Oulun yliopiston saama valtionrahoitus kasvaa noin 10 miljoonaa euroa ensi vuonna
Oulun yliopisto saa ensi vuonna noin 10 miljoonaa euroa enemmän valtionrahoitusta kuin tänä vuonna. Alustavan laskelman mukaan opetus- ja kulttuuriministeriön Oulun yliopistolle myöntämä valtionrahoitus on 178 miljoonaa euroa vuodelle 2025.
”Rahoituksen kasvuun vaikuttavat sekä tulostemme parantuminen että muutokset valtion rahoitusmallissa. Käänne, jonka olemme yliopistona yhdessä saaneet aikaan tutkimustoiminnan tuloksellisuudessa, on erittäin merkittävä yliopiston tulevaisuuden näkymien kannalta. Ilahduttavasti myös koulutuksen osuus on kääntynyt nousuun”, sanoo Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki.
Oulun yliopiston saama osuus on noin 9,5 prosenttia yliopistojen valtakunnallisesta tulosrahoituksesta. Osuus on korkeampi kuin kertaakaan niinä kahtenatoista vuonna, kun rahoitusmalli on ollut nykyisen kaltainen. Yliopistojen rahoituksessa siirryttiin vuonna 2013 vahvemmin tulosmittareihin.
Valtionrahoituksesta 81 prosenttia kohdennetaan yliopistoille laskennallisella rahoitusmallilla, jota on hieman muokattu alkavalle kaudelle 2025–2028. Rahoituksesta 44 prosenttia muodostuu koulutuksen tulosmittareiden ja 37 prosenttia tutkimuksen tulosmittareiden perusteella. Laskennan perusteena käytetään kolmen edellisen vuoden koulutuksen ja tutkimuksen tilastoja.
Valtionrahoitukseen sisältyy myös strategiarahoitusta, jota yliopisto saa vuosina 2025–2028 yhteensä 67,2 miljoonaa euroa.
”Strategiarahoituksesta merkittävä osuus kohdennetaan profiilimme vahvistamiseen, tutkimuksen uusiutumiseen ja vaikuttavuuteen. Uudistamme tutkijakoulutusta, edistämme nuorten tutkijoiden urakehitystä ja satsaamme tutkijarekrytointiin sekä tutkimuksen infrastruktuureihin”, kertoo yliopiston tutkimusvararehtori Taina Pihlajaniemi.
Koulutuksen strategisessa kehittämisessä tavoitteena on, että aiempaa suurempi osa opintonsa aloittavista opiskelijoista saa opintonsa päätökseen tavoiteajassa. Oppimispolkuja kehitetään sujuvammiksi ja opiskelijoiden ohjausta vahvistetaan. Lisäksi tuetaan sekä suomalaisten opiskelijoiden kansainvälistymistä että kansainvälisten opiskelijoiden kiinnittymistä alueelle ja Suomeen myös valmistumisen jälkeen.
Osaajapulaan Oulun yliopisto vastaa muun muassa opettajankoulutuksella, lääkärinkoulutuksella ja tarjoamalla täydentävää koulutusta ulkomailla opintonsa suorittaneille, jotta osaaminen vastaa viranomaisten vaatimuksia.
Oulun yliopiston valtakunnallisia tehtäviä ovat edelleen saamen kielen ja kulttuurin opetus ja tutkimus, Sodankylän geofysiikan observatorio sisältäen avaruustutkimuksen sekä mikroyrittäjyyden tutkimus ja koulutus. Valtakunnallisissa tehtävissä osoitetaan rahoitus myös Kajaanin yliopistokeskukselle sekä harjoittelukoulu Oulun normaalikoululle. Valtakunnallisten tehtävien rahoitus vuosille 2025–2028 on yhteensä 43,3 miljoonaa euroa.
Yliopiston talouden haasteina ovat olleet rakenteellinen alijäämä ja kasvavat kustannukset.
Korkeakoulujen ja tiedelaitosten ohjaus, rahoitus ja sopimukset
Lisätietoja:
Viestintäjohtaja Marja Jokinen, puh. 050 581 0264, marja.jokinen@oulu.fi
Talousjohtaja Pekka Riuttanen, puh. 040 543 2707, pekka.riuttanen@oulu.fi
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Mielenterveyskuntoutujien asumispalvelut eivät tue riittävästi kuntoutumista – vain viidennes eteni kevyempiin palveluihin12.11.2024 06:50:00 EET | Tiedote
Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan mielenterveyskuntoutujien asumispalvelut eivät aina pysty tarjoamaan riittävää tukea kuntoutujille. Psykiatrian erikoislääkäri Erfan Jahangirin tutkimuksessa vain viidesosa asumispalveluiden asukkaista kuntoutui kevyempiin palveluihin. Väittelijän mukaan tulokset voivat viitata siihen, että palvelut ovat osin muuttuneet säilövämmiksi, eikä kuntoutumista tapahdu odotetulla tavalla.
Shanghai Ranking -yliopistovertailu: kaksikymmentä Oulun yliopiston tieteenalaa maailman parhaiden joukossa11.11.2024 15:03:08 EET | Tiedote
Shanghai Rankingin julkaisema tieteenalavertailu Global Ranking of Academic Subjects arvioi tänä vuonna yhteensä 5 000 yliopistoa 55 eri tieteenalalla. Kaksikymmentä Oulun yliopiston tieteenalaa sijoittuu 500 maailman parhaan joukkoon.
Oulun yliopisto jakoi tunnustuksia menestyksestä, urasta ja osaamisesta8.11.2024 22:05:00 EET | Tiedote
Oulun yliopiston juhlagaalassa on nimetty Vuoden opiskelija, Vuoden alumni sekä Pentti Kaitera -rahaston palkinnonsaaja.
Jätkänkynttilä raivasi tien menestykseen - siltasuunnittelija Pekka Pulkkinen viimeistelee eläkepäivillään maailman korkeinta siltaa Intiassa: ”Yhteistyön merkitys on suuri”8.11.2024 21:45:00 EET | Tiedote
Oulun yliopistossa opiskellut, mittavan kansainvälisen uran siltasuunnittelijana tehnyt Pekka Pulkkinen tunnetaan maailman vaikuttavimmista silloista ja hän on yhä, eläkeiästään huolimatta, mukana historiallisessa projektissa Intian vuoristossa.
Pentti Kaiteran rahaston palkinto Oulun yliopiston professori Simo Saarakkalalle: Ansiokasta työtä tuki- ja liikuntaelinsairauksien tutkimuksen parissa8.11.2024 19:15:00 EET | Tiedote
Pentti Kaiteran rahaston tarkoitus on antaa tunnustusta Pohjois-Suomen taloudellista tai henkistä hyvinvointia edistäville toimijoille. Palkitun Saarakkalan tutkimusryhmän työ on keskittynyt muun muassa nivelrikkoon ja erilaisiin alaselkävaivoihin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme