Suomen Pankki ja Finanssivalvonta järjestävät seminaarin tekoälystä taloudessa, rahoitusalalla ja valvonnassa
Tekoäly tarjoaa uusia mahdollisuuksia sekä yritysten että viranomaisten työhön ja toimintatapoihin. Tekoälyn käyttö tuo mukanaan myös riskejä hallittavaksi. Suomen Pankki ja Finanssivalvonta järjestävät 13.-14.11.2024 seminaarin, jossa luodataan tekoälyn vaikutuksia talouteen, finanssialaan ja valvontatyöhön.
”Data ja tekoäly täytyy saada tukemaan Euroopan kilpailukykyä ja vakautta sekä talouden ja rahoitusjärjestelmän iskunkestävyyttä”, totesi Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtaja Marja Nykänen avatessaan kaksipäiväisen tapahtuman.
Tilaisuus tuo yhteen niin toimialan, yliopistojen kuin viranomaisten edustajia keskustelemaan tekoälyn hyödyntämisestä, mahdollisuuksista ja rajoituksista. Eri puheenvuoroissa käydään läpi tämänhetkistä tilannetta sekä näkymiä tekoälyn tulevaan käyttöön. Seminaarin puhujina ovat Virginian yliopiston taloustieteen professori Anton Korinek sekä muita kotimaisia ja kansainvälisiä huippuasiantuntijoita.
Sekä Suomen Pankissa että Finanssivalvonnassa on pitkät perinteet datan käytössä ja analysoinnissa. Käynnissä on myös yhteinen datataloushanke, jonka puitteissa pureudutaan muun muassa datan tehokkaaseen analysointiin tekoälyä hyödyntäen. ”Uusi teknologia ja laajat tietoaineistot auttavat sekä ymmärtämään talouttamme entistä paremmin että tehostamaan valvontatyötämme entisestään”, Nykänen totesi.
Tekoäly on jatkossakin yksi työkalu muiden joukossa ja päätökset tekee edelleen ihminen. ”Tekoäly on virtuaalinen apulainen, ei päätöksentekijä. Ihmisen rooli säilyy jatkossakin kriittisen tärkeänä tarvittavien toimenpiteiden arvioinnissa ja päätöksenteossa”, Nykänen sanoi.
Tervetuloa seuraamaan suoraa verkkolähetystä. Tilaisuudesta ei julkaista tallennetta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Heli SnellmanVanhempi neuvonantaja
etunimi.sukunimi@bof.fi
Ville VoutilainenVanhempi datatiede-ekonomisti
etunimi.sukunimi@bof.fi
Linkit
Suomen Pankki
Suomen Pankki on Suomen rahaviranomainen ja kansallinen keskuspankki. Samalla se on osa eurojärjestelmää, joka vastaa euroalueen maiden rahapolitiikasta ja muista keskuspankkitehtävistä ja hallinnoi maailman toiseksi suurimman valuutan, euron, käyttöä.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Pankki
Den ekonomiska tillväxten i Finland börjar långsamt repa sig17.12.2024 11:00:00 EET | Pressmeddelande
Recessionen i den finländska ekonomin ger gradvis vika. Ekonomin börjar nästa år långsamt repa sig. Återhämtningen överskuggas av osäkerheten kring de globala utsikterna. Inflationen är svag under åren framöver. De offentliga finanserna uppvisar fortsatt ett djupt underskott.
Suomen talouskasvu käynnistyy hitaasti17.12.2024 11:00:00 EET | Tiedote
Suomen talouden taantuma on jäämässä taakse. Talouden toipuminen käynnistyy ensi vuonna hitaasti ja sitä varjostaa epävarmuus maailmantalouden näkymistä. Inflaatio pysyy lähivuosina hitaana. Julkinen talous säilyy syvästi alijäämäisenä.
Finnish economy returning slowly to growth17.12.2024 11:00:00 EET | Press release
Finland is moving on from the recession in its economy. The return to growth in 2025 will be slow, over-shadowed by uncertainty in the outlook for the world economy. Inflation will remain low in the immediate years ahead. The public finances will continue to be deeply in deficit.
Inflationen i euroområdet på väg att stabiliseras på målet – räntesänkningarna stöder den ekonomiska tillväxten17.12.2024 11:00:00 EET | Pressmeddelande
Inflationen i euroområdet är allt tydligare på väg att stabiliseras på ECB:s 2-procentsmål. Avmattningen i inflationen och den svagare ekonomiska tillväxten än väntat gav anledning att införa lättnader i penningpolitiken, vilket ECB-rådet beslutade om på sitt sammanträde i december.
Euroalueen inflaatio on vakautumassa tavoitteeseen – koronlaskut tukevat talouden kasvua17.12.2024 11:00:00 EET | Tiedote
Euroalueen inflaatio on entistä selvemmin vakautumassa EKP:n 2 prosentin tavoitteeseen. Inflaation hidastuminen ja talouden aiemmin arvioitua heikompi kasvu puolsivat rahapolitiikan keventämistä, josta EKP:n neuvosto joulukuun kokouksessaan päätti.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme