Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Yhteisöllinen opiskeluhuolto kaipaa yhä terävöittämistä

Jaa

Aluehallintoviraston selvityksen mukaan kuntien yhteisölliset opiskeluhuoltosuunnitelmat ovat varsin hyvässä tilassa. Niitä ei kuitenkaan ole läheskään aina liitetty kunnan lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmiin. Lisäksi oppilaiden, opiskelijoiden ja huoltajien tulisi olla huomattavasti useammin koulutuksen järjestäjän opiskeluhuollon ohjausryhmän jäseninä. Selvityksessä todettiin myös, että oppilaitosten suunnitelmien kokonaisuus on haasteellinen.

Nuoria kulkemassa portaita ylös koulussa.

Aluehallintovirastot lähettivät helmikuussa 2024 kyselyn yhteisöllisen opiskeluhuollon tilasta kaikkiin Manner-Suomen kuntiin. Kyselyyn vastasi noin 71 % kunnista eli kaikkiaan 207 kuntaa. Yhteisöllisen opiskeluhuollon tavoitteena on luoda oppilaille ja opiskelijoille turvallinen ja terveellinen opiskeluympäristö.

Opiskelijat ja huoltajat mukaan ohjausryhmiin

Aluehallintovirastojen selvityksen mukaan liki kaikissa kunnissa on laadittu yhteisölliset opiskeluhuoltosuunnitelmat. Kuitenkin vain noin joka toinen kunta oli liittänyt sen kunnan lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaan. Tilanne ei siltä osin ole lainmukainen.  

”Oppilas, opiskelija tai huoltaja on myös aivan liian harvoin koulutuksen järjestäjän monialaisen opiskeluhuollon ohjausryhmän jäsen - tämä toteutuu vain noin joka neljännessä tai viidennessä ohjausryhmässä. Kaksikielisissä kunnissa tilanne oli vielä heikompi. Oppilaiden, opiskelijoiden ja huoltajien osallisuutta tulisi selkeästi kasvattaa”, toteaa sivistystoimen ylitarkastaja Malin Eriksson Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta.

Oppilaitoksissa monia erilaisia suunnitelmia

Yhteisöllistä opiskeluhuoltoa tukee oppilaitoksissa suuri rypäs erilaisia suunnitelmia, kuten suunnitelma kriisi-, uhka- ja vaaratilanteiden varalle, suunnitelma oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä, yhdenvertaisuussuunnitelma, tasa-arvosuunnitelma, järjestyssäännöt, pelastussuunnitelma ja valmiussuunnitelma. Nämä suunnitelmat on laadittu pääsääntöisesti hyvin, joskin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmien laatimista täytyy ohjeistaa lisää.

Selvityksessä todettiin, että oppilaitosten suunnitelmien kokonaisuus on haasteellinen. Suunnitelmat ovat hyvin tärkeitä ja tarpeellisia, mutta niiden keskinäissuhteet tulisi hahmottaa paremmin ja niiden laatiminen ja päivittäminen koordinoida helpommaksi.

Turvallisuuskoulutusta tarvitaan lisää

Oppilaitoksissa on laadittu ja päivitetty hyvin erilaisia turvallisuuteen liittyviä suunnitelmia. Turvallisuutta myös harjoitellaan paljon. Peräti 99 % kyselyyn vastanneista kunnista kertoi, että oppilaitoksissa harjoitellaan rakennuksesta poistumista, mikä on ensiarvoisen tärkeää esimerkiksi tulipalon varalta. Sen sijaan sisälle suojautumista harjoiteltiin varsin vähän, noin 69 % vastaajista.

”Oppilaitoksia pitää ohjeistaa sisällesuojautumisharjoituksista paremmin, sillä tätä taitoa tarvitaan oppilaitoksissa esimerkiksi väkivalta- tai säteilyvaaratilanteen varalta”, kertoo opetustoimen ylitarkastaja Johanna Albert Itä-Suomen aluehallintovirastosta.

Turvallisuuskävelyt olivat toiseksi suosituin turvallisuusharjoitus poistumisharjoitusten jälkeen. Säännöllisiä turvallisuuskävelyjä järjesti noin 86 % Manner-Suomen kunnista, kaksikielisistä kunnista vain 60 %.

Selvityksen mukaan kunnilla on tarvetta turvallisuuteen liittyvään koulutukseen myös ruotsiksi. Henkilöstökoulutuksen ja tuen tarpeessa nousivat esiin valmiussuunnitelmat, vastuiden selvittäminen, turvallisuuskoulutus sekä myös hyvin käytännönläheiset aiheet, kuten ensiapukoulutus ja alkusammutuskoulutukset. 

Aluehallintovirastot valvovat opiskeluhuollon järjestämistä

Aluehallintovirastot valvovat, että koulutuksen järjestäjä huolehtii opiskeluhuollosta oppilas- ja opiskelijahuoltolain sekä opetussuunnitelmien perusteiden mukaisesti. Opiskeluhuollon kokonaisuuteen kuuluu myös hyvinvointialueen järjestämisvastuulla oleva yksilökohtainen opiskeluhuolto, johon sisältyvät esimerkiksi kouluterveydenhuollon palvelut sekä kuraattori- ja psykologipalvelut.

”Valvonta ei kuitenkaan toteudu yhteisöllisessä opiskeluhuollossa, koska valvontakeinoista ei ole säädetty laissa. Valvonnan keinovalikoima vaatii kehitystyötä”, toteavat Eriksson ja Albert.

Peruspalvelujen arviointi pähkinänkuoressa

Peruspalvelujen saatavuuden arviointi on aluehallintovirastojen lakisääteinen tehtävä. Arvioinnilla seurataan, valvotaan ja arvioidaan sitä, ovatko peruspalvelut saatavissa yhdenvertaisesti eri puolilla Suomea. Arviointi tehdään joka toinen vuosi. Ministeriöt määrittelevät arviointikohteet ja ne vaihtelevat vuosittain. Vuoden 2023 arviointikohteet ovat:

  • Opetustoimi: joustava perusopetus ja yhteisöllinen opiskeluhuolto
  • Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore: kulttuuripalvelut
  • Kirjastotoimi: lukutaitostrategia ja lukemiskulttuurin edistäminen kirjastojen toiminnassa
  • Nuorisotoimi: Kunnallisen nuorisotyön saatavuus
  • Liikuntatoimi: Kuntien liikuntapalvelujen resurssointi

Arvioinnin tulokset julkaistaan syksyllä 2024.  Lisätietoa avi.fi-verkkosivuilla: Peruspalvelujen arviointi.

Lisätietoja:

Opetustoimen ylitarkastaja Johanna Albert, Itä-Suomen aluehallintovirasto, 029 501 6889, johanna.albert@avi.fi

Sivistystoimen ylitarkastaja Malin Eriksson, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, 0295 018 618, malin.eriksson@avi.fi

Avainsanat

Linkit

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland har gett en anmärkning åt Österbottens välfärdsområde om köerna i tandvården och om att informera om tidpunkten för vård13.11.2024 09:00:00 EET | Pressmeddelande

Regionförvaltningsverket har upptäckt allvarliga brister i tillgången till icke-brådskande mun- och tandvård i Österbottens välfärdsområde. Tillgången till vård uppfyller inte lagens krav trots välfärdsområdets egenkontrollsåtgärder. Vårdgarantin överskrids i flera kommuner. Som längst kan man vara tvungen att vänta på vård i över ett år.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on antanut huomautuksen Pohjanmaan hyvinvointialueelle hammashoitojonoista ja hoitoon pääsyn ajankohdan ilmoittamisesta13.11.2024 09:00:00 EET | Tiedote

Aluehallintovirasto on havainnut vakavia puutteita Pohjanmaan hyvinvointialueen kiireettömän suun terveydenhuollon hoitoon pääsyn osalta. Hoitoon pääsy ei toteudu lain vaatimusten edellyttämällä tavalla hyvinvointialueen omavalvonnallisista toimenpiteistä huolimatta. Hoitotakuu ylittyy useassa kunnassa. Pisimmällään hoitoon pääsyä joutuu odottamaan jopa yli vuoden.

Den generellt inriktade elevhälsan behöver effektiveras ytterligare13.11.2024 07:30:00 EET | Pressmeddelande

Enligt regionförvaltningsverkets utredning är kommunernas planer inom den generellt inriktade elevhälsan på en relativt god nivå. De har dock långt ifrån alltid fogats till kommunens välfärdsplaner för barn och unga. Dessutom borde elever, studerande och vårdnadshavare betydligt oftare vara representerade i utbildningsanordnarens styrgrupp för elevhälsan. I utredningen konstaterades också att den övergripande strukturen för planerna är utmanande.

Keski-Suomen hyvinvointialueen tulee korjata sosiaalihuollon päätöksenteko- ja palveluprosessit asiakkaan edun ja lain mukaisiksi12.11.2024 13:00:00 EET | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on selvittänyt Keski-Suomen hyvinvointialueen sosiaalityön asiakasprosessia ja päätöksentekoa sosiaalihuollon valvonta-asiana saatuaan asiaa koskevia epäkohtailmoituksia. Aluehallintovirasto on määrännyt Keski-Suomen hyvinvointialueen huolehtimaan välittömästi siitä, että asiakkaiden palvelupäätöksiä noudatetaan, ja että asiakkaalle myönnettyjä palveluja ei heikennetä ja muuteta viranhaltijan yksipuolisella ilmoituksella ilman sosiaalihuoltolain mukaista palvelutarpeen arviointia ja asiakkaan kuulemista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye