Kansallismuseo saapuu Suomen maatalousmuseo Sarkaan – mukana useita Lounais-Suomesta peräisin olevia kulttuurihistoriallisia aarteita
Peruskorjaus- ja lisärakentamishankkeen takia kiinni oleva Kansallismuseo tekee sulkuaikanaan lyhyitä vierailuja museoihin eri puolille Suomea. Seuraavana kohteena on Suomen maatalousmuseo Sarka Loimaalla 23.–24.11.2024.
Kansallismuseon kaksipäiväisen kyläilyn aikana voi nähdä otoksen Suomen kansallismuseon kulttuurihistoriallisesti merkittävistä kokoelmista ja tutustua esineiden tarinoihin Kansallismuseon asiantuntijoiden kanssa.
”Suomen kansallismuseon kokoelmat ovat maan laajimmat ja sisältävät yli puoli miljoonaa esinettä ja teosta. Mukaan olemme valinneet esineistä sellaisia, joita kävijämme haluavat nähdä yhä uudelleen ja jotka herättävät suuriakin tunteita”, kertoo yleisösuhdepäällikkö Hanna Forssell Suomen kansallismuseosta.
”On hienoa päästä tarjoamaan puitteet tällaiselle kokonaisuudelle, jossa yhdistyvät Suomen kansallismuseon vankka tietämys ja asiantuntijuus sekä otos sen kokoelmista vaikuttavimmillaan”, toteaa Saran museonjohtaja Lauri Viinikkala.
Kenties tunnetuin nyt nähtävistä teoksista on koulukirjoistakin tuttu kuvataiteilija Edvard ”Eetu” Iston vuonna 1899 maalaama teos Hyökkäys. Maalauksessa Venäjän kaksipäinen kotka yrittää riistää Suomi-neidolta lakikirjan. Teoksen syntyajankohtana keisari Nikolai II antoi helmikuun manifestina tunnetun julistuksensa.
Vanhin Sarka-museossa nähtävistä kulttuurihistoriallisista aarteista on kivikaudelta vuodelta 6100 eaa. peräisin oleva Huittisten hirvenpää. Taidokkaasti tehty hirvenpää on kenties ollut seremoniaesine, hirviklaanin tunnusmerkki tai päällikön statusmerkki.
Lähihistoriasta esillä ovat "Nato-kynä”, jolla ulkoministerinä toiminut Pekka Haavisto allekirjoitti Suomen Nato-hakemuksen, presidentti Urho Kaleva Kekkosen ikoniset silmälasit 1970-luvulta ja alkuperäiset Ateljer Faunin muumihahmot 1950-luvun lopulta.
Merkittävää kulttuuriperintöä Lounais-Suomen alueelta
Jokaisessa museokohteessa Kansallismuseolla on mukana myös alueellisesti tai paikallisesti merkittäviä esineitä. Sarka-museossa näitä ovat Halikon aarre, Ruskon kousa ja Alastaron kirkosta Suomen kansallismuseon kokoelmiin vuonna 1874 lahjoitettu miekka.
Taidekäsityön mestariteokseksi kutsuttu Halikon aarre on 1100-luvulta. Se koostuu useasta osasta, kullatusta krusifiksista, hopeisesta ristiriipuksesta ja helminauhasta. Saviruukussa säilyneet aarteet löytyivät Halikon kartanon eli nykyisen Joensuun kartanon mailta vuonna 1887.
Esillä on myös vuodelta 1542 säilynyt harvinaisuus, kuusen juurakosta valmistettu Ruskon kousa. Vakka-Suomessa valmistetut koristeelliset kousat olivat juhlamaljoja, valmistumisajankohtanaan ne kuuluivat ainoastaan linnojen astiastoihin.
1700-luvun lopusta peräisin oleva miekka on tietojen mukaan jätetty Alastaron kirkkoon Anders Josef Hästeskon (1753–1825) kuoleman jälkeen. Hästesko taisteli Ruotsin joukoissa Venäjää vastaan sekä Kustaa III:n sodassa (1788–1790) että Suomen sodassa (1808–1809). Miekan terässä näkyy käytön jälkiä ja se on katkennut, varmaa tietoa miekan taistelukäytöstä ei kuitenkaan ole.
Erikoislaatuisessa miekassa on ruotsalainen kahva ja venäläinen säilä. Säilän veriuraan on kaiverrettu Vivat Catharina, toiselle puolen kyrillisillä ja toiselle latinalaisilla kirjaimilla. Hästeskon sotilasuran perusteella voisi arvella, että säilä on sotasaalis.
Vapaa pääsy koko viikonlopun ajan
Suomen kansallismuseon kokoelmaesineet ovat nähtävillä Sarka-museon Riihi-tilassa lauantaina 23.11. klo 11–17 ja sunnuntaina 24.11. klo 10–16. Lisäksi Sarka-museon muut näyttelyt ovat avoinna klo 10–17. Kaikkiin museon näyttelyihin on vapaa pääsy koko viikonlopun ajan.
Kansallismuseo jatkaa museokyläilyjä ensi vuonna ja saapuu Seinäjoelle Etelä-Pohjanmaan museoon 22.–23.3.2025 ja Joensuuhun Pohjois-Karjalan museon uusiin museotiloihin 11.–12.10.2025.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna ForssellyleisösuhdepäällikköSuomen kansallismuseo
Puh:0295 336 475hanna.forssell@kansallismuseo.fiRiikka SoininenmuseolehtoriSuomen maatalousmuseo Sarka
Puh:02 7637 7014riikka.soininen@sarka.fiKuvat
Linkit
Tietoa julkaisijasta
Suomen kansallismuseo on valtakunnallinen kulttuurihistorian museo, joka ylläpitää ja kehittää kulttuurihistorian kokoelmiaan, edistää kulttuuriperinnön tutkimusta ja käyttöä, sekä tarjoaa näyttely- ja yleisöpalveluja museokohteissaan ympäri maan: Kansallismuseo, Seurasaaren ulkomuseo, Tamminiemi, Suomen merimuseo, Langinkoski, Hvitträsk, Louhisaari, Vankila, Hämeen linna ja Olavinlinna. Yhteiskunnallisena keskustelijana ja alan kansainvälisenä vaikuttajana toimiva Suomen kansallismuseo on osa opetus- ja kulttuuriministeriön alaista Museovirastoa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen kansallismuseo
The National Museum of Finland launches a repatriation to Benin4.11.2024 11:00:01 EET | Press release
The National Museum of Finland is preparing to return a kataklé, a ceremonial royal stool which was received into the museum´s collections in 1939, to the Republic of Benin. Preparations for the repatriation will be on the agenda during the visit of Benin’s Foreign Minister, Olushegun Adjadi Bakari, to Finland from 4–5 November 2024.
Suomen kansallismuseo käynnistää repatriaation Beniniin4.11.2024 09:58:29 EET | Tiedote
Suomen kansallismuseo aikoo palauttaa Beninin tasavallalle kataklén, kolmijalkaisen kuninkaallisen seremoniaistuimen, joka on liitetty Suomen kansallismuseon kokoelmiin vuonna 1939. Palautukseen eli repatriaatioon valmistautuminen on esillä Beninin ulkoministeri Olushegun Adjadi Bakarin vierailulla Suomessa 4.−5.11.2024.
KUTSU: Beninin ulkoministeri vierailee Museoviraston kokoelma- ja konservointikeskuksessa Vantaalla maanantaina 4.11. klo 13.30–151.11.2024 14:08:33 EET | Kutsu
Suomen kansallismuseo kutsuu median edustajia seuraamaan Beninin ulkoministerin vierailua Museoviraston kokoelma- ja konservointikeskukseen maanantaina 4.11. klo 13.30. Suomen kansallismuseo käynnistää uuden repatriaation eli palautuksen, kun se aikoo palauttaa Beninin tasavallalle Suomen kansallismuseon kokoelmiin vuonna 1939 liitetyn kataklén, kuninkaallisen seremoniaistuimen. Repatriaatioon valmistautuminen on esillä Beninin ulkoministeri Olushegun Adjadi Bakarin vierailulla Suomessa 4.−5.11.2024.
Kansallismuseo saapuu Raahen museoon – mukana Suomen kuuluisin poliittinen maalaus, kivikautinen hirvenpää sekä pala raahelaista historiaa10.10.2024 08:47:00 EEST | Tiedote
Peruskorjaus- ja lisärakentamishankkeen takia kiinni oleva Kansallismuseo tekee sulkuaikanaan lyhyitä museovierailuja eri puolille Suomea. Kolmannen vierailunsa Kansallismuseo tekee Suomen vanhimpaan paikallismuseoon, Raahen museon Soveliuksen taloon.
Olavinlinnassa, Hämeen linnassa ja Suomen merimuseossa syyslomaohjelmaa kaikenikäisille4.10.2024 09:21:49 EEST | Tiedote
Suomen kansallismuseon kohteista Olavinlinna, Hämeen linna ja Suomen merimuseo tarjoavat tekemistä syyslomalaisille.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme