Itä-Suomen aluehallintovirasto ja Pohjois-Savon hyvinvointialue arvioivat yhteispäivystyksen toimintaa sekä omavalvonnan toteutumista
Itä-Suomen aluehallintovirasto teki 5.11.2024 sosiaali- ja terveydenhuollon valvontalain mukaisen ohjaus- ja arviointikäynnin Pohjois-Savon hyvinvointialueen yhteispäivystykseen.
Ohjaus- ja arviointikäynnin keskeisenä tarkoituksena oli selvittää omavalvonnan toteutumisen käytäntöjä ja arvioida yhteispäivystyksen toimintaan liittyviä riskejä Pohjois-Savon hyvinvointialueella.
Yhteispäivystyksen monimuotoinen toiminta
Pohjois-Savon hyvinvointialueen yhteispäivystys tuottaa erityispalveluiden yleis- ja akuuttilääketieteen lääkärityön. Muiden erikoisalojen osalta vastuu tuottamisesta on muilla klinikoilla. Peruspalvelut tuottavat perusterveydenhuollon päivystyksellistä palvelua. Psykiatrian päivystävä lääkäri toimii päivystysalueella tai Lainesairaalassa, lastenpsykiatria Alavassa. Sosiaali- ja kriisipäivystys on osa yhteispäivystystä.
Iisalmessa ja Varkaudessa toimivat yleislääketieteen ympärivuorokautiset päivystyspisteet, joiden toimintaan on poikkeuslupa vuoden 2025 loppuun saakka. Kaikissa kolmessa päivystysyksikössä on eri potilastietojärjestelmät. Yhteiseen sairauskertomusjärjestelmään siirtymisen tavoiteaikataulu on vuoden 2026 loppuun mennessä.
Omavalvontasuunnitelma valmisteilla
Pohjois-Savon hyvinvointialue totesi, että yhteispäivystyksen omavalvontasuunnitelma on tarkoitus saada valmiiksi ja julkaistavaksi vuoden 2024 loppuun mennessä. Vuonna 2024 voimaan tullut sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta annettu laki edellyttää, että palveluntuottajan on laadittava omavalvontasuunnitelma palveluyksiköittäin päivittäisen toiminnan laadun, asianmukaisuuden ja turvallisuuden varmistamiseksi sekä asiakas- ja potilastyöhön osallistuvan henkilöstön riittävyyden seurantaa varten.
Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto antoi 15.5.2024 voimaan tulleen määräyksen omavalvontasuunnitelmien sisällöstä, laatimisesta ja seurannasta:
Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluyksikön omavalvontasuunnitelma | Valvira.
Omavalvonta osana arjen toimintaa
Vaikka omavalvontasuunnitelma on vielä rakenteilla, Pohjois-Savon hyvinvointialue seuraa yhteispäivystyksen palvelun toteutumista, turvallisuutta ja laatua tilannekuvaa ylläpitämällä, palautteiden, muistutusten sekä valvovan viranomaisen palautteiden kautta. Käytössä on vaara- ja haittatapahtumakäytäntöjä ohjaava prosessi.
Pohjois-Savon hyvinvointialueella seurataan päivystyksen käyntimääriä ja läpimenoaikojen kehitystä. Potilaiden jatkohoitoon pääsy on ajoittain ruuhkautunut. Myös pitkät jonot palveluasumiseen näkyvät päivystyksen läpimenoajoissa.
Henkilöstöresurssia seurataan säännöllisesti ja tilanteet pyritään ennakoimaan vuorokohtaisesti. Haasteina on tunnistettu esihenkilöiden (erityisesti lääkärijohdon) vaihtuvuus ja määräaikaiset työsuhteet. Päivystyksiin on kuitenkin saatu rekrytoitua henkilöstöä hyvin.
Työn kuormittavuus päivystysyksikössä on tunnistettu ja sen suhteen on ryhdytty toimenpiteisiin.
Valvontahavainnoista voidaan todeta, että kantelujen määrät koskien yhteispäivystystä ovat olleet varsin vähäiset vuosina 2022–2024, totesi aluehallintoylilääkäri Vivian Reinhold Itä-Suomen aluehallintovirastosta.
Lisätietoja
aluehallintoylilääkäri Vivian Reinhold, p. 0295 016 000 (vaihde)
ylitarkastaja Taija Liukkonen, p. 0295 016 000 (vaihde)
etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto
Avainsanat
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Vuokratyöntekijän käsi osui terään höylän huoltotyössä, hovioikeudessa käsiteltiin yhtiölle määrätty yhteisösakko30.12.2024 12:43:13 EET | Tiedote
Vaasan hovioikeudessa on käsitelty Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeuden eteläpohjanmaalaisen puualan yhtiölle määrätty yhteisösakko. Käräjäoikeus tuomitsi työturvallisuusrikoksesta 15 000 euron yhteisösakkoon. Yhtiö valitti hovioikeuteen ja vaati vapauttamaan yhteisösakosta tai toissijaisesti sakon määrän alentamista viiteen tuhanteen euroon. Yhteisösakko liittyi elokuussa 2021 höyläkoneen huoltotyössä sattuneeseen tapaturmaan. Tapaturmatilanteessa työntekijä oli poistanut höylästä puutikkuja ruuvimeisselillä höylän ollessa asetustilassa, jolloin terät pyörivät edelleen, mutta koneen luukun saa avattua. Ruuvimeisseli oli tarttunut höylän pyörivään terään, ja työntekijän käsi oli osunut teriin.
Helsingin hovioikeus tuomitsi yhdistyksen hallituksen puheenjohtajalle sakkoja työsyrjinnästä23.12.2024 13:04:56 EET | Tiedote
Toisin kuin käräjäoikeus, Helsingin hovioikeus tuomitsi yhdistyksen hallituksen puheenjohtajan 40 päiväsakon suuruiseen yhteiseen rangaistukseen työsyrjintärikoksesta ja kunnianloukkauksesta. Hovioikeus antoi ratkaisunsa 20.12.2024.
Katolla työskennellyt työntekijä putosi – sakkoja toimitusjohtajalle ja asennuspäällikölle20.12.2024 16:01:45 EET | Tiedote
Satakunnan käräjäoikeus on 20.12.2024 tuominnut kattoremontteja tekevän yrityksen toimitusjohtajan ja asennuspäällikön molemmat 30 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Kyse oli huhtikuussa 2023 Raumalla tapahtuneesta työtapaturmasta, jossa omakotitalon kattoasennuksen viimeistelyä tehnyt työntekijä putosi katolta. Työtapaturman syitä selvitettiin työsuojelutarkastuksella, jolla havaittiin puutteita muun muassa työtelineissä, putoamissuojauksessa sekä putoamissuojauksen suunnittelussa.
Antalet blanketter för anmälan och tillstånd gällande djurhållning i regionförvaltningsverkets e-tjänst har ökat20.12.2024 12:00:00 EET | Pressmeddelande
För djurhållning och annan verksamhet som omfattar djur finns många olika anmälnings- och tillståndsförfaranden. Dessa omfattar bland andra anmälan om djurhållning, till exempel anmälan om yrkesmässig och storskalig djurhållning eller avslutande av sådan verksamhet samt ansökan om intyg och tillstånd för viss verksamhet.
Eläintenpidon ilmoituksiin ja lupiin liittyvä sähköisen palvelun valikoima on laajentunut aluehallintovirastossa20.12.2024 12:00:00 EET | Tiedote
Eläintenpitoon ja eläinsektorilla toimimiseen liittyy monenlaisia ilmoitus- ja lupamenettelyjä. Näihin kuuluvat esimerkiksi eläintenpitoon liittyvät ilmoitukset, kuten ammattimaiseen tai laajamittaiseen eläinten pitoon tai sen lopettamiseen liittyvä ilmoitus sekä todistusten ja lupien hakemien tiettyihin toimintoihin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme