Tutkimus: Alemmilla nuorisopalkoilla ei ole työllistävää vaikutusta
Vain pieni osa kaupan alan yrityksistä hyödynsi mahdollisuutta maksaa alle 25-vuotiaille alennettua nuorisopalkkaa, todetaan tuoreessa tutkimuksessa. Tulos kertoo, että vahvat palkkanormit ohjaavat yritysten palkkakäytäntöjä.
Vuosina 1993–1998 Suomen kaupan alalla toteutettiin työllistämiskokeilu, jossa työnantajille annettiin mahdollisuus maksaa uusille, alle 25-vuotiaille työntekijöille 80 prosenttia alan alimmasta taulukkopalkasta. Kokeilun tavoitteena oli parantaa nuorten, kokemattomien työntekijöiden työllistymismahdollisuuksia.
Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n, Työn ja talouden tutkimus LABORE:n, Verotutkimuksen huippuyksikkö FIT:n sekä Jyväskylän ja Tampereen yliopiston tutkijat vertailivat palkkojen ja työllisyyden kehitystä kokeilun aikana kaupan alalla muihin vastaaviin toimialoihin. Tutkimuksen perusteella kokeilulla oli vain vähäinen vaikutus palkkoihin ja työllisyyteen.
1990-luvun alkupuolella vakavan talouskriisin ja korkean nuorisotyöttömyyden aikana yrityksillä olisi varmasti ollut tarvetta kustannussäästöille. Harvat yritykset kuitenkin hyödynsivät mahdollisuutta maksaa alennettua taulukkopalkkaa, mikä kertoo palkkanormien ohjaavasta vaikutuksesta, erikoistutkija Toni Juuti Laboresta sanoo.
Vain harva yritys tarttui mahdollisuuteen maksaa alennettua minimipalkkaa
Kokeilun vaikutukset kaupan alan uusien, nuorten työntekijöiden palkkoihin oli vähäinen. Tutkimuksen perusteella alle 25-vuotiaiden uusien työntekijöiden palkat laskivat kokeilun aikana kaupan alalla keskimäärin vain 5 prosenttia mahdollisen noin 20 prosentin sijaan.
Tämä osoittaa, että vain harva yritys hyödynsi mahdollisuutta maksaa nuorille työntekijöille alennettua taulukkopalkkaa. Useimmat yritykset maksoivat normaalia taulukkopalkkaa myös työntekijöille, joille olisi voinut maksaa alennettua nuorisopalkkaa. Lisäksi 59 prosenttia yrityksistä, jotka lähtivät kokeiluun mukaan, palasivat normaaliin taulukkopalkkaan seuraavissa rekrytoinneissa.
Kokeilun työllisyysvaikutukset olivat myös vähäiset. Lamavuosina uusien nuorten työntekijöiden määrä laski dramaattisesti kaikilla toimialoilla, eikä määrä ole palautunut entiselle tasolle. Kaupan alan ja muiden toimialojen välillä ei havaita tässä merkittäviä eroja.
Vain harvat yritykset kokeilivat alennettua nuorisopalkkaa, joten kokeilun vaikutukset palkkakuluihin ja nuorten työllisyyteen jäivät vähäisiksi. Tutkimus osoittaa, että palkanalennukset eivät ole tehokkaita työllisyystoimia toimintaympäristöissä, joissa vakiintuneet palkkanormit ovat vahvoja, Toni Juuti tiivistää kokeilun vaikutukset.
Palkkanormit näkyvät yritysten palkkauskäytännöissä
Alennettua ja normaalia taulukkopalkkaa saaneiden nuorten työntekijöiden palkoissa ei havaita eroja ennen tai jälkeen kokeiluun oikeuttavaa työsuhdetta. Normaalin taulukkopalkan maksaminen kokeiluun oikeutetuille nuorille työntekijöille ei siis näytä selittyvän heidän paremmalla tuottavuudellaan.
Useimmat yritykset mieluummin noudattivat vakiintunutta taulukkopalkkaa kuin säästivät palkkakustannuksissa kokeilun avulla. Kokeilua hyödynsivät etupäässä yritykset, jotka maksoivat jo entuudestaan erisuuruisia palkkoja samankaltaisia tehtäviä hoitaville työntekijöille. Yrityksen koolla, tuottavuudella tai taloudellisella tilanteella ei ollut vaikutusta alennetun taulukkopalkan käyttöönottoon.
Tulokset antavat viitteitä siitä, että vakiintuneesta palkkanormista poikkeaminen aiheuttaa yrityksille epäsuoria kustannuksia. Yrityksissä, joissa palkkahajonta on suuri, nämä kustannukset voivat olla pienempiä, koska työntekijät eivät koe muutosta yhtä epäoikeudenmukaisena, toteaa Toni Juuti.
Luotettava tutkimusasetelma
Tutkimuksessa käytettiin kvasikokeellista asetelmaa, jossa kaupan alan palkkakehitystä verrataan muihin vastaaviin toimialoihin, joilla nuorisokokeilu ei ollut käytössä. Tutkimusasetelman avulla on mahdollista tarkastella kokeilun vaikutuksia palkkoihin ja työllisyyteen, erillään muista niihin vaikuttavista tekijöistä. Tutkimuksessa hyödynnetään väestötason työnantaja- ja työntekijäaineistoja. Ne kattavat työntekijöiden yksilölliset palkkatiedot sekä laajasti yritysten taustatietoja. Aineistojen avulla oli mahdollista tarkastella yritysten palkkauskäytäntöjä yksityiskohtaisesti työntekijätasolla.
Tutkimusta on rahoittanut Palkansaajasäätiö ja Suomen Akatemia.
Labore eli Työn ja talouden tutkimus LABORE (ent. Palkansaajien tutkimuslaitos) on vuonna 1971 perustettu itsenäinen tutkimuslaitos, jossa keskitytään yhteiskunnallisesti merkittävään ja tieteen kansainväliset laatukriteerit täyttävään soveltavaan taloustieteelliseen tutkimukseen. Tutkimuksen painopistealueisiin kuuluvat työn taloustiede, julkistaloustiede sekä makrotaloustiede ja toimialan taloustiede. Lisäksi teemme suhdanne-ennusteita ja toimialakatsauksia sekä julkaisemme Talous & Yhteiskunta -lehteä ja podcasteja. Tutustu työhömme tarkemmin: https://labore.fi
Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) on taloustieteellisen tutkimuksen asiantuntijayksikkö. Teemme tieteellisesti korkeatasoista tutkimusta edistääksemme tietoon pohjautuvaa talouspolitiikkaa. Tutustu työhömme tarkemmin: https://vatt.fi
Verotutkimuksen huippuyksikkö (FIT) tuottaa tieteellisesti korkeatasoista tutkimustietoa vero- ja tulonsiirtojärjestelmien suunnittelun ja kehittämisen tueksi. Suomen Akatemian huippuyksikköohjelmaan (2022–2029) valitun FITin muodostavat Tampereen yliopisto, Valtion taloudellinen tutkimuskeskus ja Helsingin yliopisto. Tutustu työhömme tarkemmin: https://verotutkimus.fi/
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Toni JuutierikoistutkijaJulkinen talous
Puh:+358-40 940 2853toni.juuti@labore.fiLiitteet
Linkit
Labore eli Työn ja talouden tutkimus LABORE (ent. Palkansaajien tutkimuslaitos) on vuonna 1971 perustettu itsenäinen tutkimuslaitos, jossa keskitytään yhteiskunnallisesti merkittävään ja tieteen kansainväliset laatukriteerit täyttävään soveltavaan taloustieteelliseen tutkimukseen. Tutkimuksen painopistealueisiin kuuluvat työn taloustiede, julkistaloustiede sekä makrotaloustiede ja toimialan taloustiede. Lisäksi teemme suhdanne-ennusteita ja toimialakatsauksia sekä julkaisemme Talous & Yhteiskunta -lehteä ja podcasteja.
Vahvuuksiamme ovat tutkijoiden korkea tieteellinen osaaminen sekä tiivis yhteistyö kotimaisten ja ulkomaisten yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa. Tutkijoillamme on tärkeä asiantuntijarooli eri yhteyksissä ja he osallistuvat aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työn ja talouden tutkimus LABORE
Talouspolitiikan arviointineuvoston taustaraportti: Alueellisella ja ammatillisella kohtaanto-ongelmalla vähäinen yhteys työttömyyteen7.11.2024 07:20:00 EET | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen mukaan esteet työttömien työnhakijoiden maantieteellisessä tai ammatillisessa liikkuvuudessa eivät ole viime vuosina merkittävästi hidastaneet työpaikkojen täyttymistä tai nostaneet työttömyyttä Suomessa. Taustalla näyttää olevan työnhakijoiden ja työmahdollisuuksien lisääntynyt keskittyminen samoille alueille ja ammatteihin.
Laboren muutosneuvottelut ohitse1.11.2024 09:56:35 EET | Tiedote
Työn ja talouden tutkimus LABORE, entinen Palkansaajien tutkimuslaitos, joutuu taloudellisista ja tuotannollisista syistä lopettamaan yhden vakituisen työsuhteen. Lisäksi määräaikaisia työsuhteita vähennetään.
Koulutus kohentaa perheiden terveyttä23.10.2024 07:00:00 EEST | Tiedote
Tuore tutkimus kysyy, mikä vaikutus koulutustason kasvulla on yksilöiden ja heidän vanhempiensa mielenterveyteen ja elinikään. Tutkimuksessa hyödynnettiin Suomen yliopistojärjestelmän alueellisen laajenemisen synnyttämää luonnollista koeasetelmaa. Tulosten mukaan koulutus vähentää merkittävästi yksilöiden mielenterveysongelmia ja pidentää erityisesti heidän äitiensä elinikää.
Talous & Yhteiskunta 3/2024 | Terveystaloustiede18.10.2024 09:00:00 EEST | Tiedote
Kuinka paljon lisäelinvuosi saa maksaa, kun uudet lääkkeet ovat yhä kalliimpia? Missä ja miten käytettynä rahalla tuotetaan ihmisille eniten terveyttä? Niin kauan kuin priorisointi ei ole läpinäkyvää ja perustu tietoon, hoito uhkaa toteutua sattumanvaraisesti.
M&A-podcast: ”Lyödäänkö vetoa, että vedonlyönti lyö gallupit?”18.10.2024 07:00:00 EEST | Tiedote
Mikä olisi tarkin tapa arvioida ihmisten mielenliikkeitä ja onko USA:n vaaleissa kukaan kolikonheittoa viisaampi? Suomen talouspoliittisin podcast M&A sukeltaa kyselyiden ja kertoimien maailmaan ja erottelee höpinän oikeista signaaleista. Lisäksi paljastamme yritysten suurimman perisynnin ja kehotamme laittamaan toimitusjohtajat valvonnan alaisiksi. Tarkkailuluokan rehtorina toimii M&A:n vieras, organisaatioiden taloustieteen kärkinimi Mikko Ketokivi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme