Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Pohteella testataan tekoälyä apuna potilastietojen kirjaamisessa

Jaa

Pohteella kokeillaan tekoälyä potilastyön kirjaamisessa. Kokeilun tarkoituksena on vähentää merkittävästi lääkäreiden kirjaamiseen kuluvaa työaikaa.

Tämän vuoden aikana on kehitetty tekoälysovellus, joka auttaa vähentämään lääkäreiden kirjaamiseen kuluvaa työaikaa. Sovellus kuuntelee lääkärin ja potilaan välisen keskustelun ja tekee siitä kirjausluonnoksen. Vaikka ohjelma tekee luonnoksen, on lopullisen kirjauksen tekeminen aina lääkärin vastuulla. Kun kirjaus on valmis, tekoälyn tekemä luonnos poistuu, eikä siihen voi enää palata.  

Sovellus on kehitetty AIDocLog-hankkeessa, jota rahoittaa Sitra ja Pohde. Hankkeen toteuttajia ovat Pohde, EskoSystems sekä Oulun yliopisto. 

Sovelluksen testausta jatketaan ensi vuoden kevääseen asti. Testaajina toimii muutama kymmenen lääkäriä eri erikoisaloilla sekä perusterveydenhuollossa. 

Lääkäreillä on kovat odotukset sovellusta kohtaan, sillä simuloinneissa sovellus on suoriutunut hyvin. 

Ne potilaat, joiden vastaanotolla sovellusta kokeillaan, saavat siitä tiedon vastaanoton aluksi. Potilas saa itse päättää osallistuuko hän kokeiluun. Kieltäytymisellä ei ole vaikutusta potilaan hoitoon. 

Mukana kehitystyössä on ollut lääkäreitä useilta erikoisaloilta sekä perusterveydenhuollosta. Koska kyseessä on uusi teknologia, on kokeilua varten tehty Tietosuojaa koskeva vaikutustenarviointi.  

Kokeilun avulla saadaan selville voiko sovellus vähentää kirjaamiseen käytettävää aikaa. Samalla saadaan tietää, voidaanko sen avulla parantaa asiakkaiden käyntikokemusta ja ammattilaisten työtyytyväisyyttä. 

Ratkaisu soveltuu myös hoitotyön sekä todennäköisesti sosiaalihuollon ammattilaisille. Pohde haluaa olla mukana tekoälykehityksen kärjessä. Tulevaisuudessa sovellusta jatkokehitetään niin, että se pystyy tekemään muitakin avustavia töitä kuin kirjaamaan käydyn keskusteluluonnoksen.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue on yhdistänyt 30 kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon, kolme sairaalaa ja kaksi pelastuslaitosta. Oulun yliopistollinen sairaala OYS on yksi Suomen viidestä yliopistollisesta sairaalasta, ja se vastaa lähes puolen miljoonan suomalaisen erikoissairaanhoidon palveluista. Tavoitteemme on vuoteen 2030 mennessä rakentaa maailman älykkäin sairaala.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Oulaskankaan sairaalan toimintaan muutoksia ensi vuonna – yhteistoimintaneuvottelut saatiin päätökseen 17.12.202418.12.2024 15:15:00 EET | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde on käynyt syksyn aikana Oulaskankaan sairaalan muutossuunnitelmiin liittyvät yhteistoimintaneuvottelut henkilöstöjärjestöjen kanssa. Ympärivuorokautinen päivystys Oulaisissa sijaitsevalla Oulaskankaalla on päättymässä, mutta sairaalasta kehitetään alueen akuuttihoidon keskittymää, jossa jatketaan päiväkirurgisia leikkauksia ja usean erikoisalan poliklinikkatoimintaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye