Oulun yliopiston saama valtionrahoitus kasvaa noin 10 miljoonaa euroa ensi vuonna
Oulun yliopisto saa ensi vuonna noin 10 miljoonaa euroa enemmän valtionrahoitusta kuin tänä vuonna. Alustavan laskelman mukaan opetus- ja kulttuuriministeriön Oulun yliopistolle myöntämä valtionrahoitus on 178 miljoonaa euroa vuodelle 2025.

”Rahoituksen kasvuun vaikuttavat sekä tulostemme parantuminen että muutokset valtion rahoitusmallissa. Käänne, jonka olemme yliopistona yhdessä saaneet aikaan tutkimustoiminnan tuloksellisuudessa, on erittäin merkittävä yliopiston tulevaisuuden näkymien kannalta. Ilahduttavasti myös koulutuksen osuus on kääntynyt nousuun”, sanoo Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki.
Oulun yliopiston saama osuus on noin 9,5 prosenttia yliopistojen valtakunnallisesta tulosrahoituksesta. Osuus on korkeampi kuin kertaakaan niinä kahtenatoista vuonna, kun rahoitusmalli on ollut nykyisen kaltainen. Yliopistojen rahoituksessa siirryttiin vuonna 2013 vahvemmin tulosmittareihin.
Valtionrahoituksesta 81 prosenttia kohdennetaan yliopistoille laskennallisella rahoitusmallilla, jota on hieman muokattu alkavalle kaudelle 2025–2028. Rahoituksesta 44 prosenttia muodostuu koulutuksen tulosmittareiden ja 37 prosenttia tutkimuksen tulosmittareiden perusteella. Laskennan perusteena käytetään kolmen edellisen vuoden koulutuksen ja tutkimuksen tilastoja.
Valtionrahoitukseen sisältyy myös strategiarahoitusta, jota yliopisto saa vuosina 2025–2028 yhteensä 67,2 miljoonaa euroa.
”Strategiarahoituksesta merkittävä osuus kohdennetaan profiilimme vahvistamiseen, tutkimuksen uusiutumiseen ja vaikuttavuuteen. Uudistamme tutkijakoulutusta, edistämme nuorten tutkijoiden urakehitystä ja satsaamme tutkijarekrytointiin sekä tutkimuksen infrastruktuureihin”, kertoo yliopiston tutkimusvararehtori Taina Pihlajaniemi.
Koulutuksen strategisessa kehittämisessä tavoitteena on, että aiempaa suurempi osa opintonsa aloittavista opiskelijoista saa opintonsa päätökseen tavoiteajassa. Oppimispolkuja kehitetään sujuvammiksi ja opiskelijoiden ohjausta vahvistetaan. Lisäksi tuetaan sekä suomalaisten opiskelijoiden kansainvälistymistä että kansainvälisten opiskelijoiden kiinnittymistä alueelle ja Suomeen myös valmistumisen jälkeen.
Osaajapulaan Oulun yliopisto vastaa muun muassa opettajankoulutuksella, lääkärinkoulutuksella ja tarjoamalla täydentävää koulutusta ulkomailla opintonsa suorittaneille, jotta osaaminen vastaa viranomaisten vaatimuksia.
Oulun yliopiston valtakunnallisia tehtäviä ovat edelleen saamen kielen ja kulttuurin opetus ja tutkimus, Sodankylän geofysiikan observatorio sisältäen avaruustutkimuksen sekä mikroyrittäjyyden tutkimus ja koulutus. Valtakunnallisissa tehtävissä osoitetaan rahoitus myös Kajaanin yliopistokeskukselle sekä harjoittelukoulu Oulun normaalikoululle. Valtakunnallisten tehtävien rahoitus vuosille 2025–2028 on yhteensä 43,3 miljoonaa euroa.
Yliopiston talouden haasteina ovat olleet rakenteellinen alijäämä ja kasvavat kustannukset.
Korkeakoulujen ja tiedelaitosten ohjaus, rahoitus ja sopimukset
Lisätietoja:
Viestintäjohtaja Marja Jokinen, puh. 050 581 0264, marja.jokinen@oulu.fi
Talousjohtaja Pekka Riuttanen, puh. 040 543 2707, pekka.riuttanen@oulu.fi
Avainsanat
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Maailman terveyspäivänä huomio äitien ja vauvojen hyvinvointiin – Oulun yliopiston tutkimus valottaa ennenaikaisen synnytyksen mekanismeja7.4.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkimuksessa on saatu lupaavia tuloksia spontaanien ennenaikaisten synnytysten ehkäisemiseksi. Ennenaikainen synnytys on merkittävä riski sekä äideille että vauvoille, ja siihen liittyvät komplikaatiot ovat yksi suurimmista vastasyntyneiden kuolleisuuden syistä.
Uudet professorit esittäytyvät Oulun yliopistossa juhlaluennoilla ti 8.4.2025 klo 13–152.4.2025 12:16:00 EEST | Tiedote
Kuinka semanttinen viestintä määrittelee tietoliikenteen? Millainen on ohjelmistoarkkitehtuurin tulevaisuus, tai entäpä resilienssi yksilöllisesti ja alueellisesti? Kuulemme myös teräksen laatukysymyksistä, kun uudet professorimme johdattelevat kuulijoita ajankohtaisten tutkimusteemojensa äärelle kaikille avoimilla juhlaluennoilla Linnanmaan Tellus Stagella tiistaina 8.4.2024 kello 13–15. Tilaisuutta voi seurata myös etäyhteyksin.
Suomalainen huoltovarmuus: Viljan varastoinnista sosiaaliseen kriisinkestävyyteen2.4.2025 05:35:00 EEST | Tiedote
Suomalainen huoltovarmuus on aiempina vuosisatoina perustunut elintarvikkeiden säilöntään. 2000-luvulla kriisinkestävyys tarkoittaa myös tiedollista, kielellistä ja sosiaalista huoltovarmuutta.
Professori Mikko Hallman saa lastenlääketieteen arvostetuimman palkinnon1.4.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Rosén von Rosenstein -mitali myönnetään joka viides vuosi kolmelle tai neljälle ansioituneelle lastenlääkärille, ja sen jakaa Uppsalan yliopisto Ruotsissa. Mitalia pidetään maailman arvostetuimpana lastenlääketieteen palkintona. Se on nimetty modernin lastenlääketieteen perustajan Nils Rosén von Rosensteinin mukaan. Professori Hallman vastaanottaa palkinnon Uppsalassa 1. huhtikuuta järjestettävässä juhlatilaisuudessa.
Aistiyliherkkyys haastaa arjen – aistikuormituksella voi olla merkittäviä vaikutuksia mielenterveyteen ja sosiaaliseen toimintakykyyn27.3.2025 06:37:00 EET | Tiedote
Luokkahuoneen hälinä, kirkas valaistus, hankaava vaate tai suussa omituiselta tuntuva ruoka voivat tehdä tavallisesta arjesta raskasta aistiyliherkälle. Oulun yliopistossa tutkitaan, miten arkipäivän aistikuormitus heijastuu psyykkiseen vointiin ja sosiaaliseen toimintakykyyn lapsilla ja aikuisilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme