Jätkänkynttilä raivasi tien menestykseen - siltasuunnittelija Pekka Pulkkinen viimeistelee eläkepäivillään maailman korkeinta siltaa Intiassa: ”Yhteistyön merkitys on suuri”
Oulun yliopistossa opiskellut, mittavan kansainvälisen uran siltasuunnittelijana tehnyt Pekka Pulkkinen tunnetaan maailman vaikuttavimmista silloista ja hän on yhä, eläkeiästään huolimatta, mukana historiallisessa projektissa Intian vuoristossa.
Rakennustekniikan diplomi-insinööri, siltasuunnittelija Pekka Pulkkinen on valittu Oulun yliopiston vuoden alumniksi – eikä syyttä. Oulun yliopistossa opiskellut ja mittavan kansainvälisen uran tehnyt Pulkkinen tunnetaan vaikuttavista siltaprojekteistaan ja hän on yhä, eläkeiästään huolimatta, mukana poikkeuksellisessa projektissa.
Pulkkisen kädenjälkeä edustaa tekeillä oleva maailman korkein rautatiesilta Intiassa. Työ vuoristossa on asettanut vuosia kestäneelle projektille omat haasteensa, samoin maan byrokratia, ja osin näistä syistä Pulkkinen on halunnut olla projektissa mukana loppuun saakka. Chenab-rautatiesilta sijaitsee paikoin vaikeakulkuisella Intian vuoristoalueella. Korkeutta kaarisillalla on 360 metriä ja kaaren jännemitta on peräti 467 metriä.
Projektia voisi kuvailla sanalla ”jännitysnäytelmä”. Siltapaikalle johtaa 150 kilometriä pitkä, erittäin vaarallinen vuoristotie, jota Pulkkinenkin sanoo eräässä haastattelussa ajelleensa ”rystyset valkoisina.”
”Ehkä minä tämän projektin jälkeen voin jäädä eläkkeelle”, hän naureskelee, mutta lisää tosin, että on mielellään mukana jakamassa osaamistaan ja ajatuksiaan vastaisuudessakin. Intohimoammatti?
”Ehkäpä niin.”
Pulkkisen ura on huikea. Omanlaisiaan merkkipaaluja sillä ovat muun muassa Swietokrzyski-silta Varsovan keskustassa sekä 1,3 kilometriä pitkä Binh -silta Vietnamissa. Ura lähti lentoon vuonna 1989 valmistuneesta Rovaniemen Jätkänkynttilästä. Jätkänkynttilä oli Suomen ensimmäinen tieliikenteen vinoköysisilta ja portti kansainvälisiin siltaprojekteihin.
Suomalainen siltasuunnittelu huippuluokkaa
Pulkkinen arvostaa Oulun yliopistossa saamaansa koulutusta ja pitää kotimaista siltojen suunnittelun ja rakentamisen osaamista tasokkaana. Hän näkee yliopistolla suuren merkityksen huippuosaajien kasvattajana ja verkoston tarjoajana.
”Meistä oli toisillemme, eri osaajien kesken, suuri tuki opintojen aikaan ja niiden jälkeenkin. Olemme voineet kehittää ja kehittyä yhdessä. Yhteistyön merkitys on suuri,” Pulkkinen sanoo.
”Oulun yliopistossa on vahvaa mekaniikan osaamista. Se auttoi myös minua. Otin opintoihini mukaan myös sillansuunnittelun erikoiskurssin. Kyse se oli vain yhdestä kurssista, mutta minulla ei ollut mitään pelkoa, ettenkö selviäisi siltasuunnittelun saralla.”
Oulun yliopistoseuran puheenjohtaja Eva Maria Raudasoja luonnehtii Pekka Pulkkista seuraavasti:
”Oulun yliopiston vuoden 2024 alumnin kädenjälki on globaali. Hänen työuransa merkittävät kansalliset ja kansainväliset ansiot ovat konkreettinen ja näkyvä osoitus Oulun yliopiston uudistetusta strategiasta ”Pohjoinen kädenjälkemme on globaali”. Yliopistomme strategian perustana säilyy tehtävä luoda uutta tietoa ja tarjota tutkimukseen perustuvaa koulutusta kestävämmän, älykkäämmän ja inhimillisemmän maailman rakentamiseksi.”
Pekka Pulkkinen sai tunnustuksen Vuoden Alumnina Oulun yliopistogaalassa 8.11.
Oulun Yliopistoseura ry nimeää vuosittain Vuoden Alumnin Oulun yliopistosta valmistuneiden joukosta. Perinne sai alkunsa vuonna 1999 seuran nimetessä Tasavallan Presidentti Martti Ahtisaaren Vuoden Alumniksi 1999.
Vuoden Alumnia valitessaan Oulun yliopistoseuran hallitus tarkastelee seuraavia kriteereitä: Ehdokkaan aito näkyvyys, Ehdokas tunnistaa itse olevansa Oulun yliopiston kasvatti, Ehdokkaan nimeäminen puhuttelee ajankohtaisuutensa vuosi, Ehdokkaan merkitys osana Oulun yliopiston rakentamaa tarinaa osana ympäröivää yhteiskuntaa sekä Ehdokkaan toiminta Pohjois-Suomen ja alueen kilpailukyvyn hyväksi.
Lisätietoja:
Pekka Pulkkinen
pekka.pulkkinen@wsp.com
Eva Maria Raudasoja
Oulun yliopistoseuran puheenjohtaja
eva.raudasoja@oulu.fi
+358405083366
Yhteyshenkilöt
Leena HirvonenViestinnän johtava asiantuntijaOulun yliopisto
Strateginen ja organisaatioviestintä, media- ja yhteiskuntasuhteet
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Suomen kielen opiskelu auttaa muualta muuttaneita integroitumaan yhteisöön – Anne Koskela palkittiin tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisestä22.11.2024 09:55:00 EET | Tiedote
Oulun yliopiston vuoden 2024 tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuspalkinto myönnettiin lehtori Anne Koskelalle suomi toisena kielenä -opintojen kehittämisestä Oulun yliopistossa ja kansallisesti. Opintojen tavoitteena on paitsi opettaa suomen kieltä ja kulttuuria myös helpottaa osallistujien integroitumista Suomeen, Ouluun ja yliopistoyhteisöön.
Epäonnistumisen pelko estää naisia ryhtymästä yrittäjiksi22.11.2024 05:49:00 EET | Tiedote
Uusi tutkimus korostaa yrittäjyyspotentiaalin sukupuolieroja Suomessa viime vuosikymmeninä. Miehet raportoivat yleensä suurempaa luottamusta omiin tietoihinsa, taitoihinsa ja kokemukseensa yrityksen perustamisessa. Sukupuoliero ei ole kaventunut 2000-luvulla.
Lunta rakastava tutkija Charlotte Ditlevsen ei myrskystä pillastu - Oulun yliopiston tutkija selvittää lumen elinkaarta: ”Elintärkeää tietoa vesivarannoista”21.11.2024 11:17:44 EET | Tiedote
Hydrologi Charlotte Ditlevsenin mukaan on korkea aika oppia ymmärtämään, miten suuri merkitys lumella on veden saatavuuden kannalta.
Pimeää diversiteettiä valaisemaan – Tutkijat tavoittelevat läpimurtoa uusien lajien kuvaamisessa21.11.2024 10:17:00 EET | Tiedote
Oulun yliopiston koordinoima kansainvälinen tutkimushanke pyrkii ratkaisemaan lajintunnistuksen kriisin nopeasti kehittyneiden dna-teknologioiden avulla. Tavoitteena on erottaa, tunnistaa ja kuvata kymmeniä tuhansia lajeja, jotka nykyisten menetelmien hitauden vuoksi jäisivät ehkä vuosisadoiksi kokonaan tuntemattomiksi.
Varhaislapsuuden maatilaympäristö suojaa atooppiselta sairastavuudelta vielä keski-iässä21.11.2024 05:55:00 EET | Tiedote
Asuminen maatilaympäristössä imeväisikäisenä voi suojata atooppisilta sairauksilta, kuten allergiselta nuhalta, allergiselta silmätulehdukselta sekä atooppiselta monisairastavuudelta, ja suojavaikutus näkyy vielä keski-iässä. Tulos käy ilmi Oulun yliopistossa 22. marraskuuta väittelevän lääketieteen lisensiaatti Anna Haaralan väitöstutkimuksesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme