden arvoista maakuntien liitoille ja kunnille alueidenkäytön suunnitteluun. Viranomaisten on valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden mukaisesti otettava inventoinnin kohteet huomioon toiminnassaan.
Nykyinen maankäyttö on sallittua VARK-alueilla
Monet varsinkin vanhimmista VARK-alueista sijaitsevat nykyisen ihmistoiminnan kannalta vähemmän keskeisillä alueilla, useimmiten metsissä.
Arkeologisen kohteen asema VARK-kohteiden joukossa ei vaikuta alueella vallitsevaan maankäyttöön. Kaikki muinaisjäännökset ovat muinaismuistolain rauhoittamia, eikä VARK-inventointi tuo uusia suoria oikeusvaikutuksia. Esimerkiksi peltoalueella sijaitsevalla VARK-kohteella maanviljely voi jatkua kuten ennenkin. Metsänhoito ja -käyttö on myös sallittua, kunhan muinaisjäännöksiä ei vahingoiteta tai peitetä toimenpiteiden yhteydessä.
Museovirasto jakaa muinaisjäännösten hoitoon avustuksia, joiden jakamisessa VARK-status otetaan huomioon.
”Jos muinaisjäännös on valittu valtakunnallisesti merkittäväksi arkeologiseksi kohteeksi, sille on todennäköisempää saada muinaisjäännösten hoitoavustusta,” Tiitinen huomauttaa.
VARK täydentää inventointien sarjaa
VARK-inventointi täydentää kulttuuriympäristöihin keskittyneiden valtakunnallisten maankäyttötavoitteiden mukaisten inventointien sarjan. Näin rakennettujen kulttuuriympäristöjen (RKY-inventointi vuodelta 2009) ja valtakunnallisesti merkittävien maisema-alueiden (VAMA 2021 -inventointi vuodelta 2021) inventoinnit saavat rinnalleen Suomen vanhinta ihmistoimintaa valtakunnallisella tasolla käsittelevän inventoinnin.
Kulttuuriympäristöinventoinnit tukevat toisiaan. Aiemmin valmistuneet inventoinnit käsittelevät nykyisin yhä olemassa olevaa ympäristöä. Arkeologisiin kohteisiin keskittynyt VARK-inventointi osoittaa tietyillä alueilla monen nykyisen kulttuuriympäristön juurien ulottuvan huomattavan kauas menneisyyteen, useissa tapauksissa rautakaudelle tai jopa kivikaudelle.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
projektipäällikkö Teija Tiitinen, p. 0295 33 6293, teija.tiitinen@museovirasto.fi
intendentti Teemu Mökkönen, p. 0295 33 6203, teemu.monkkonen@museovirasto.fi
Kuvat
Linkit
Museovirasto Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Museovirasto
Restauroinnin ammattilaiset kokoontuvat Valtio restauroi -seminaariin11.11.2024 11:42:02 EET | Kutsu
Seitsemäs vuotuinen Valtio restauroi -seminaari järjestetään Pasilassa 13.11.2024. Tämän vuoden teema on Oppia ja osaamista. Seminaaria voi seurata etäyhteydellä.
Museovirasto avasi avustushaut ammatillisten museoiden innovatiivisiin hankkeisiin ja paikallismuseoiden hankkeisiin6.11.2024 14:28:13 EET | Tiedote
Avustukset ammatillisten museoiden innovatiivisiin hankkeisiin sekä paikallismuseoiden hankkeisiin vuodelle 2025 ovat haettavissa Haeavustuksia.fi-palvelussa. Haut avautuvat 6.11.2024 klo 9.00 ja päättyvät 18.12.2024 klo 15. Avustushakua yhteisöjen kulttuuriperintöön ja kulttuuriympäristöön liittyviin hankkeisiin vuodelle 2025 ei järjestetä.
Uusi 3D-digitoinnin ohje tukee kulttuuriperinnön dokumentointia ja säilyttämistä30.10.2024 09:33:10 EET | Tiedote
Museoviraston uusi ohje tarjoaa perusteet 3D-digitoinnin taltioimisesta sekä 3D-datan säilyttämisestä ja hyödyntämisestä kulttuuriperintötyössä. Opas antaa myös käytännön ohjeistusta 3D-hankkeiden tilaamiseen.
Museoviraston yt-neuvottelut johtavat palveluiden supistamiseen, museokohteiden sulkemiseen ja laajoihin lomautuksiin24.10.2024 14:00:00 EEST | Tiedote
Museoviraston yhteistoimintaneuvottelut on saatu päätökseen. Neuvotteluissa haettiin 3,2 miljoonan euron leikkauksia vuoden 2025 toimintamenoista. Museovirastossa toimivan Suomen kansallismuseon museokohteista suljetaan Seurasaari, Hvitträsk, Louhisaari sekä Langinkoski. Kulttuuriympäristöön, kokoelmiin ja museoalaan liittyvät asiantuntija- ja viranomaispalvelut supistuvat ja hidastuvat, ja kehittämishankkeita keskeytetään. Taloutta sopeutetaan lomauttamalla viraston lähes koko henkilöstö eri pituisiksi ajoiksi, vähentämällä määräaikaisuuksia, jättämällä kausityöntekijöitä palkkaamatta sekä leikkaamalla palvelunostoja mittavasti.
Museovirasto avasi avustushaun kulttuuriperintöalan yhteisöjen toimintaan vuodelle 20258.10.2024 09:38:54 EEST | Tiedote
Museoviraston jakamalla avustuksella vahvistetaan valtakunnallisten tai muiden kansallisesti merkittävien kulttuuriperintöalan yhteisöjen toiminnan edellytyksiä. Avustuksia haetaan Haeavustuksia.fi-palvelun kautta 12.11.2024 klo 15 mennessä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme