Yrityskysely: Ruoka-alan digitalisaatio ja datatalous selvässä kasvussa
Ruoka-ala uudistuu datalla, mutta työ on vielä kesken, ilmenee Elintarviketeollisuusliiton (ETL) tuoreesta kyselystä. Koko ruokaketjun tuottavuus paranee, kun dataa jaetaan ja hyödynnetään tehokkaasti. Digitalisaatiolla ja datataloudella voidaan tukea myös elintarvikeyritysten kansainvälistymistä ja kilpailukykyä. Datatalous vaatii luottamusta osapuolten kesken sekä yhteisiä sääntöjä tiedon saumattomaan jakamiseen.
Elintarviketeollisuus on sitoutunut kehittämään Suomeen maailmanlaajuisesti kilpailukykyistä ja kestävää ruokaketjua, joka hyödyntää laadukasta ja luotettavaa dataa. Keskeisessä roolissa tässä datavetoisen toimintamallin muutoksessa on koko ruokaketjun yhteistyö alkutuotannosta teollisuuteen ja kauppaan asti.
ETL:n tuoreen kyselyn perusteella yritysten ajattelutavassa on nähtävissä myönteinen askel kohti digitalisaation ja datatalouden mahdollisuuksia. Lähes kolme yritystä neljästä kertoi seuraavansa digitalisaation kehitystä ja pyrkivänsä hyödyntämään sitä. Vaikka digitalisaation ja datan tarjoamat monipuoliset mahdollisuudet tunnistetaan, vasta harva yritys kokee olevansa digitalisaation suunnannäyttäjä.
– Ymmärrystä esimerkiksi datan arvosta liiketoiminnassa on varaa lisätä. Data muuttuu arvokkaaksi vasta sitten, kun sitä yhdistellään, rikastetaan ja jalostetaan. Se taas edellyttää, että data on yhdenmukaisessa muodossa, johtava asiantuntija Riikka Korolainen Elintarviketeollisuusliitosta muistuttaa.
Reilu neljäsosa vastaajayrityksistä kertoi selvittävänsä datan hyödyntämismahdollisuuksia, mikä viittaa kasvavaan trendiin ja merkittävään kasvupotentiaaliin tulevaisuudessa. Kohti uutta liiketoimintaa datatalouden avulla suuntaa tällä hetkellä muutama yritys.
– Yritykset ovat elintarvikealalla selkeästi heränneet datan potentiaaliin, mutta täysimääräiseen hyödyntämiseen on vielä matkaa, Riikka Korolainen sanoo.
Yhteiset pelisäännöt määriteltävä
Datan vaihdannan ja hyödyntämisen tuomiksi suurimmiksi mahdollisuuksiksi yritykset arvioivat toiminnan tehostamisen ja kustannusten vähentämisen. Hyötyjä nähtiin myös toimitusketjujen hallinnan optimoinnissa, paremmassa asiakasymmärryksessä ja kohdennetuissa palveluissa sekä tiedolla johtamisen kehittämisessä.
Kun yrityksiltä kysyttiin, millä edellytyksillä ne voisivat lisätä datan hyödyntämistä, tärkeimmäksi nousivat pelisäännöt datan jakamiselle, omistamiselle ja käyttöoikeuksille. Datatalouden vauhdittaminen edellyttää myös uutta data- ja teknologiaosaamista sekä henkilöstön kouluttamista. Kaiken kaikkiaan näkemyksellisyys datan hyödyntämisestä on tervetullutta.
Yritykset pitävät välttämättömänä, että datan vaihdanta on vastavuoroista eri toimijoiden, kuten kaupan, elintarviketeollisuuden ja alkutuotannon kesken. Haasteita nähtiin siinä, miten vastavuoroisuus toteutettaisiin. Myös yhtenäisen datan ja datastandardien kehittämistä ja käyttöönottoa tulevaisuudessa pidettiin erittäin tärkeänä.
– Yhtenäiset toimintatavat, kuten globaalit GS1-standardit, helpottavat yhteen toimivan datan liikkumista toimijoiden välillä. Ne mahdollistavat läpinäkyvyyden, jäljitettävyyden ja vastuullisuuden edistämisen kustannustehokkaasti koko ruokaketjussa.
– Tiedon jakaminen tukee myös lainsäädännön vaatimusten, esimerkiksi vastuullisuuteen liittyvien raportointivaatimusten täyttämistä, sekä edistää uusia innovaatioita, Riikka Korolainen sanoo.
Suomessa toimii ruokaketjun viennin kasvua tukeva yhteistyöverkosto ja kasvumoottorihanke Food Data Finland, jota osaltaan rahoittaa Business Finland. Tämä yhteistyöverkosto kokoaa yhteen alkutuotannon, teollisuuden ja kaupan toimijat kehittämään yhdessä käytännön ratkaisuja lainsäädännön lisääntyviin vaatimuksiin vastaamiseksi.
Yhteishankkeissa rakennetaan yhteisiä tietomalleja, jotka vahvistavat toimialan kansainvälistä kilpailukykyä sekä tehostavat toimijoiden välistä kaksisuuntaista tiedonkulkua koko ruokaketjussa.
ETL:n kyselyyn vastasi 36 yritystä syys-lokakuussa 2024. Vastaajien joukossa oli sekä pk-yrityksiä että suuryrityksiä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Riikka KorolainenJohtava asiantuntija
Digitalisaatio ja data
Tietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 320 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
Neuvottelut elintarvikealan työehtosopimuksista käynnistyivät17.12.2024 12:14:32 EET | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto ETL ja Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ovat aloittaneet tänään 17. joulukuuta neuvottelut elintarvikealan uusista työehtosopimuksista.
Kutsu medialle elintarviketeollisuuden joulupuurolle: viherväittämiä vai vastuullisuustekoja – miten kuluttajien luottamus ansaitaan? 18.12. klo 8.30–10.309.12.2024 10:02:23 EET | Kutsu
Suomalaiset elintarvikealan yritykset ovat työskennelleet pitkäjänteisesti vastuullisten toimintatapojen edistämiseksi ja pärjänneet vuosittain erinomaisesti brändien mainetta mittaavissa tutkimuksissa. Samaan aikaan julkista ruokakeskustelua leimaa vahva vastakkainasettelu. Kuinka kuluttaja erottaa todelliset vastuullisuusteot viherpesusta? Mitä yritys voi tai uskaltaa enää sanoa?
Elintarviketeollisuudessa muhii merkittävä investointitarve28.11.2024 09:01:23 EET | Tiedote
Suomalaisen elintarviketeollisuuden kehitys on vakaata, mutta kasvu edelleen hidasta. Tuotannon säilyttämiseksi nykyisellä tasolla ja sen kasvattamiseksi alalla tarvitaan pikaisesti uusia investointeja. Investointeja ovat lykänneet epävarmuus markkinoiden kehityksestä, viime vuosien tuntuva kustannusten nousu ja tempoileva sääntely. Politiikalla on luotava nyt vakautta ja kasvumahdollisuuksia, jotta patoutuneet investoinnit saadaan liikkeelle ja alan kasvu vauhtiin.
Lähtikö Suomi ravitsemussuosituksissa omille teilleen pohjoismaisesta linjasta?27.11.2024 11:09:08 EET | Tiedote
Uudet kansalliset ravitsemussuositukset näyttävät suuntaa kansalaisille, ruokapalveluille ja elintarviketeollisuudelle. Ravitsemussuositusten tärkein tavoite on edistää väestön terveyttä ravitsemuksen avulla. On kuitenkin huomioitava myös kotimaisen elintarviketuotannon merkitys yhteiskunnalle. Ilman huoltovarmuutta ja ruokaturvaa ei ole hyvää ravitsemustakaan.
Atrian toimitusjohtaja Kai Gyllström ETL:n hallituksen puheenjohtajaksi26.11.2024 16:05:17 EET | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) on valinnut tänään syyskokouksessaan hallituksen vuodelle 2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme